REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kasos aparatus badu kovoję turgaus prekeiviai užplūdo Mokesčių inspekciją. Iš 203-ų nuo vasario pabaigos Panevėžyje registruotų aparatų net pusė nupirkta per pastarąsias dvi dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Prie aparatų – eilės

Tačiau nuo gegužės 1 d.  įsigaliojantis Vyriausybės dar vasarį priimtas nutarimas, draudžiantis dengtose turgavietėse prekiauti maisto produktais be kasos aparatų, vis tiek ištuštins prekystalius. Iki paskutinės minutės delsusiems turgininkams teks daryti savaitės ar dviejų pertrauką formalumams susitvarkyti.

REKLAMA

„Atvažiuokite į turgų sekmadienį, pamatysite ko nematę“, – kaip niekad tuščius prekystalius žada Panevėžio centrinės turgavietės mėsos pardavėjai.

Turgininkai aiškina neskubėję pirkti gaisrą tarp jų ir Vyriausybės įžiebusių aparatų – tikėjosi, kad valdžia nusileis.

Pardavėjai dar neįsivaizduoja, nei kur juos statys, nei kaip riebaluotomis rankomis jais naudosis. Prekiautojai baiminasi dėl nemokėjimo neišvengsiantys klaidų. Už kasos aparato naudojimo pažeidimus gresia piniginės baudos nuo 1000 iki 3000 litų.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar duodamas kompensacijas už kasos aparatus paskui valstybė atsiims per baudas. Valdžiai atrodo, kad milijonus uždirbame, o iš tikrųjų per savaitę dvi kiaules teparduodam. Žmonės pinigų nebeturi, bulvę geriau nusiperka nei mėsytės gabalą“, – guodžiasi mėsininkai.

Už kasos aparatus daugiau nei po 1000 litų sumokėję prekybininkai vis dar viliasi, kad išlaidas 100 proc. kompensavusi Vyriausybė persigalvos. Viltį turgininkams suteikia kaimyninės Latvijos pavyzdys.

„Deja, gerbiama Ingrida Šimonytė dejavo, kad kasos aparatams kompensuoti labai daug išleista mokesčių mokėtojų pinigų. O kiek išleista Valdovų rūmams?“ – pergale jau abejoja prekeiviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertino situaciją

Pastarosiomis dienomis antplūdį Mokesčių inspekcijoje sukėlė iki šiol aktyviai agitavusi prieš kasos aparatus pati turgaus vadovybė. Šią savaitę į susirinkimą prekeivius sukvietusi Panevėžio centrinę turgavietę ir žemdirbių turgų valdančių bendrovių savininkė, Lietuvos turgaviečių ir prekyviečių asociacijos vadovė Aldona Janavičienė ragino skubėti įsigyti aparatus.

Anot jos, vykdyti Vyriausybės nutarimą apsisprendė abi iki šiol jį boikotavusios asociacijos, vienijančios turgaus prekeivius ir smulkiuosius verslininkus. A.Janavičienės teigimu, tam ryžtasi situaciją įvertinus pragmatiškai.

REKLAMA

„Netgi pirmą gegužės sekmadienį, Motinos dieną, mokesčių inspektoriai žada eiti ir vaikyti iš turgaus neįsigijusiuosius kasos apa-ratų. Žmonėms būtų tekę mokėti tūkstantines baudas“, – aiškino verslininkė.

Turgavietė siūlė lengvatų

Asociacijos ramina turgininkus, kad Vyriausybė pažadėjusi neatimti kompensacijų už aparatų įsigijimo išlaidas, jei prekeivis per pusmetį nuspręstų nutraukti veiklą. Panevėžio turgavietės prekeivius skatino įsigyti aparatus netgi siūlydamos juos registruoti darbo vietoje. Pasak A.Janavičienės, centrinė turgavietė išdavusi 120 pažymų dėl sutikimo registruoti kasos aparatus, ūkininkų turgus – 10.

REKLAMA

„Žmonėms siūlome tą pusmetį bent pabandyti dirbti kasos aparatais. Įstatymas žiaurus, bet turime taikytis prie situacijos. Reikia ieškoti išeičių – juk ir mano verslas žlunga“, – teigė A.Janavičienė.

Vis dėlto, anot jos, dėl turgavietėse įvestų aparatų jau yra atsisakiusiųjų verslo. Tarp jų – ir prie Seimo badavęs vyriškis, prekybą Panevėžio turgavietėje nusprendęs iškeisti į mėsos išpjaustytojo darbą Norvegijoje.

Kita vertus, ji pabrėžė, kad tokia pozicija nereiškia, jog turgaus prekeiviai sutinka su bizūno principu įdiegtu Vyriausybės nutarimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smulkiųjų verslininkų asociacija skelbia dar dviem mėnesiams pratęsianti bado akciją prie Seimo, o gegužės pradžioje vykstanti į Briuselį ir per savaitę prie Europos parlamento truksiančią protesto akciją tikisi įrodyti politikams, kad Lietuvoje turgus ir kasos aparatai – nesuderinami dalykai.

Inspektoriai akcijų nerengs

Mokesčių inspekcija kasos aparatus registruos ir šiandien – paskutinę dieną, kai juos dar galima nusipirkti gaunant 100 proc. kompensaciją už įsigijimo išlaidas. Visoje Lietuvoje smulkieji verslininkai jau įregistravo 2 tūkst. kasos aparatų, jiems jau grąžinta per pusė milijono litų kompensacijų.

REKLAMA

Panevėžio apskrities mokesčių inspekcija skaičiuoja sulaukusi 88 prašymų gauti valstybės numatytą šimtaprocentinę kompensaciją už įsigytus kasos aparatus. Prašomų kompensacijų suma Panevėžio apskrityje jau siekia 87 tūkst. litų.

Inspekcijos viršininkas Aldas Skvarnavičius tvirtina, kad nuo gegužės 1-osios turgavietės ir kitos prekyvietės bus tikrinamos įprasta tvarka – specialios akcijos turguose nebus rengiamos. Tačiau viršininkas leido suprasti, kad nesilaikančiųjų Vyriausybės nutarimo nebus gailimasi.

„Jokių atskirų akcijų nenumatoma, vyks tik eiliniai patikrinimai, ar visi, kam privalomi kasos aparatai, su jais dirba. Mūsų tikslas – užtik-rinti vienodas konkurencines sąlygas“, – pabrėžė A.Skvarnavičius.

REKLAMA

Už prekybą be kasos aparatų numatoma bauda nuo 500 iki 1000 litų, įkliuvusiesiems antrąkart mokesčių inspekcija per kišenę kirs nuo 1000 iki 2000 litų.

Tačiau įsigijusiųjų kasos apa-ratus, bet neišmokusiųjų jais naudotis inspektoriai tvirtina neskubėsiantys bausti.

„Mūsų pozicija – konsultuoti, mokyti naudotis aparatais, o ne sankcijas taikyti“, – tvirtino A.Skvarnavičius.

Vyriausybė tikisi, kad įvedus kasos aparatus ir sutvarkius apskaitą turgavietėse padaugės pridėtinės vertės mokesčių mokėtojų. Skaičiuojama, kad valstybės biudžetas dėl to gali pasipildyti iki 100 mln. litų.

Premjeras Andrius Kubilius yra teigęs, jog kasos aparatų turgavietėse efektyvumas bus matomas po poros metų.

Vyriausybės sprendimą turgavietėse įvesti kasos aparatus, apklausų duomenimis, palaiko daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų