• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seime pristatytas Romualdas Kęstutis Urbaitis – kandidatas vadovauti Konstituciniam Teismui.

Jo kandidatūrą ketvirtadienio plenariniame posėdyje pristatė Prezidentės vyriausioji patarėja Solveiga Cirtautienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Prezidentės atstovės, R. K. Urbaitis Konstitucinio Teismo teisėju dirba jau 6 metus. Šis faktas suponuoja, kad kandidatas gerai žino Konstitucinio Teismo veiklos specifiką, susiformavusias darbo tradicijas įvairiose srityse, Konstitucinio Teismo suformuotą Konstitucinę doktriną. Ši patirtis ir žinios neabejotinai turėtų padėti užtikrinti tinkamą Konstitucinio Teismo veiklos, darbo, suformuotos Konstitucinės doktrinos tęstinumą ir perimamumą.

REKLAMA

S. Cirtautienė, pažymėjusi, kad R. K. Urbaitis yra didžiausią teisininko darbo stažą turintis Konstitucinio Teismo teisėjas, akcentavo didelį kandidato indėlį užmezgant, plėtojat ir palaikant ryšius su kitų valstybių Konstituciniais Teismais.

Prisistatydamas Seimo nariams kandidatas kalbėjo apie darbų tęstinumo, jei būtų pritarta jo kandidatūrai, svarbą.

„Jokių pertvarkų ir doktrininių nuostatų keitimo nėra ir negali būti. Konstitucinis Teismas karta iš kartos seka ta pačia linija, tai yra Konstitucijos aiškinimas, ir jis negali būti kitoks“, – sakė kandidatas.

REKLAMA
REKLAMA

R. K. Urbaitis, kaip Konstitucinio Teismo darbo įvertinimą, pažymėjo per trejus metus nuo 51 iki 172 išaugusį prašymų skaičių. Jis taip pat atkreipė dėmesį ir į kartu su tuo kylančias problemas – būtinybę trumpinti prašymų nagrinėjimo trukmę.

Kandidatui atsakius į Seimo narių klausimus, nutarta pradėti svarstymo procedūrą Seimo statuto nustatyta tvarka. Pagrindiniu svarstymo komitetu paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Numatomi frakcijų susitikimai su kandidatu į Konstitucinio Teismo pirmininkus. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – balandžio 12–oji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Konstitucinio Teismo pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas Prezidento teikimu. Atitinkamą dekretą, kaip to ir reikalauja Konstitucija, valstybės vadovė pasirašė kovo 29 dieną.

R. K. Urbaitis 1969 m. su pagyrimu baigė Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. 1969–1982 m. dirbo Kauno miesto apylinkės teisėju, 1882–1984 m. – įmonės „Lituanica“ juridinio skyriaus viršininku, 1984–1990 m. – advokatu, 1990–1993 m. – advokatu, buvo Lietuvos advokatų kolegijos tarybos Prezidiumo nariu, 1993–1995 m., 1999–2005 m. dirbo Aukščiausiojo Teismo teisėju, 1995–1999 m. – Kauno apygardos teismo teisėju, nuo 2005 m. – Konstitucinio Teismo teisėjas.

REKLAMA

R. K. Urbaičio kadencija Konstituciniame Teisme baigsis 2014 metais.

Kol nėra paskirtas Konstitucinio Teismo pirmininkas, pagal Konstitucinio Teismo įstatymą laikinai teismui vadovauja didžiausią teisininko darbo stažą turtintis Konstitucinio Teismo teisėjas. Šiuo metu – tai teisėjas R. K. Urbaitis.

ELTA primena, kad Konstituciniame Teisme kovo viduryje pasikeitė keli teisėjai – kadenciją baigusius tris Konstitucinio Teismo teisėjus pakeitė nauji, patvirtinti ir prisiekę Seime.

Devynerių metų kadenciją Konstituciniame Teisme baigė buvęs jo pirmininkas Kęstutis Lapinskas, teisėjai Armanas Abramavičius ir Zenonas Namavičius. Darbą vietoj jų pradėjo teisėjai Egidijus Bieliūnas, Gediminas Mesonis ir Dainius Žalimas.

Konstitucinio Teismo 9 teisėjų sudėtis kas treji metai atnaujinama trečdaliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų