REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo 1-ąją Lietuvos mokslų akademijoje (Gedimino pr. 3, Vilnius) Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius bei švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius įteiks apdovanojimus 2010 metų Lietuvos mokslo premijų laureatams. Mokslininkai šia premija pagerbiami už reikšmingus Lietuvai fundamentinius ir taikomuosius bei eksperimentinės plėtros darbus. Iš Lietuvos mokslo premijų konkursui pateiktų 26 darbų nuspręsta premijuoti 7 mokslo darbus humanitarinių ir socialinių, fizinių, biomedicinos bei technologijos mokslų srityse.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos mokslo premijas yra įsteigusi Lietuvos Respublikos Vyriausybė, konkurso tvarka jas skiria Lietuvos mokslo premijų komisija. Lietuvos mokslo premija yra 101 400 litų (780 bazinių socialinių išmokų).

REKLAMA

Humanitarinių mokslų srityje premijos skiriamos Vilniaus universiteto profesoriui, habilituotam daktarui, akademikui Marijui Arvydui Šliogeriui už darbų ciklą „Negatyvumo problema filosofijoje (1996–2009)“ bei Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tekstologijos skyriaus vyriausiajam mokslo darbuotojui habilituotam daktarui Vytautui Vanagui už darbų ciklą „Fundamentinė lietuvių literatūros tekstologija ir literatūros klasikos sklaida (1996-2009)“.

REKLAMA
REKLAMA

Fizinių mokslų srityje nuspręsta premiją skirti Vilniaus universiteto vyresniajam mokslo darbuotojui daktarui Eugenijui Gaižauskui ir Fizinių ir technologijos mokslų centro Fizikos instituto vyriausiajam mokslo darbuotojui daktarui Gediminui Trinkūnui už darbų ciklą „Lazeriu stimuliuoti ultraspartieji vyksmai: teoriniai modeliai ir prognozės (1995–2009)“. Šioje sekcijoje taip pat apdovanoti Vilniaus universiteto profesorius, habilituotas daktaras Arūnas Ramanavičius ir docentė daktarė Almira Ramanavičienė už darbų ciklą „Naujos technologijos biologiškai aktyvių medžiagų nustatymui (1998–2009)“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biomedicinos mokslų srityje už fundamentinius ir taikomuosius mokslinių tyrimų darbus premija skiriama Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesoriui, habilituotam daktarui Limui Kupčinskui už darbų ciklą „Virškinimo sistemos ligos: mikrofloros ir genetinių veiksnių reikšmė ligų etiopatogenezėje, nauji diagnostikos ir gydymo aspektai (1996-2009)“. Už eksperimentinės plėtros darbus šioje mokslų srityje premija paskirta Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo Žemdirbystės instituto mokslininkams daktarui Vytautui Ruzgui, daktarui Žilvinui Liatukui ir daktarui Gvidonui Liutkevičiui už darbų ciklą „Žieminių kviečių selekcijos modernizavimas ir konkurencingų, rinkos poreikius atitinkančių veislių kūrimas (1996–2009)“.

Technologijos mokslų srities premija skiriama Kauno technologijos universiteto profesoriui, habilituotam daktarui, akademikui Ramučiui Petrui Bansevičiui, Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesoriui, habilituotam daktarui Genadijui Kulviečiui ir Vilniaus pedagoginio universiteto profesoriui, habilituotam daktarui Piotrui Vasiljevui už darbų ciklą „Pjezomechaninės sistemos: teorija ir taikymai (1996–2009)“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų