• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastatai, kurie „konservuoja“ vandenį ir saulės energiją bei naudoja perdirbtas medžiagas nebūtinai turi atrodyti, kaip dėžės. Amerikos architektų institutas (AIA) išsirinko savo 2011 m. favoritus.

REKLAMA
REKLAMA

Šiemet tarp nugalėtojų pateko mokykla Greensburge - mieste, kuris buvo nuniokotas 2007 m. tornado. Mokykla naudoja 50 kilovatų vėjo turbiną, o didžiąją dalį energijos gauna iš vėjo fermos, įsikūrusios už miesto ribų.

REKLAMA

Itin ekologiškas yra Lance'o Armstrongo „Livestrong“ fondas Austine, Texase, kurio pastatymui buvo sunaudota 88 proc. 1950-ųjų metų sandėlio statybinių medžiagų. Šiandien fondą sudaro multifunkcinis biuras, kuriame įsikūrę 62 darbuotojai.

Geriausiųjų trejetuke yra ir namas Racine, Viskonsino valstijoje. Pastatytas Mičigano ežero pakrantėje, namas naudoja nuo ežero pučiantį vėją bei saulės energiją.

Kiti septyni AIA geriausiais įvardyti pastatai:

„Cherokee Studios", Los Angeles

Šis plataus naudojimo pastatas buvo sukurtas tam, kad galėtų inkorporuoti žalias technologijas, siekiant reklamuoti ekologišką gyvenseną.

REKLAMA
REKLAMA

„First Unitarian Society Meeting House“, Madison, Viskonsinas.

20 tūkst. kv. metrų priestatas prie Franko Lloydo Wrighto kurtų susitikimų rūmų energiją naudoja apie 40 proc. efektyviau, nei tradiciniais būdais. Naujojo priestato statyboje naudotos vietinės perdirbtos medžiagos.

„High Tech High Chula Vista", Chula Vista, Califas.

Mokykloje, kuri ugdo 550 9-12 klasės mokinių, naudoja projektais paremtą ugdymo sistemą. Mokymo įstaigoje integruota oro stotis, joje kontroliuojamos šviesos ir mechaninės sistemos bei įrengta namudinė irigacijos sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„LOTT Clean Water Alliance", Olympia, Wash

Ši nuotekų valymo įrenginių kompanija yra aktyvi Olimpijos visuomenės narė. Iš po gamybos proceso likusių atliekų išgaunamas metanas vėliau naudojamas generuojant šviesą ir šilumą.

„Research Support Facility (RSF) at the National Renewable Energy Laboratory (NREL)“ Golden, Colo

Šio pastato paskirtis – būti pavyzdžiu statybų industrijai siekiant sunaudoti kuo mažiau energijos.

„Step Up on 5th", Santa Monica, Califas

Šį projektą sudaro 46 butai, skirti benamiams ir protiškai neįgaliems Santa Monikos gyventojams. Apgyvendinimo tankis viename kv. metre pastatų komplekse viršija Niujorko miesto tankį 10 proc.

„Vancouver Convention Centre West", Vancouver, British Columbia

Projektas sukurtas siekiant sujungti į vieną kompleksą ekologiją, vietinę kultūrą ir miestietišką aplinką, jų „tarpusavio santykius“ padailinant architektūra. Ant „gyvo“ stogo pasodinta 400 tūkst. augalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų