• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Garsusis Vilius Karalius galėjo bendradarbiauti su Lietuvos specialiosiomis tarnybomis.

Kai balandžio 7 dieną Muitinės kriminalinės tarnybos ir „Aro“ pareigūnai sulaikė garsųjį Lietuvos kontrabandininkų karalių 48-erių V. Karalių, skambėjo klausimas: „Kodėl tik dabar?“

REKLAMA
REKLAMA

Garsiausias visų laikų cigarečių kontrabandininkas V. Karalius į teisėsaugininkų medžioklės lauką pirmąsyk pakliuvo dar 2002 metais.

REKLAMA

Šalies pareigūnai tuomet buvusį Lazdijų ir Druskininkų kelių policijos inspektorių vadino didžiausiu kontrabandinių rūkalų gabentoju.

Šį kartą V. Karalius suimtas baudžiamojoje byloje, kurioje yra per dešimt įtariamųjų. Tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokuroras Justas Laucius teigė, kad ikiteisminis tyrimas dar vyksta, tad įtariamųjų gali būti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbiausias ir sunkiausias kaltinimas šioje byloje, pasak prokuroro, nusikalstamo susivienijimo organizavimas.

Kontroliavo teisėsaugą

Keletą metų iš eilės nusikaltėlių gaudytojams V. Karalius buvo lyg nematomas.

Kodėl? Kai kurie nelegalaus kontrabandos verslo žinovai įsitikinę, kad per sieną vežantis tonas cigarečių ir uždirbęs keliasdešimt milijonų litų V. Karalius tiesiog susirado daugybę įtakingų draugų. Taip jis įgijo ilgametę neliečiamybę.

Dar 2002 metais saugumiečiai yra užfiksavę V. Karaliaus pokalbius telefonu su tuomečiais aukštais pareigūnais iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Alytaus skyriaus. Taip pat su šio miesto policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų skyriaus komisaru, Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno skyriaus vyriausiuoju specialistu, buvusiu Alytaus zonos Organizuotu nusikalstamumo tyrimo tarnybos inspektoriumi ir kitais anuomet įtakingais teisėsaugininkais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maža to, V. Karalius dėjo daug pastangų, kad vienam jam ištikimai tarnavusiam pareigūnui būtų paskirta kontrabandininkus medžiojančios Muitinės kriminalinės tarnybos Alytaus apskrities vadovo kėdė.

Vis dėlto toks jo planas tada neišdegė.

Šias V. Karaliaus ir teisėsaugininkų pokalbių išklotines dabar galima laikyti aštrios intrigos detektyviniu trileriu apie XXI amžiaus pradžios netikėtas permainas šalies teisėsaugos kabinetuose. Jie rodo imlaus proto ir nežabotos energijos kontrabandininkų iš skirtingų šalies miestų užmojus, apsukrumą ir įtaką aukščiausiuose politikos ir teisėsaugos sluoksniuose.

REKLAMA

Pokalbiuose minimos aukštų Lietuvos pareigūnų pavardės, detaliai aptariami „priėjimo“ prie jų būdai ir įkainiai, neišskiriant intymiausių gyvenimo epizodų.

Užčiuopė aukso gyslą

Teisėsaugininkų ataskaitose V. Karaliaus sukurtas cigarečių kontrabandos tinklas buvo pavadintas geriausiai išplėtota nelegalios prekybos sistema šalyje.

Kas lėmė unikalią 1984 metais tarnybą Lazdijuose, vidaus reikalų sistemoje pradėjusio dzūko sėkmę?

„V. Karalius, dirbdamas kelių policininku, buvo savotiškas pavyzdys kitiems. Jis visada mokėjo suktis: jo išsipūtusioje kišenėje būdavo matyti apvali užsienio valiutos, JAV dolerių, suma, jis kasmet keisdavo automobilius. Kaskart persėsdavo į naujausio modelio ir kur kas galingesnius anuomet prestižiniais laikytų BMW, „Audi“ ar „Mercedes-Benz“ markių automobilius. Bendrą kalbą jis rasdavo su visais“, – „Balsas.lt savaitei“ sakė buvęs V. Karaliaus kolega iš Druskininkų policijos, šiandien einantis aukštas pareigas Policijos departamente.

REKLAMA

Anot pašnekovo, V. Karalius, sulaukęs pensijos, savo noru pasitraukė iš teisėsaugos struktūrų, mat suprato, kad atėjo gera proga pasipelnyti.

„Būdamas kelių inspektoriumi V. Karalius užčiuopė vienintelę galimybę ir ja tinkamai pasinaudojo. Kadangi jis patruliuodavo šalia valstybinės sienos (Lazdijuose – red. past.) besidriekiančiuose rajonuose, tad kas šiandien galėtų paneigti, kad dar dirbdamas policininku jis nesivertė kontrabanda?“ – apie V. Karaliaus praeitį klausė įtakingas teisėsaugininkas.

Aptalžė Daktarų smogikus

Maždaug 1999 metais nusivilkęs policininko uniformą V. Karalius ėmėsi bendro verslo su Kaune pagarsėjusiu kontrabandos vilku Gintaru Simanynu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie pastarąjį Kaune sklando anekdotinės istorijos. Vienas buvęs ilgametis kriminalinio pasaulio veteranas teisėsaugai yra pasakojęs: „Iš vieno Daktarų gaujos veikėjo teko girdėti, kad dar 1997 metais Kauno Šilainių rajone tuomet Daktarų seniams nugarą lenkęs „šampaninių“ jaunimas bandė prie namų pagrobti G. Simanyną.

Daktarų veikėjas an juokdamasis pasakojo, kad kontrabandininką pagrobti jis pavedė tikriems asilams. Tykodami namo laiptinėje jie nesugebėjo to padaryti ir net patys gavo per snukius. „Šampaninių“ vaikinai sugebėjo pagrobti tik jo raktus nuo buto, mašinos ir piniginę su dokumentais.

REKLAMA

Daktarų veikėjas žinojo, kad G. Simanynas ieško, kas jį norėjo pagrobti, ir ieško atimtų daiktų, todėl man pasiūlė surasti kokį nors tarpininką ir duoti šiuos daiktus išsipirkti G. Simanynui. Tuo klausimu planavau kreiptis į Alpį P. iš firmos „Tora“, kuris bendravo ir turėjo verslo reikalų su G. Simanynu. Tačiau Daktarų veikėjas atsakė, kad „problema jau išspręsta“. Kaip supratau, G. Simanynas pradėjo mokėti duoklę Daktarams.“

Kriminalistai turi surinkę operatyvinių duomenų apie G. Simanyno ir V. Karaliaus ryšius su tuomečiais Daktarų gaujos šulais. Tačiau vėliau abu vyrai subūrė savą grupuotę ir nebemokėjo Daktarams duoklės.

REKLAMA

Pakišo globėjai? Konkurentai?

„V. Karaliaus verslo maršrutai nepasikeitė. Dabar, kaip ir prieš dešimtmetį, jis tais pačiais keliais masiškai gabeno cigaretes. Anksčiau jis veikė su didžiule gauja, o dabar – pasitelkęs naujų žmonių. Suprantama, jis atrodytų kvailas, jei į savo veiklą būtų įtraukęs tuos pačius asmenis kaip anksčiau“, – „Balsas.lt savaitei“ prasitarė V. Karaliaus ir jo gaujos sulaikymo operacijoje dalyvavę muitinės kriminalistai.

Šiandien kai kuriuose sluoksniuose įtariama, kad V. Karalių pakišo.

Kai kurie kontrabandos pasaulio užkulisius žinantys asmenys įsitikinę, kad V. Karalių šalies specialiosios tarnybos paprasčiausiai išdavė. Anksčiau jis buvo joms reikalingas, o dabar jau ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tokiu būdu atsikratyti nenaudingo kontrabandininko galėjo ir galingi konkurentai iš Rusijos.

Teisėjai vilkino bylas

„Nusikalstamos veikos užfiksuotos nuo 2009 metų iki 2010-ųjų pabaigos. Bet konkrečių personalijų nenorėčiau minėti. Nes jų įvardijimas gali suteikti daugiau žalos, bet ne naudos. Ypač norėčiau padėkoti Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams už didelį, sudėtingą ir profesionalų darbą. Mano, kaip prokuroro, širdis džiaugiasi, kad iš surinktų duomenų galima drąsiai teigti, kad vyrai profesionaliai padirbėjo.

REKLAMA

Kaip žinoma, mes, prokurorai, sergame tam tikromis baimėmis ir fobijoms. Tarkime, ankstyvojo tyrimo stadijoje stengiamės kuo mažiau atskleisti duomenų“, – kalbėjo V. Karaliaus vadovaujamos kontrabandininkų gaujos ikiteisminį tyrimą kuruojantis prokuroras J. Laucius.

Elitiniu laikomo Generalinės prokuratūros padalinio Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos departamento prokurorai Gintaras Jasaitis ir Mindaugas Dūda, vadovaujami J. Lauciaus, kreipėsi į teismą prašydami suimti 11 sulaikytų asmenų. Visi suimtieji už grotų turės praleisti nuo vieno iki trijų mėnesių.

REKLAMA

Pasiteiravus, koks konkrečiai buvo trims mėnesiams areštinėje atsidūrusio V. Karaliaus vaidmuo, prokuroras J. Laucius atsakė: „Kalbama apie nusikalstamą susivienijimą, sukurtą vykdyti kontrabandą ir dėl neteisėto akcizu apmokestinamų prekių disponavimo. Būtent tokie įtarimai yra pateikti daugumai byloje minimų asmenų.“

Prokurorai neslėpė, kad kontrabandos mastai buvo milžiniški. „Patikėkite, ne „terbomis“ ar lengvaisiais automobiliais jie vežė cigaretes. Kai kuriais skaičiavimais, šių asmenų padaryta žala valstybei gali siekti apie 18 mln. litų. Jų gabenamos prekės dažniausiai kirsdavo Lietuvos valstybinę sieną, atvežtos iš trečiųjų šalių, nepriklausančių Europos Sąjungai. Taip pat iš Lietuvos judėdavo Europos šalių link“, – dėstė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuroras J. Laucius neslepia, kad V. Karaliui yra „uždirbęs“ tris teistumus – būtent jis palaikė valstybinį kaltinimą ankstesnėse kontrabandos karaliumi tituluojamo vyriškio gaujos bylose.

„Šitos bylos teismuose judėjo ypač sunkiai. Kai kurie ikiteisminio tyrimo, o vėliau ir teisminėje stadijoje buvę reiškiniai beveik prilygo egzotikai. Galbūt teismai pridarė klaidų, – kalbėjo J. Laucius, – bet drąsiai galima pripažinti, kad šios bylos būdavo ir vilkinamos, ne kartą buvau apgaudinėjamas teisėjų. Galiausiai sprendimų būta tokių įdomių, kurie ne visai atitinka Lietuvos teismų praktiką nagrinėjant tokio pobūdžio bylas“.

TIK FAKTAI

2002 metų balandžio 3 dieną Kalvarijos kelio poste buvo sulaikyti trys vilkikai su puspriekabėmis gabenę daugiau kaip 1,14 mln. pakelių įvairiausių cigarečių be banderolių. Jų vertė – 4 mln. litų.

Tų pačių metų liepos 5-ąją Saločiuose sulaikytas bene didžiausiu Lietuvoje laikomas cigarečių krovinys – 30,6 mln. vienetų Jungtinėje Karalystėje gaminamų cigarečių, kurių vertė – beveik 5 mln. litų.

2009-ųjų gruodį Vilniaus apygardos teisme prokurorai V. Karalių paprašė pasiųsti už grotų aštuoneriems metams. Tačiau tada teismas jam skyrė vos dvejus metus ir keturis mėnesius nelaisvės. Beveik visą šį laiką kontrabandininkas jau buvo praleidęs iki teismo, todėl netrukus vėl mėgavosi laisve.

REKLAMA

V. Karaliaus ilgamečiam patikėtiniui G. Simanynui ilgai kalėti taip pat neteko. Jam buvo paskirta metų ir mėnesio laisvės atėmimo bausmė, tačiau tiek laiko jis už grotų jau buvo praleidęs tiriant nusikaltimą. Dabar G. Simanynas ramiai gyvena Kaune.

Tąsyk nustatyta, kad V. Karaliaus gaujos vyrai į Lietuvą įvežė cigarečių, kurių vertė – 6 mln. litų. Dėl valstybei padarytos žalos prokuratūra buvo pareiškusi 4 mln. litų ieškinį, bet teismas jį netikėtai atmetė.

Kontrabandos bosas ne kartą buvo pastebėtas neaiškių asmenų draugijose. Vieną tokių susitikimų 2009 metų vasarį pavyko užfiksuoti ir balsas.lt fotografui (R. Kondratjevo/Balsas.lt nuotr.)Kontrabandos bosas ne kartą buvo pastebėtas neaiškių asmenų draugijose. Vieną tokių susitikimų 2009 metų vasarį pavyko užfiksuoti ir balsas.lt fotografui (R. Kondratjevo/Balsas.lt nuotr.)

V. Karalius bent dabar nesimėgaus prabanga, kurią labai mėgo. Ištaigingame jo name Vilniuje, prestižiniame Valakampių rajone, dabar šeimininkauja tiktai žmona ir sūnus (R. KOndratjevo/Balsas.lt nuotr.)V. Karalius bent dabar nesimėgaus prabanga, kurią labai mėgo. Ištaigingame jo name Vilniuje, prestižiniame Valakampių rajone, dabar šeimininkauja tiktai žmona ir sūnus (R. KOndratjevo/Balsas.lt nuotr.)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų