REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos meteorologai ragina „labai nebijoti ir negąsdinti kitų“ dėl Pasaulio meteorologijos organizacijos pranešimo, jog šiauriniame planetos pusrutulyje – taip pat ir virš Lietuvos – rekordiškai suplonėjo ozono sluoksnis.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kenksmingų saulės spindulių saugančio ozono sluoksnio skylė virš Antarktidos yra gerai žinomas fenomenas – ji atsiveria kiekvieną pavasarį ir didina odos vėžio riziką aplinkinėse teritorijose.

REKLAMA

Tačiau šiemet ozono lygis priešingame ašigalyje taip pat pasieks rekordiškai žemą lygį, teigia tyrėjai. Nors ozono sumažėjimas kol kas koncentruojasi ties Arktimi, sritis besikeičiant orams slinksis į Pietus tiek, kad pasieks apie 45 laipsnius šiaurės platumos, rašė „Discovery“.

„Sistema juda. Tos oro masės anksčiau ar vėliau pasirodys tiesiai mums virš galvų“, – sakė Markusas Rexas iš Alfredo Wegenerio poliarinių ir jūrinių tyrimų instituto Potsdame, Vokietijoje. M. Rexas su tarptautine mokslininkų komanda analizuoja palydovų duomenis apie ozono kiekio ir temperatūros pokyčius. Šią savaitę paskelbti duomenys rodo, jog per paskutines dvi savaites ozono lygis labiausiai jo turtinguose stratosferos sluoksniuose krito perpus, o vidutiniškai – beveik trečdaliu. Tai yra praktiškai žemiausiais kada nors užfiksuotas lygis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot M. Rexo, žema temperatūra stratosferoje ir kitos orų tendencijos per kitas kelias savaites ozono lygį dar sumažins ir jis taps rekordiškai žemas. Ozono irimą ties abiem ašigaliais lemia chloro ir fluoro karbonatiniai junginiai (CFC), anksčiau plačiai naudoti šaldytuvų, aerozolinių purškalų, kitų produktų gamybai, bei kitos ozoną ardančios medžiagos, kurių daugumos buvo išsižadėta 1987 metais Monrealio protokolu, tačiau jų likučiai stratosferoje laikysis ateinančius dešimtmečius.

Jungtinių Tautų Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO) antradienį patvirtino duomenis, jog nuo žiemos pradžios iki vėlyvo kovo virš Arkties sudilo apie 40 proc. ozono sluoksnio – tai naujas rekordas. Anksčiau rodiklis buvo pasiekęs daugiausiai 30 proc. – taip nutiko keletą kartų per paskutiniuosius penkiolika metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

WMO paskelbtame žemėlapyje Lietuva įtraukta į sritį, kurioje ozono sunykimas šiemet turi būti pastebimiausias.

Tačiau Lietuvos meteorologai komentuoja kokių nors didesnių ozono kiekio pokyčių bent kol kas neužfiksavę ir ragina „nesigąsdinti ir nepanikuoti“.

„Lietuvoje ozono sluoksnis matuojamas Kaune - šiuo metu nieko panašaus, jokio smarkaus plonėjimo nėra. Nuo pat spalio iki kovo rodiklis svyravo apie normą arba buvo net šiek tiek didesnis. Kovą, pavyzdžiui, buvo 375 Dobsono vienetai - tai 99 proc. normos“, - sakė Marija Ramutė Jonavičienė, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Meteorologijos skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų