• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva tampa svarbiu narkotikų tranzito ir cigarečių kontrabandos centru – tai skelbiama Europolo parengtoje organizuoto nusikalstamumo metų ataskaitoje. Lietuvos vardas dažniausiai minimas puslapiuose, kuriuose rašoma apie narkotikų platinimą.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėsaugos specialistai teigia, kad tokį vardą pelnėme dėl geros šalies geografinės padėties ir dėl aktyviai veikiančių nusikaltėlių grupuočių.

REKLAMA

Narkotikų gamybos centras įsikūrė Kaune

Lietuvos nusikaltėliai tapo svarbiais tarpininkais, kurie rūpinasi, kad narkotikai iš Rusijos pasiektų kitas Europos šalis. Europolo ataskaitoje teigiama, kad lietuviai – pagrindinių sintetinių narkotikų žaliavos tiekėjai.

Amfetaminui gaminti skirtą medžiagą BMK lietuviai gabena į Belgiją, Olandiją ir Skandinavijos šalis. Europolo pareigūnai taip pat neatmeta, kad amfetaminas ir jam skirtos žaliavos gali būti gaminamos Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento Strategijos, stebėsenos ir analizės skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Šagždavičiaus, Lietuva nuo seno garsėja kaip tranzito šalis, tad ne išimtis yra ir narkotikai.

Šiuo metu Vilniuje teisiami 27 organizuotos grupuotės nariai, kurie išplatino ne mažiau kaip 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino. Gamyba vyksta įvairiose šalies vietose, o lyderė – laikinoji sostinė.

„Kaunas tapo dideliu narkotikų gamybos centru. Tačiau narkotikai gaminami ne tik ten. Tokių „gamybininkų“ taip pat sulaikyta Alytuje, Vilniuje, Panevėžio krašte, kiek mažiau pajūryje ir kituose miestuose“, – narkotikų gamybos taškus įvardijo R.Šagždavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos policijos pareigūnai neatskleidžia, kiek tiksliai organizuoto nusikalstamumo grupuočių šiuo metu veikia Lietuvoje, tačiau tikina, kad visos jos – žinomos ir kontroliuojamos.

Garsėjame cheminiais narkotikais

„Kad Lietuva yra narkotikų tranzito šalis, įtakos turi ir geras Lietuvos tarnybų darbas. Daug išsiaiškiname, sulaikome, o tai rodo gerą prevencinį teisėtvarkos struktūrų darbą. Aktyviai bendradarbiaujama su Europos institucijomis, kitų šalių tarnybomis. Nereikėtų pamiršti, kad esame didžiausia Baltijos šalis, turime Klaipėdos uostą, esame arčiausiai Vakarų Europos. Visa tai sudaro palankias sąlygas Lietuvai būti ne tik narkotikų tranzito, bet ir gamybos šalimi“, – teigia R.Šagždavičius.

REKLAMA

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės specialistas tikina, kad organizuoto nusikalstamumo grupuotės Lietuvoje gerai atpažįstamos, tad nusikaltėliai jau ieško kitų erdvių. Lietuvaičiai yra palikę pėdsakų visoje Europoje. Jų mėgstamos šalys – Didžioji Britanija ir Ispanija. Tačiau nelabai sekasi įsitvirtinti Vokietijoje. Lietuviams labai trukdo griežta vietos vokiečių tvarka. Lietuvaičiai migruoja, darbuojasi Graikijoje, Slovėnijoje ir Bulgarijoje.

Specialisto pasiteiravus, ar seniai mūsų šalis garsėja narkotikų gamyba, R.Šagždavičius pabrėžė, kad Lietuva jau ne pirmus metus garsėja chemine narkotinių medžiagų gamyba. „Vienais metais daugiau, kitais – mažiau, kai randamos ir uždaromos nelegalios narkotikų laboratorijos. Lietuvoje geros sąlygos narkotikų gamintojams, nes šalia – Rytų kaimynės. Tose šalyse taip pat aktyviai veikia nusikalstamos grupuotės“, – sakė R.Šagždavičius.

REKLAMA

Kaimyninių šalių nusikalstamos grupuotės turi gerus priėjimus prie cheminių medžiagų. Rytų šalyse, ypač Rusijoje, yra didelės chemijos gamyklos, iš kurių ir vežama žaliava. „Vienos medžiagos naudojamos narkotikų gamybai vietoje, o kitos keliauja į lietuvių laboratorijas ar į Belgiją, Olandiją, kitas šalis. Ten pagaminti narkotikai neretai grįžta į tą pačią Lietuvą arba platinami Rytų šalyse – lietuviai garsūs ir Maskvoje“, – sako narkotikų kontrolės specialistas.

Paklaustas, kaip pareigūnams sekasi mažinti narkotikų gamybą ir tranzitą Lietuvoje,

R.Šagždavičius sakė, kad tyrimai užtrunka ilgai, tad vertinti labai sunku. „Vienais metais gali vykti ilgi nusikaltėlių persekiojimo darbai, o kitais jau pasirodys rezultatai – konkretūs laboratorijų ar kontrabandos skaičiai. Tuomet atrodys, kad mūsų šalis labai daug padarė, tačiau dažniausiai tai būna ne vienų metų veiklos vaisiai“, – sakė R.Šagždavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausios – kanapės

2011 m. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento duomenimis, dėl kanapių laikymo ar disponavimo jomis sulaikyti 337 asmenys, 299 – dėl heroino, 193 – dėl metamfetamino. Už kokaino ir amfetamino turėjimą sulaikyta mažiau – atitinkamai 73 ir 52 asmenys.

Jungtinių Tautų narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo biuras, surinkęs nacionalinius šalių duomenis apie narkotikų vartojimą bendrojoje populiacijoje, 2010 m. ataskaitoje nurodo, kad bent kartą narkotikus 2008 m. vartojo tarp 155 ir 250 milijonų pasaulio gyventojų (tai sudaro nuo 3,5 iki 5,7 proc. 15–64 metų amžiaus populiacijos). Pasauliniu mastu didžiausią narkotikų vartotojų dalį sudaro kanapių vartotojai (129–190 milijonų). Amfetamino grupės medžiagos pagal populiarumą užimą antrą vietą, po jų seka kokainas ir opiatai.

REKLAMA

Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tyrimas Lietuvos populiacijoje 2008 m. buvo atliktas antrą kartą. Kaip ir pirmojo tyrimo (2004 m.), pagrindiniai tikslai buvo surinkti ir įvertinti duomenis apie psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimą pagal lytį ir amžiaus grupes.

Tyrimu siekta įvertinti Lietuvos gyventojų elgesio modelius ir nuostatas tabako, alkoholinių gėrimų bei narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimo atžvilgiu. Buvo atlikta 15–64 m. Lietuvos gyventojų apklausa, kurioje dalyvavo 4 tūkst. 777 15–64 m. nuolatiniai Lietuvos gyventojai.

Paaiškėjo, kad bent vieną narkotiką nors kartą gyvenime yra bandę 12,5 proc. šalies gyventojų. Narkotikus bent kartą gyvenime nurodė vartoję daugiau vyrai (16,4 proc.) nei moterys (9,2 proc.), jaunesni (15–34 metų amžiaus) nei vyresni (35–64 metų amžiaus) respondentai, atitinkamai 22,1 ir 4,7 proc.

REKLAMA

Kaip ir 2004 m., labiausiai šalyje yra paplitęs kanapių vartojimas – bent kartą gyvenime kanapes yra vartoję 11,9 proc. Lietuvos gyventojų. Ekstazį bent kartą gyvenime vartojo 2,1 proc., kokainą – 0,5 proc. Lietuvos gyventojų.

Europoje daugiausia narkotikus vartoja Čekija. Ši centrinė Senojo žemyno šalis beveik visose kategorijose užima pirmą vietą. Aukštas pozicijas pasididžiavimo neteikiančiame narkotikus vartojančių gyventojų sąraše užima ir Danija, Italija bei Ispanija.

Gabeno vandeniu

Mūsų šalies piliečiai nelegalia narkotikų prekyba ir pervežimais garsėja tikrai ne vienus metus. Prisiminkime prieš 4 metus įvykusį beprecedentį įvykį. Tuomet lietuviai Airijos istorijoje pagarsėjo kaip didžiausios narkotikų kontrabandos bylos dalyviai. 2007 m. Airijos policijos prašymu Ispanijoje buvo sulaikyti du Lietuvos piliečiai – 40 ir 50 metų vyrai. Lietuviai plaukė katamaranu „Lucky Day“, kuriuo gabeno narkotines medžiagas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

60 ryšulių, kuriuose buvo po 25 kilogramus kokaino, visiškai atsitiktinai buvo rasti plūduriuojantys vandenyje prie Korko miesto. Tai didžiausias rastas kokaino kiekis Airijos istorijoje. Juodojoje rinkoje narkotikų kaina siektų apie 108,5 mln. eurų.

Lietuviai vandens transportu gabendavo narkotikus į Airiją ir Didžiąją Britaniją, o iš ten kvaišalai pasiekdavo kitas Europos šalis.

Vismantas Žuklevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų