REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Politikai sumąstė steigti valstybinį pensijų fondą, greičiausiai naujasis darinys išsyk iškreiptų konkurenciją, o antra – taptų puikiu „gerų projektų“ finansavimo šaltiniu, pirmadienį rašo „Verslo žinios“.

REKLAMA
REKLAMA

Socialinio draudimo ir pensijų sistemos gaires antradienį tvirtins Seimas. Jose siūloma įvertinti galimybę steigti valstybės valdomą II pakopos pensijų kaupimo bendrovę.

REKLAMA

Pritariantieji ir prieštaraujantieji valstybiniam fondui ant svarstyklių lėkštelių beria tokius argumentus: fondas sukurtų pasirinkimo galimybę norintiems grįžti iš privačių pensijų fondų į valstybinę sistemą, konkuruodamas su privačiais pensijų fondais sumažintų administravimo mokesčius ir net leistų apkarpyti biudžeto deficitą, nes pervedimai į privačius pensijų fondus laikomi biudžeto išlaidomis.

Tačiau sprendimas pareikalautų investicijų, perviliotų specialistų iš privačių pensijų fondų, kaip ir daugelis valstybinių įmonių veiktų neefektyviai, o jo galimus nuostolius dengtų valstybė. Be to, būdamas konservatyvus, jis nepasiūlytų nieko naujo, nes fondų valdymo įmonės ir taip yra įpareigotos turėti konservatyviojo investavimo pensijų fondą.

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėtų atlikti analizę ir pasižiūrėti, kaip valstybiniai fondai veikia užsienyje. Mano įsivaizdavimu, toks fondas turėtų vienodomis sąlygomis konkuruoti su privačiais fondais, jis neturėtų investuoti į rizikingus vertybinius popierius ir turėtų būti konservatyvus“, – aiškina socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Finansų analitikų asociacijos prezidentė Daiva Rakauskaitė sako, kad „pagrindinis klausimas – ar siekiama sukurti tikrai gerą valstybinį fondą, ar padaryti kasą, pavadintą pensijų fondu, iš kurios politikai gali bet kada pasiimti pinigų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų