REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ūkio ministras Dainius Kreivys prisimena vis daugiau naujų dalykų. Pavyzdžiui, tai, kad pardavė šiek tiek daugiau akcijų, nei deklaravo etikos sargams.

REKLAMA
REKLAMA

Prisiminė du sandorius

Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) šiuo metu pateiktos net dvi naujos D.Kreivio interesų deklaracijos. Pirmoji nežymiai skiriasi nuo tos deklaracijos, kurią ministras pateikė vos tapęs Vyriausybės nariu – mokesčių inspektorių reikalavimu, ten atsidūrė informacija apie naudoto automobilio pirkimą. Tačiau antroji, pati naujausia D.Kreivio deklaracija pasipildė pora sandorių, kuriuos ministras lig šiol buvo pamiršęs.

REKLAMA

D.Kreivys jau anksčiau deklaravo už 4 tūkst. litų pardavęs bendrovės „Stamija“, neseniai tapusios prekybos tinklo „Moki-veži“ savininke, akcijas. Priremtas prie sienos, ministras prisipažino už tokią sumą 40 proc. „Stamijos“ akcijų pardavęs savo mamai Florentinai Kreivienei. Tačiau dabar D.Kreivys deklaruoja jau ne vieną, o du „Stamijos“ akcijų pardavimo sandorius.

Sandoris, apie kurį D.Kreivys nutylėjo, įvyko 2009 m. vasario 14 d., kai politikas jau vadovavo Ūkio ministerijai. Tuomet ministras neįvardintą „Stamijos“ akcijų kiekį pardavė panašiomis aplinkybėmis, kaip ir tąsyk, kai bendrovės akcijas perleido mamai. Deklaracijoje nurodyta, kad prieš kiek daugiau nei dvejus metus, Šv. Valentino dieną (beje, šeštadienį) D.Kreivys „Stamijos“ akcijas pardavė neįvardintam fiziniam asmeniui. Sandorio vertė, kaip ir tuomet, kai akcijos parduotos ministro mamai, esą nesiekė nė 5 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas sandoris, kurį staiga prisiminė D.Kreivys, susijęs su jau bankrutavusia bendrove „Baldenis“. Anksčiau ministras deklaravo atlikęs vieną „Baldenio“ akcijų pardavimo sandorį, kuris įvyko 2008 m. gruodžio 3 d. Asmeniui, kurio lig šiol nenori įvardinti, ministras akcijas tuomet pardavė už 25 tūkst. litų. Tačiau dabar paaiškėjo, kad D.Kreivys atliko du „Baldenio“ akcijų pardavimo sandorius – antrasis įvyko dviem dienomis vėliau, 2008 m. gruodžio 5 d. Tada ministras baldų verslo likučius taip pat pardavė neįvardintam fiziniam asmeniui, sandorio vertė esą siekė iki 25 tūkst. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie mamą – nė žodžio

Kilus skandalui, D.Kreivys jau dusyk taisė savo deklaraciją, pateiktą VTEK. Tačiau nei F.Kreivienės, nei buvusių verslo partnerių pavardės dokumente neatsidūrė.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas kiekvieną deklaruojantįjį įpareigoja nurodyti „artimus asmenis ar kitus jam žinomus asmenis, dėl kurių, deklaruojančiojo nuomone, gali kilti interesų konfliktas“. Pavyzdžiui, D.Kreivį taip uoliai ginantis premjeras Andrius Kubilius savo interesų deklaracijoje įvardijo, kad interesų konfliktas gali kilti dėl žmonos, uošvės, sesers, sūnų ir netgi marčios. Kaip galimą interesų konflikto priežastį Vyriausybės vadovas nurodė netgi tai, kad vienas iš jo sūnų yra asociacijos „Lietuvos skautija“ Kernavės tunto vadovas.

REKLAMA

D.Kreivys, tuo tarpu, nematė reikalo nurodyti, kad jo mama valdo keletą didelių įmonių – ne tik „Stamiją“, bet ir, pavyzdžiui, „Specializuotą komplektavimo valdybą“, kurios vykdomiems Vilniaus mokyklų renovavimo projektams ministras savo parašu skyrė ES paramos milijonus. D.Kreivys apskritai nenurodė nė vieno fizinio ar juridinio asmens, dėl kurio galėtų kilti interesų konfliktas.

Įstatymas užmaršumo neleidžia

VTEK sekretoriato vadovas Gediminas Sakalauskas diena.lt teigė, esą D.Kreivys šiemet dusyk papildė interesų deklaraciją: informacija apie mašinos įsigijimą pateikta sausį, o apie du papildomus sandorius ministras pranešė vasarį.

REKLAMA

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas aiškiai nusako, per kiek laiko reikia pakoreguoti interesų deklaraciją, jeigu įvyksta reikšmingi pasikeitimai.

Kalbant apie sandorius, terminas pakankamai ilgas. Pakitusius interesus įstatymas leidžia deklaruoti per 30 dienų. Bet ne per dvejus metus, kurių prireikė ministrui, kad prisiminti anksčiau nutylėtus „Stamijos“ ir „Baldenio“ akcijų pardavimo sandorius.

Galimus interesų konfliktus reikia deklaruoti per 7 dienas nuo jų atsiradimo. Ministras galimo interesų konflikto dėl mamos valdomų akcijų nedeklaravo lig šiol. Galbūt tokio pavojaus ir nebuvo, kai „Stamija“ dar buvo smulki įmonėlė su keliais darbuotojais. Tačiau pernai rugsėjį Konkurencijos taryba leido buvusiai ministro įmonei įsigyti 65 proc. bendrovės „Makveža“, valdančios prekybos tinklą „Moki-veži“, akcijų, ir politiko mamos įmonė iš mailiaus virto tikru verslo banginiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip jau skelbėmė, D.Kreivys gavo šaukimą atvykti į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). Tokių veiksmų STT ėmėsi po to, kai ministras nereagavo į STT vadovo Žimanto Pacevičiaus skambučius.

Šarūnas ČERNIAUSKAS

Taip pat skaitykite:

Konservatoriai svarstys D. Kreivio likimą

Ministro D. Kreivio pateikta paraiška prezidentės nusistatymo nekeičia

Politologas: D. Kreivys lūkuriuoja

D. Kreivys griebiasi šiaudo

Kreivas ministro verslas (schema)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų