REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienio rytą Klaipėdos apygardos teismo teisėjai pagaliau atvertė Kauno Daktarų gaujos bylą, kurioje jie kaltinami ne tik buvusių bičiulių, bet ir buvusio „Agora“ koncerno vadovo Sigito Čiapo, jo vairuotojo Vinco Varno žmogžudystėmis bei pasikėsinimu nužudyti S. Čiapo sutuoktinę Jolantą Čiapienę.

REKLAMA
REKLAMA

Gaują slegia 8 žmogžudystės

Amžiaus mafijos byla vadinamajame procese Daktarų įžymybė Henrikas Daktaras ir 15 bendrininkų kaltinami 8 žmonių nužudymu, pasikėsinimu nužudyti 4 asmenis, neteisėtu laisvės atėmimu, 9 plėšimais, turto prievartavimais ir kitokiais nusikaltimais, padarytais 1993–2000 metais.

REKLAMA

Taip pat teismui vertinti pateikta 20 epizodų, kai neteisėtai buvo panaudoti šaunamieji ginklai, šaudmenys, kuriuos pareigūnai surado konspiraciniuose būstuose, apleistose sodybose, pakaunės miškuose.

Anot ikiteisminį tyrimą organizavusių ir jam vadovavusių prokurorų, teismui perduota byla, kurioje yra 43 nusikalstamos veikos epizodai, dėl kurių apklausta daugiau kaip 160 asmenų.

Skirtingose barikadų pusėse

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio viduryje klestėjusios Daktarų gaujos nariai kadaise toleravo vienybę ir bendrą nevaržomą jėgą, tačiau šiandien jie yra skirtingose barikadų pusėse.

REKLAMA
REKLAMA

Su teisėsauga sutiko bendradarbiauti kone visi Kauno Vilijampolėje maždaug 1977 metais susiformavusios banditų gaujos nariai.

Kategoriškai savo kaltę iki šiol neigia tiktai trys šios gaujos nariai – Henrikas Daktaras, geriau žinomas pravardėmis Henytė bei Hena, Egidijus Abarius, pravarde Goga ir Rolandas Zaveckas, pravarde Džempis.

Su pareigūnams sutikusiems bendradarbiauti buvusiems Daktarų gaujos nariams suteiktas ypatingas saugumas. Kaip ir įprasta tokiais atvejais, nemaža dalis šiandien vykusiame teisme susirinkusiųjų kaltinamųjų veidus slėpė po kaukėmis. Jų apsauga rūpinasi taip pat kaukes dėvintys kriminalistai bei „Aro“ automatininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo Balsas.lt žiniomis, buvusius Daktarų veikėjus prižiūri ir jų maršrutus koordinuoja patys geriausi elitiniu Policijos departamente laikomo Kriminalinės policijos biuro darbuotojai.

Pertvarų atsisakė

Nors prieš teismo posėdį uostamiestyje pasklido kalbos, kad bus aptvertos visos šalia teismo pastato esančios gatvės, į teismo posėdį pateks tik kaltinamieji, juos lydintys apsaugininkai ir tik keli jų artimieji. Tačiau į teismo posėdį buvo įleisti ir kelių spaudos leidinių žurnalistai.

„Klaipėdoje Henytė niekam neįdomus. Čia vietiniai žino tik Sigitą Gaidjurgį (kelissyk iki gyvos galvos nuteistą Klaipėdos mafijos veikėją, - red.past.), tad kažkokio ypatingo ažiotažo kol kas nematyti“, - portalui Balsas.lt kalbėjo vietinis žurnalistas.

REKLAMA

H. Daktaro gynybai pasamdyti du advokatai. Pastaruosius metus ne vieną teismo procese jį atstovaujantis Kristupas Ašmys ir vienas garsiausių Klaipėdos advokatų Mindaugas Kepenis. Jis pagarsėjo tuo, kai prieš keletą metų teisme atstovavo girtą kelyje siautėjusį kelių patrulį Saulių Pauliką, kuris 2007-ųjų lapkritį mažame Aleksandrijos miestelyje užmušė mažamečius vaikus, kai šie ėjo iš mokyklos.

Šiomis dienomis Lietuvos knygynuose, prekybos centruose pasirodė papildytas, jau ketvirtasis portalo Balsas.lt žurnalisto Dailiaus Dargio knygos „Tikroji Daktarų istorija“ leidimas. Joje sudėta papildoma medžiaga – nauja informacija bei niekur anksčiau neskelbtos fotografijos.

REKLAMA

Iki šiol tebevykstančiame Daktarų teismo procese vis dar skaitomas kaltinamasis aktas. Jo apimtis siekia daugiau kaip 518 puslapių, tad manoma, kad ši procedūra vyks ir artimiausiomis dienomis numatytuose teismo posėdžiuose.

Tarp į Daktarų teismo procesą pakviestų liudytojų buvo pastebėtas ir 1994-aisiais nuo vilijampoliečių mafijos veikėjų atakų rimtai nukentėjęs kaunietis verslininkas Steponas Vaičikauskas, praėjusioje kadencijoje ėjęs Kauno vicemero pareigas.

Vieną Daktarų veikėjų šiame procese atstovauja žinomas kaunietis advokatas Aidas Venckus. Jis garsiojoje Kauno pedofilijos istorijoje ir ją lydėjusiuose teismo procesuose atstovavo dviejų žmonių nužudymu įtariamo, pernai mįslingomis aplinkybėmis mirusio Drąsiaus Kedžio artimųjų interesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo Balsas.lt šaltinių teigimu, teismo procese taip pat pasirodė H. Daktaro motina Jadvyga Daktarienė ir sutuoktinė Ramutė Daktarienė.

Nuolatinės Henytės gerbėjų komandos aktyvystės besišnekučiuodamos su viena Klaipėdos dienraščio žurnaliste, negailėjo viena kitai gerų atsiliepimų.

Henytės moterys akylai stebėjo teismo salėje susirinkusius žurnalistus. Įdėmiai nužvelgė kiekvieną atėjusįjį ir domėjosi, kur jie rašo ir publikuoja savo straipsnius.

Visus Daktarų teismo proceso pradžią panorusius nušviesti žurnalistus kruopščiai apieškojo policijos pareigūnai, buvo iškraustytos jų rankinės, kuprinės.

REKLAMA

Į teismo salę nepateko fotografuoti panorę asmenys, kadangi žurnalistams kažkodėl uždrausta fotografuoti teismo salėje. Fotografai ir televizijos kanalų operatoriai dirbo koridoriuje, kurį nuo teismo salės skyrė stiklinės durys.

Prie teismo pastato iki šiol stovi išrikiuoti įvairių specialiųjų tarnybų automobiliai tamsintais langais. Tarp jų matyti ir „Aro“ mikroautobusai.

Kadangi kiti teismo posėdžiai numatyti antradienį ir trečiadienį, tad manoma, kad gausi iš Kauno su palyda atvykusių buvusių Daktarų gaujos narių kompanija keletui dienų įsikurs Klaipėdoje.

Neoficialių šaltinių teigimu, kai kurie jų apsistojo konspiraciniuose būstuose, iš anksto kitų asmenų vardais užsakytuose moteliuose, pakelės užeigose arba artimųjų, draugų namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų