• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (toliau LiJOT), po Baltijos Asamblėjos Parlamentinės diskusijos apie demografinius pokyčius, atkreipia dėmesį į viešojoje erdvėje pasirodžiusį A. Meliano pasisakymą apie rinkimų teisės suteikimą vaikams, įgyvendinant ją per tėvus ar globėjus. Jaunų žmonių aktyvumas išreiškiant savo valią prie balsadėžių yra žemas, tad Europoje įvairiais būdais ieškoma, kaip didinti jaunų žmonių aktyvumą politinėje srityje ir įsitraukimą į visuomeninius procesus. Šiuo metu taikomi metodai: pradedant nuo didesnio dėmesio pilietiniam ugdymui švietimo institucijose, iki rinkimų teisės amžiaus cenzo mažinimo.

REKLAMA
REKLAMA

„Mus nustebino Arūno Meliano bei Baltijos Asamblėjos išreikšta nuomonė dėl jaunų žmonių pilietiškumo skatinimo per rinkimų teisės suteikimą vaikams, įgyvendinant ją per tėvus ir globėjus. Manome, jog jaunimo aktyvumo prie balsadėžių problema identifikuota teisingai, tačiau pasirinktos ne tos priemonės. Tokio principo įgyvendinimas nesudaro prielaidų jaunų žmonių aktyviam dalyvavimui, veikiau pasyvų susitaikymą, jog už jį nuspręs kiti,“ – teigia LiJOT prezidentas Šarūnas Frolenko.

REKLAMA

Kelios Europos Sąjungos šalys turi praktiką suteikti teisę jauniems žmonėms balsuoti sulaukus 16 metų. Tokia galimybė viena ar kita forma egzistuoja Austrijoje, Danijoje, Šveicarijoje, taip pat Vokietijos federacijos žemėse. „Visuomenės senėjimas nulemia politikų orientaciją į nuolat didėjantį vyresnių rinkėjų skaičių, kur jaunimo problemoms nėra vietos. Tad atsiduriame uždarame rate - jauni žmonės jaučiasi nereikalingi, o politikai savo ruoštu jų nepastebi. Balsavimo galimybė nuo 16 metų galėtų paskatinti jaunimui aktualių klausimų atsiradimą politinėje darbotvarkėje,“ - komentuoja Š. Frolenko.

LiJOT jau ne kartą yra pasisakiusi už naujų priemonių įgyvendinimą siekiant jaunų žmonių pilietiškumo ir sąmoningumo ugdymo visuomeniniuose procesuose, ypač skiriant didesnį dėmesį šioms temoms švietimo įstaigose, palaikant nevyriausybinio sektoriaus iniciatyvas jauniems žmonėms. Prieš kiekvienus rinkimus LiJOT vykdo informacinę pilietiškumo skatinimo kampaniją „Man ne dzin“, skirtą suteikti jaunimui aktualią informaciją apie dalyvavimą rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų