REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Kauno miesto apylinkės teismas, pradėjęs iš esmės nagrinėti šešių kaltinamųjų baudžiamąją bylą, kurioje piktnaudžiavimu tarnyba, kyšininkavimu, kitų korupcinio pobūdžio veikų padarymu kaltinami Kauno teritorinės ligonių kasos direktorius Virginijus Šiaudikis bei Lietuvos sveikatos universiteto Kauno klinikų buvusi direktorė ekonomikai Virginija Kerienė, priverstas daryti pertrauką. Nes visi šeši kaltinamieji sutiko duoti parodymus tik po to, kai teismas išklausys liudytojus.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi toks prašymas – teisėtas, teismui neliko nieko kito, kaip sutikti. Tiesa, prieš teismą stoję asmenys buvo perspėti, kad šis pasilieka teisę vėliau vertinti, jog kaltinamieji prisipažino tik prispirti neginčijamų įrodymų. Ir dar proceso dalyviai įspėti nevilkinti bylos nagrinėjimo.

REKLAMA

ELTA primena, jog kovo pabaigoje 50-metį švęsiantis Ligonių kasos direktorius V. Šiaudikis (nuo pareigų laikinai nušalintas) šioje byloje, galima teigti, yra centrinė figūra, apie kurią „sukosi“ kitų asmenų galimai padarytos nusikalstamos veikos. Jam 2009–2010 metais duoti kyšiai siekia nuo 100 litų iki labai solidžios vertės kelionės į Argentiną. Į šią kelionę, kurią didžiąja dalimi apmokėjo viena farmacijos firma, tiek V. Šiaudikis, tiek jam tarpininkavusi V. Kerienė važiavo su antrosiomis pusėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikų buvusi direktorė ekonomikai V. Kerienė, tarp kitko, nesutiko būti kaltinama kaip valstybės tarnautoja, nors jos darbovietė – viešoji įstaiga – taip pat gyvena iš valstybės piliečių uždirbtų pinigų. Dabar buvusi direktorė Klinikose dirba vyresniąja specialiste.

Kaltinamaisiais šioje byloje dar tapę farmacijos bei kitų su sveikatos priežiūros paslaugomis susijusių firmų vadovai ar darbuotojai – Algimantas Žukauskas, Romualdas Paulauskas, Artūras Jonas Venslauskas ir Rimgaudas Šepetys.

Sveikatos biudžeto lėšas skirstantis valstybės tarnautojas – Kauno teritorinės ligonių kasos direktorius, net neišeidamas iš tarnybinio kabineto, kaip užfiksavo Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai, būdavo pamalonintas „dovanomis“ už „gerus bendradarbiavimo santykius“ tarp Ligonių kasos ir UAB „Kraujo donorystės centro“ bei kitų įstaigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieno iš teisiamųjų advokatė dar išreiškė pageidavimą, kad teismas išreikalautų iš Kauno apygardos teismo nutartis, kuriomis pareigūnams 2009–aisiais leista atlikti operatyvinius veiksmus. Jos teigimu, gynyba nori žinoti, kokius ir kurių asmenų atžvilgiu operatyvinius veiksmus leido atlikti apygardos teismas. Papildydamas šį kolegės prašymą, buvęs teisėjas, o dabar advokatas Romas Aikevičius netgi siūlė pasistengti, kad tos nutartys būtų išslaptintos. Su tuo nenorėjo sutikti kaltinimą palaikantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Ričardas Gailevičius.

REKLAMA

Kaltinamoji šalis priminė, jog būdama Kauno klinikų direktorė ekonomikai V. Kerienė dar keliavo ir į Indiją. Tą galimybę jai suteikė Klinikų skelbtą pirkimų konkursą laimėjusi Sauliaus Grinevičiaus vadovaujama firma. Ji sumokėjo beveik visą kelionės kainą, kaip įtariama, taip atsidėkodama už paslaugas V. Kerienei, vadovavusiai Klinikose organizuotiems viešiesiems pirkimams.

Anot prokuroro R. Gailevičiaus, V. Kerienė įstatymus pažeidė būdama direktore ekonomikai ir nuolatinės pirkimų komisijos pirmininke, siekdama sau ir kitiems asmenims naudos.

REKLAMA

„Už teisėtą veikimą“, kaip antradienį teisme teigė prokuroras, Ligonių kasos vadovas priėmė ir kvietimą dviem apsilankyti „Tulpės“ sanatorijoje. Mainais garantuodamas įstaigai apmokėjimą valstybės lėšomis už medikamentus ir priemones.

Iš bendrovės „Kraujo donorystės centras“ V. Šiaudikis priėmė dovaną – 370 Lt kainuojantį alkoholio butelį. Kiti kaltinamojoje išvadoje minimi kyšiai buvo piniginės vertės – 1000 ar 2000 Lt. Pastarąją sumą, teigiama, „dėl apmokėjimo už paslaugas Ligonių kasos biudžeto lėšomis“ V. Šiaudikiui davė šeimos klinikos Kauno rajone Lapėse vadovė Virginija Rožukienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus posėdžiui, prokuroras R. Gailevičius nesutiko žurnalistams pakomentuoti nei kaltinamosios išvados, kurią garsinant dar skambėjo žodžiai „lojalumas, prestižas, iškraipytos funkcijos ir viešosios veiklos principai“, nei prasidėjusio teismo proceso.

Bylos nagrinėjimas Kauno miesto apylinkės teisme bus tęsiamas kovo 16 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų