REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjanti vasara daugeliui tėvų tampa didžiuliu galvos skausmu: kaip užimti atžalas, kad jos nuo ryto iki vakaro nesėdėtų prie kompiuterio ar televizoriaus. Tiems, kurie neturi senelių kaime, lieka viena išeitis: vasaros stovyklos. Kodėl Panevėžio rajono stacionarios stovyklos organizuoja tik po vieną pamainą, o miesto vaikų tėveliai savo atžaloms planuoja vasarą ant asfalto?

REKLAMA
REKLAMA

Lėšų neskyrė

Baigiantis mokslo metams tėvams aktuali problema tampa vaikų vasaros poilsis. Jei anksčiau stacionarių stovyklų, siūlančių naktines pramogas, dauguma poilsiautojų būdavo socialiai remtinų šeimų vaikai, kuriems didžiąją ar visą kelialapio kainą sumokėdavo valstybė, dabar poilsiauti tokiose stovyklose galės tik pasiturinčių tėvų vaikai.

REKLAMA

Šiais metais Panevėžio miesto Savivaldybė neskyrė stacionarioms stovykloms nė cento, o iš trijų Panevėžio rajone įsikūrusių vaikų vasaros poilsio stovyklų Švietimo ministerijos paramą gavo tik VšĮ Berčiūnų ateitininkų stovykla. Iš 91 tūkstančio 967 litų Švietimo ministerijos skirtų pinigų bus sumokėta už 500 vaikų poilsį stovykloje, iš jų 50 socialiai remtinų vaikų. Socialiai remtiniems vaikams stovyklos kelialapis bus dengiamas 100 proc., kitiems vaikams iki 30 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Nors vasaros stovyklos pamėgtos vaikų ir tėvelių, tačiau pastaruoju metu ne visiems jos įkandamos. Ne vienas vaikus auginantis tėvelis juokauja, kad daugelis lietuviškų stovyklų savo kainomis prilygsta vaikų poilsiui užsienio šalyse.

Neturinčių pusėsę tūkstančio atliekamų litų tėvų vaikams valdininkai kaip alternatyvą siūlo rinktis pigesnes linksmybes mokyklų ar kitų biudžetinių įstaigų organizuojamose ir visą vasarą veikiančiose dieninėse stovyklėlėse. Jos pasilikusiuosius atostogauti mieste vilioja ekskursijomis, iškylomis, sportinėmis bei kitomis pramogomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rado alternatyvą

Miesto Savivaldybė dar žiemą paskelbė vaikų vasaros poilsio bei užimtumo konkursus. Švietimo skyriaus vyriausiojo ugdymo įstaigų specialisto Vlado Taučiaus teigimu, programų pateikta labai daug, iš jų finansinę paramą gavo 33. Dieninėms poilsio stovykloms mieste liekantiems vaikams Savivaldybė skyrė beveik 26 tūkstančius litų.

Po 2500 litų skirta Savivaldybės viešosios bibliotekos programai „Vasara su knyga miesto bibliotekose“ bei Kūno kultūros ir sporto centro programai „Judėk, sportuok – sveikas būk“. 2000 litų gavo Panevėžio krepšinio federacija „Visi žaidžiame krepšinį“, po 1500 litų skirta Socialinių paslaugų centro programai „Mes vaikai“ ir Specialiajai mokyklai, joje organizuojama programa „Aitvarai“.

REKLAMA

Be to, vasarą mieste pasilikę mokiniai galės pasinaudoti Moksleivių namų, Bendruomenių rūmų bei kitų įstaigų organizuojamu poilsiu.

Iki šiol Savivaldybė skirdavo pinigų ir stacionarioms stovykloms, tačiau šiais metais, pasak specialisto, nutarta to atsisakyti.

„Vaikų vasaros poilsiui stacionariose stovyklose nutarėme lėšų neskirti, nes iš šių pinigų galėtų ten apsilankyti vos dešimt vaikų. Kadangi Savivaldybė iš ministerijos jau antri metai negauna pinigų, nutarta suteikti galimybę sudalyvauti dieninėse stovyklose didesnei daliai vaikų“, – aiškino V.Taučius.

REKLAMA

Padėtis sudėtinga

Stacionariosios vasaros poilsio stovyklos vaikus vilioja ne tik dieninėmis, bet ir naktinėmis pramogomis. Tačiau stovyklų direktoriai baiminasi, kad gali nepritraukti norinčiųjų turiningai praleisti vasarą. Iš Savivaldybės ir iš Švietimo ministerijos negavusiose pinigų stovyklose situacija dviprasmiška: mokėti 500 litų už dešimties dienų vaiko poilsį stovykloje šiais laikais išgali toli gražu ne visi tėvai, tačiau imdamos mažesnį mokestį stovyklos tiesiog neišsilaikytų. Nors šiemet dar labiau brango ir elektra, ir maistas, įstaigų vadovai sako palikę tą pačią kainą kaip ir pernai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau nuo liepos 12-osios stovyklautojų laukia Tiltagaliuose įsikūrusi stovykla VšĮ „Trimitas“. Sportiniai žaidimai, naktiniai žygiai, įvairios tradicinės šventės, įspūdingi stovyklos atidarymų ir uždarymų vakarai, saviraiškos konkursai, kasvakar vykstanti diskoteka – pramogos, pritraukiančios 7–17 metų vaikus į stovyklą atokiame kaime. Kaip teigė „Trimito“ administratorė Emilija Gudelionienė, vaikai apgyvendinami nameliuose po 4–8, su jais užsiima sporto metodininkas, kuris rengia įvairias varžybas. Pašnekovė neslepia, kad situacija šiais metais sudėtinga: jei per pastarąsias vasaras būdavo organizuojamos trys stovyklautojų pamainos po 10 dienų, šiais metais veiks tik viena pamaina.

REKLAMA

„Savivaldybė šiais metais pinigų neskyrė, o konkurso taip pat nelaimėjome, todėl neturime jokio finansavimo. Kelialapio kainos nekeliame, tačiau nebus jokio finansavimo, o tėvų, mokančių už vaikų poilsį visą kainą, nėra daug, – apgailestavo administratorė. – Socialiai remtinų tėvų vaikų stovykloje nebus, nes jų niekas neremia.“

Norintiesiems atostogauti stovykloje „Trimitas“ vaikams teks paploninti tėvelių piniginę 450 litų. Vienu metu stovykloje gali atostogauti 240 vaikų.

Nuolatiniai lankytojai

E.Gudelionienė sako, kad iki šiol stovykloje net netilpdavo visi norintys, todėl būdavo organizuojamos papildomos pamainos ir būdavo priimama iki 300 vaikų.

REKLAMA

„Kadangi finansavimo neturime, organizuosime tik vieną pamainą. Iš patirties žinau, kad už visą kainą atostogauti nebus labai daug norinčių“, – sako pašnekovė. Ji viliasi, kad bent ta viena pamaina bus pilna. Pasak administratorės, norintieji leisti savo atžalas į stovyklą jau dabar pradėjo pirkti kelialapius. Moteris atvirai sako, kad į stovyklą kasmet sugrįžta nuolatiniai lankytojai: daugiausia jų vilniečiai, keli Panevėžio rajono gyventojai. Stovykla „Trimitas“ pritraukia nemažai panevėžiečių.

„Mūsų tikslas, kad vaikai iš tiesų pajustų atostogas ir būtų užimti. Tradiciškai kiekvienas rytas prasideda nuo sportinių užsiėmimų, antroji dienos pusė dažniausiai būna skirta meninei raiškai. Vaikai dalyvauja Neptūno šventėje, Mindaugo karūnavimo dienai skirtuose renginiuose. Jiems ypač patinka vandens pramogos, miško šventės. Kiekvieną vakarą rengiamos mokinių ypač pamėgtos diskotekos“, – pasakojo administratorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietos graibstomos

Stovyklautojus nuo liepos 5-osios pasirengusi priimti ir VšĮ Berčiūnų ateitininkų stovykla. Kaip teigė jos direktorius Artūras Stambrauskas, per vasarą bus organizuojamos keturios pamainos, vienos pamainos kelialapio tradicinė kaina – 520 litų.

Stovyklos direktorius pažymi, kad gavę finansavimą gali suteikti galimybę stovykloje atostogauti socialiai remtiniems vaikams.

„Kol kas pirmiausia užpildome vietas, kurios yra finansuojamos. Tokių kaina – 360 litų“, – sako direktorius. Stovykloje vienu metu gali ilsėtis 150 vaikų nuo 9 iki 15 metų. Jaunesnio amžiaus vaikų atsisakyta iš patirties, daugelis jų negali ilgai išbūti be tėvų. Suteikiama galimybė poilsiauti ir vyresniems nei 15 metų paaugliams, tačiau jų laukia kita programa ir pramogos: Moksleivių ateitininkų akademija.

REKLAMA

„Programos kasmet tobulinamos, kad vaikams nebūtų nuobodu. Šiais metais sugalvojome simuliacinius žaidimus apie partizanus“, – sakė A.Stambrauskas. Pašnekovas pasidžiaugė, kad dalyvaudami Švietimo ministerijos rengtame konkurse buvo antroje vietoje pagal programos kokybę. Įstaigos direktorius prasitarė, kad sulaukia daug paraiškų, į antrą pamainą jau nėra vietų.

Švietimo ministerijai 2011 m. pateikta 16 pasiūlymų, finansuoti 9. Iš viso finansavimui skirta vienas milijonas 77 tūkstančiai 850 litų, iš jų socialiai remtiniems vaikams skirta 291 tūkstantis 376 litai.

REKLAMA

Svarsto leisti į užsienį

Panevėžietė Lidija Zarskienė, auginanti du paauglius, rimtai mąsto, ar verta vaikus leisti į stovyklas, veikiančias Lietuvoje. Moteris neslepia, kad keturiolikos ir šešiolikos metų sūnūs bene kiekvieną vasarą praleisdavo Panevėžio rajone įsikūrusiose stovyklose.

„Šiais metais, kai berniukai vyresni, pradėjau galvoti, ar nebūtų geriau, jei jie atostogautų užsienyje rengiamose vaikų vasaros stovyklose.

Kainos tikrai skiriasi ne taip ryškiai. Kiek teko domėtis, Panevėžio rajone be penkių šimtų vaiko neišleisi, o pridėjus dar tiek pat vaikas gali paatostogauti Vengrijoje ar Estijoje, Kroatijoje ar Anglijoje“, – prisipažįsta moteris. Panevėžietė rūpinasi ne tik vaikų poilsio kokybe, tačiau akcentuoja, kad išvažiavę toliau nuo namų vaikai galės palavinti šnekamąją anglų kalbą, įgaus daugiau drąsos.

Lidija pasakoja, kad jos vaikai stovyklose praleidžia vasaras nuo 8–10 metų. Už berniukų atostogas vaikų stovyklose panevėžietė sako esanti sumokėjusi ir kelis tūkstančius, kai šie atostogavo Druskininkuose.

Vaida Repovienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų