REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būtinybę tęsti reformas bei skatinti demokratinį valdymą susitikimuose Kirgizijoje pabrėžė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininkas, Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. Jis pritarė Kirgizijos pastangoms atkurti šalyje stabilumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kirgizijos pastangos atkurti stabilumą po tragiškų įvykių praėjusiais metais yra pagirtinos. Skatinu vyriausybę tęsti reformas, ypač artėjant prezidento rinkimams“, – sakė A. Ažubalis po susitikimų su Kirgizijos ministru pirmininku Almazbeku Atambajevu ir užsienio reikalų viceministru Turatbeku Džunušalijevu.

REKLAMA

Pasak ESBO pirmininko, privaloma spręsti ūmiausias saugumo problemas, įskaitant grėsmę valstybės sienų saugumui, tačiau, siekiant užtikrinti ilgalaikį saugumą šalyje, reikia reformuoti policiją ir teismų sistemą, vykdyti ekonominio stabilumo ir pagarbos visų visuomenės narių teisėms skatinimo politiką. Jis taip pat pabrėžė, kad labai svarbu stiprinti etninių bendruomenių dialogą. ESBO ir šios organizacijos centras Biškeke aktyviai remia Kirgizijos siekius spręsti šias užduotis ir įgyvendinti ESBO bei tarptautinius įsipareigojimus, pažymėjo A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

ESBO pirmininkas įvardijo Lietuvos pirmininkavimo 2011 m. prioritetus, įskaitant pažangą sprendžiant užsitęsusius konfliktus ir pastangas skatinti žiniasklaidos laisvę, energetinį saugumą bei regioninį bendradarbiavimą, taip pat tolesnį procesą dėl gruodžio mėnesį Astanoje ESBO valstybių vadovų priimtos deklaracijos.

„Astanos deklaracija dar kartą patvirtina pagrindines organizacijos vertybes ir aukščiausiu lygiu prisiimtus įsipareigojimus. Lietuva, pirmininkaudama ESBO, dirbs kartu su visomis šalimis narėmis, įskaitant Kirgiziją, įgyvendinant laisvos, demokratinės, bendros ir nedalomos euroatlantinės ir Eurazijos saugumo bendruomenės viziją“, – sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susitikimuose aptartas ESBO paramos Kirgizijai sustiprinimas, taip pat ir per Bendrijos saugumo iniciatyvą – kartu su Vidaus reikalų ministerija vykdomą projektą, skirtą padėti vietos policijai įdiegti demokratijos principus savo veikloje, didinti visų bendruomenių tarpusavio pasitikėjimą pasitelkiant ESBO aukštąjį komisarą tautinių mažumų klausimais ir ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurą, kuris netrukus rengs plataus masto konsultacijas Biškeke.

Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro delegacija praėjusią savaitę Biškeke pateikė rekomendacijas prieš spalio mėnesį numatytus prezidento rinkimus.

Pasak ESBO atstovo spaudai pranešimo, Biškeke A. Ažubalis taip pat susitiks su politinių partijų, pilietinės visuomenės atstovais ir diplomatais. Ketvirtadienį jis apsilankė ESBO akademijoje, į kurią studentai iš Vidurinės Azijos ir Afganistano priimami į podiplomines studijas. Su studentais jis aptarė Lietuvos pirmininkavimą ESBO ir Vidurinės Azijos regiono perspektyvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų