• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buvęs Lenkijos prezidentas ir antikomunistinio judėjimo „Solidarumas“ lyderis Lechas Walesa savo santykius su KGB vadina „žaidimais“.L. Walesa sakė tik „žaidęs“ su KGB, tačiau visada kontroliavęs situaciją ir niekada nekolaboravęs su komunistų slaptąja policija, kaip kai kurie istorikai teigia, praneša thenews.pl.

REKLAMA
REKLAMA

„Visa tai buvo tik protingas žaidimas. Buvo svarbu sudaryti įspūdį, jog iš tiesų esu silpnas, kad nebūtų manimi atsikratyta, tačiau niekada nei sekundei nebuvau priešo pusėje“, – L. Walesa aiškino dienraščiui „the Guardian“. Buvęs prezidentas tvirtino, kad, nors santykius su KGB ir palaikė, niekada nebuvo slaptosios policijos šnipu ir informatoriumi, kaip kai kas teigia.

REKLAMA

Įtarinėjimai dėl kolaboravimo L. Walesą persekioja nuo pat komunizmo žlugimo. 2008-aisiais du Lenkijos nacionalinio atminimo instituto istorikai išleido knygą pavadinimu „Komunistinis saugumas ir Lechas Walesa. Priedas prie biografijos“. Joje rašoma, kad „Solidarumo“ legenda 1970 m. neva buvo komunistinio saugumo agentas „Bolekas“. 1980-aisiais jis, įtariama, nutraukė ryšius su slaptosiomis tarnybomis dėl rugpjūčio streiko, kuris davė pradžią „Solidarumo“ judėjimui. L. Walesa iki šiol viską neigia, o teismuose savo nekaltumą gynė ir įrodė jau daugybę kartų.

Praėjusį mėnesį Gdansko apeliacinis teismas nusprendė, kad buvęs disidentas, žurnalistas Kšyštofas Wyszkowskis turi taip pat viešai atsiprašyti L. Walesos už šmeižtą, jog buvęs prezidentas „yra kolaborantas“. Išgirdus nuosprendį teismo salėje kilo didelis sumišimas ir žurnalisto šalininkų pasipiktinimas dėl „neteisybės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų