REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Priartėjus gegužės 1-ajai, turgaus prekeiviai šiek tiek aktyviau rūpinasi įsigyti kasos aparatus. Tačiau panevėžiečiai, palyginti su kitais didmiesčiais, dar gerokai atsilieka, nors žino: laiko apsispręsti, ar nori likti turguje, liko vos kelios dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo gegužės 1-osios turgaus prekiautojams, dirbantiems po stogu, bus draudžiama prekiauti be kasos aparatų. Panevėžio apskrityje, vakar dienos duomenimis, buvo registruoti 98 kasos aparatai ir pateikti 63 kompensacijos prašymai didesnei nei 62 tūkst. litų sumai gauti. Iš minėtų 98 kasos aparatų 65 registruoti Panevėžio mieste ir rajone.

REKLAMA

Ilgiau kompensuoja

Be to, vien per vakar dieną, kol buvo rengiamas straipsnis, Panevėžyje buvo užregistruota dar dvylika kasos aparatų. Nors nėra aišku, kiek prekiautojų apskritai atsisakys prekybos, vis dėlto, atrodo, dalis jų prieš šventes suskubo susitvarkyti.

Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento Mokesčių mokėtojų skyriaus vedėjos Sandros Mociškienės teigimu, iš pradžių buvo numatyta, kad Mokesčių inspekcijoje kasos aparatą įregistravus vasario–kovo mėnesiais, kompensuojama šimtu procentų, jei balandį – 60 procentų. Tačiau vėliau Vyriausybė apsisprendė, kad 100 procentų įsigijimo išlaidų bus kompensuojama ir visą balandį. Įsigijusieji kasos aparatą nuo gegužės 1 dienos iki gruodžio 10-osios jau galės tikėtis tik pusės kasos aparato įsigijimo išlaidų kompensacijos.

REKLAMA
REKLAMA

Pamažu, bet aktyviau

S. Mociškienės teigimu, vasarį kasos aparatų registracija vyko vangiai, tačiau jau antroje kovo pusėje pajustas pagyvėjimas, sulaukta gerokai daugiau susidomėjusių smulkiųjų verslininkų klausimų. Nuo to momento, pasak vedėjos, kasos aparatų registravimas tapo stabilus ir kiekvieną dieną užregistruojama nors po vieną ar kelis kasos aparatus.

Norintieji gauti kasos aparato išlaidų kompensaciją kreipiasi į Mokesčių inspekciją ir pateikia prašymą kartu su reikiamais dokumentais.

S. Mociškienė priminė, kad išlaidų kompensavimą gali gauti asmenys, kurie prekiauja maisto produktais pastatuose ar patalpose, kioskuose, vagonėliuose, kilnojamuosiuose nameliuose, automobilinėse parduotuvėse, įsigiję ir Mokesčių inspekcijoje užregistravę kasos aparatus nuo vasario 6 dienos (imtinai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už naują kasos aparatą kompensuojama iki 1 000 litų, už dėvėtą – iki 500 litų.

Kai kas jau atsisveikina

Kiek Panevėžio miesto centrinės turgavietės prekiautojų jau nuo kito sekmadienio turės kasos aparatus, paaiškės tik po kito savaitgalio. Kol kas turgavietės administracija tokios informacijos neturi. Tad nėra aišku, ir kiek prekiautojų, protestuodami prieš, jų nuomone, Vyriausybės jiems primestus kasos aparatus, – arba neišgalėdami jų įsigyti, – atsisakys prekybos.

„Gal kitą savaitę kas nors paaiškės, – vylėsi penktadienį UAB „Kauptė“ direktorė Asta Pačekajūtė. – Dabar ir patiems nesinori gadinti prieššventinės nuotaikos klausinėjant. Tuo labiau kad velykinė prekyba šiemet atgijusi.“

REKLAMA

Anksčiau dalis panevėžiečių prekiautojų kalbėjo, kad, jei reikės kasos aparatų, nebeprekiaus. Be to, kone vienbalsiai tvirtino esantys prieš kasos aparatus. A. Pačekajūtė pasakojo sulaukusi ne vieno turgavietėje prekiaujančio smulkaus ūkininko, prisiduriančio pajamų parduodant perteklinę produkciją. Jie sunerimę ir piktinasi pasirodžiusiais pranešimais, kad šalies ūkininkai pritaria kasos aparatams. Jiems esą atrodo atvirkščiai – sąlygos per sunkios.

Manoma, kad prekiautojai, kuriems leidžia sąlygos, vasarą persikels į turgaus kiemą. O štai viena prekiautoja vakar su turgumi jau atsisveikino – nebemato perspektyvų dirbti ir išvyksta į užsienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų