• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaisydamas nuovargio po prestižinėmis vadinamų „Arnold's Strongman“ varžybų stipriausiu pasaulio žmogumi tituluojamas Žydrūnas Savickas praėjusį savaitgalį Italijoje pagerino beveik 400 kg sveriančio automobilio nešimo Guinnesso pasaulio rekordą.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikiuosi, kad pirmas posėdis Vilniaus taryboje nebus greitai, nes turiu pabaigti pradėtus darbus. Gali būti, kad tiesiai iš posėdžio teks iškart vykti rekordo gerinti“, – portalui balsas.lt juokdamasis kalbėjo Savivaldybių rinkimuose su Artūro Zuoko ir Vilniaus koalicija į sostinės tarybą patekęs Ž. Savickas.

REKLAMA

Per pora mėnesių iš Biržų kilęs galiūnas dar keturis kartus vyks į Milaną, kur sieks dar keturių Guinnesso pasaulio rekordų. Tarp šių kelionių jo laukia dar varžybos artimiausią savaitgalį Suomijoje ir galiūnų Čempionų lygos etapas Vokietijoje.

– Guinnesso rekordų gerinimas vyksta televizijos studijoje? – balsas.lt paklausė Ž. Savicką.

– Tai televizijos renginys, bet plačiai transiuojamas, nes jau vietoje reikia duoti interviu lenkų, rusų, graikų televizijoms, kurios atsiunčia savo žurnalistus imti papildomus interviu... Realiai vienoje laidoje gerinama apie 12 rekordų ir vienas iš jų būna galiūnų rungtyje. Paprastai kviečiami trys galiūnai.

REKLAMA
REKLAMA

– Į Italiją išskirdote vos grįžęs į Lietuvą po varginančių „Arnold's Strongman“ varžybų JAV mieste Kolambuse...

– Buvau labai pavargęs ir dabar dar visiškai neatsigavau nuo to didelio krūvio, kelionių ir miego trūkumo. Viskas baigėsi neblogai – Milane pasiekiau tą Guinnesso rekordą.

– Anksčiau teko dalyvauti panašiame renginyje?

–  Dalyvavau jau trečią kartą ir pasiekiau antrą Guinnesso pasaulio rekordą. Užpernai buvo 300 kg štangos nešimo rungtis. Tuomet buvau ne kokios sportinės formos, nes poilsiavau, tad iki rekordo pritrūko kelių šimtųjų sekundės dalių. Pernai buvo įdomus mačas su Mariuszu Pudzianowskiu – 300 kg sveriančius nąščius per minutę reikėjo kuo toliau nunešti. Man pavyko nunešti 70 m, o lenkui – 60 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Tai šįmet pasiektas rekordas pačiam jau antras?

– Taip. Beveik 400 m sveriantį automobilį reikėjo nešti daugiau nei 20 m. Ten buvo iškirstas dugnas ir stogas, viduje – specialūs diržai, atsistoji ir bėgi. 20 m įveikiau per 14,3 sek. Ėjau paskutinis, todėl buvo paprasta reguliuoti greitį. Aišku, galėjau ir greičiau, bet nesinorėjo rizikuoti ir pargriūti. Anksčiau šios rungties Guinnesso rekordas buvo 22 sek. Visi trys galiūnai šį rezultatą pagerino, tik aš tai padariau greičiausiai.

– Kuo ypatingas Guinnesso pasaulio rekordas?

– Man visuomet varžybose pasiekti pasaulio rekordai įdomesni ir vertingesni. Kita vertus, gerai turėti ir Guinnesso rekordą. Niekuomet to nesiekiau, bet kai pakvietė – neatsisakiau. Pasaulio rekordų per karjerą pasiekiau 51-ą. Tai tik varžybose pasiekti rekordai – su Guinnesso pasaulio rekordais būtų 53. Ten iš kokių 12 rekordų du būna rimti, bet kartais tie rekordai būna daugiau šou dalis arba triukai.

REKLAMA

– Milane artimiausius du mėnesius būsite dažnas svečias – mėginsite gerinti dar daugiau Guinnesso pasaulio rekordų?

– Sutariau, kad važiuosiu kas antrą savaitę ir mėginsiu pagerinti dar keturis Guinnesso pasaulio rekordus. Rungtys gali būti pakeistos, bet artimiausios trys – Vamzdžių pervertimas, Laikrodžio nešimas ir Laivo tempimas.

– Grįžtant prie „Arnold Strongman“ varžybų, kuriose pirmą kartą karjeroje likote trečias. Tikėjotės tapti nugalėtoju, kas nesusiklostė?

– Pasirengimo metu skaudėjo alkūnę ir riešas buvo traumuotas. Alkūnės negalavimas jau įsisenėjęs. Tikriausiai reikės daryti operaciją. Tai trukdė treniruotis, nebuvau pasirengęs 100 proc. Nepaisant to, po pirmųjų rungčių buvo daug vilties išplėšti pergalę, bet padariau taktinių klaidų. Be to, teisėjai labai „traukė“ amerikiečių galiūnus, ypač nugalėtoju tapusį Brianą Shaw. Visa tai susidėjo ir nulėmė tokią galutinę rikiuotę.

REKLAMA

– Ar apmaudu?

– Kai esu laimėjęs šias varžybas šešis kartus, tai nėra taip apmaudu. Kita vertus, apmaudu dėl to, kad tris pastaruosius metus viskas daroma dėl amerikiečių pergalės. Kyla klausimas, ar tas galiūnų renginys prestižiškiausios pasaulyje? Gal tegul tai būna Amerikos galiūnų pirmenybės, jeigu jau taip akivaizdžiai sukčiaujama...

– Antrą vietą užėmęs amerikietis Mike'as Jenkinsas galiūnų pasaulyje nelabai girdėtas?

– Jis teisę varžytis pagrindinėse varžybose laimėjo pernai, tapdamas „Arnold's Strongman“ mėgėjų turnyro nugalėtoju. Padovanojau jam antrą vietą, bet jeigu jis ir būtų likęs trečias, vis tiek tai labai aukštas laimėjimas kaip profesionalų varžybų debiutantui. Kelia nerimą tik tai, kad jis per metus priaugo 55 kg. Tai nelabai normalu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Svarstote galimybę nedalyvauti kitų metų „Arnold's Strongman“ varžybose?

– Važiuosiu ten 100 proc. Jau ir iš amerikiečių pasigirdo nusivylimas, pateikti raštai dėl teisėjavimo, peržiūrimos rungtys, kad nebūtų iš varžybų daromas spektaklis.

TIK FAKTAI

Ž. Savickas šešis kartus iš eilės tapo prestižinio galiūnų turnyro „Arnold's Strongman“ JAV nugalėtoju (2003-2008). 2009 metais lietuvis šiose varžybose nedalyvavo, 2010 metais dėl traumos liko antras.

Per savo karjerą Ž. Savickas oficialiose varžybose pasiekė 51-ą pasaulio galiūnų rekordą. Guinnesso pasaulio rekordų knygoje praėjusį savaitgalį jis įsirašė antrą kartą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų