REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tyrėjai tikisi, kad italų didikės palaikai padės identifikuoti moterį, pozavusią Leonardo da Vinci paveikslui „Mona Lisa“.

REKLAMA
REKLAMA

Meno istorikas Silvano Vinceti įsitikinęs, kad nustačius, kur yra Lisos Gherardini palaikai, jis galės įrodyti, ar ši moteris buvo L. da Vinci modeliu, praneša BBC.

REKLAMA

Neseniai aptiktas mirties liudijimas leidžia manyti, kad didikė mirė 1542 metais ir yra palaidota vienuolyne Florencijoje. Kasinėjimus ten ketinama pradėti dar šį mėnesį.

Monos Lisos ir jos šypsenos paslaptis meno ekspertams ramybės neduoda jau 500 metų.

„Galime užbaigti amžius trunkantį ginčą ir suprasti Leonardo ryšius su savo modeliais. Jam tapymas taip pat reiškė fizinį jų asmenybės vidinių bruožų pavaizdavimą“, – naujienų agentūrai AP teigė S. Vincenti.

REKLAMA
REKLAMA

Naudodamas mokslinėmis technologijomis, S. Vincenti tikisi iš L. Gherardini, turtingo šilko pirklio žmonos, kaukolės paimti DNR mėginį ir atkurti jos veidą.

S. Vincenti vadovaujami mokslininkai pagal kaukoles jau atkūrė kaip kurių menininkų veidus.

Praėjusį birželį jie paskelbė identifikavę italų renesanso menininko Caravaggio kaulus ir nustatę galimą jo paslaptingos mirties priežastį.

Vis dėlto pasigirsta abejonių, ar kelių šimtmečių senumo kaulų analizė gali pateikti įtikinančias išvadas.

S. Vincenti meno kūrinį tyrinėjo ne vieną mėnesį. Jis teigė Luvro muziejuje Paryžiuje eksponuojame paveiksle atradęs paspėtus simbolius.

Jis įsitikinęs, kad L. Gherardini galėjo būti modeliu paveikslo tapymo pradžioje, tačiau L. da Vinci taip pat galėjo įtakoti jauno pameistrio veidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų