• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai, atlikę patikrinimą  didmeninėse ir mažmeninėse įmonėse, prekiaujančiose kūdikių ir mažų vaikų maistu, nustatė daugiau kaip 100 įvairių produktų ženklinimo pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai pasitaikantis pažeidimas –  etiketėje nurodyta informacija apie produktų sudėtį neatitinka gamintojo nurodytos informacijos. Ženklinimo informacija klaidino pirkėjus dėl produktų sudėties, gamintojo, kilmės šalies ar galiojimo datos.

REKLAMA



Pavyzdžiui, produkto pavadinime buvo nurodoma „Ryžiai ir brokoliai su triušiena“, lietuviškoje sudėties etiketėje jau minima, kad tai „Ryžiai ir brokoliai su vištiena“, o kainos etiketėje –  „Veršiena su ryžiais ir daržovėmis“. Tuo tarpu gamintojas originalo kalba nurodo, kad tai - „Daržovės su bio-veršiena“. Pasitaikė produktų ant kurių nebuvo nurodyta energetinė vertė, gamintojo adresas ar kilmės šalis.

REKLAMA
REKLAMA

Nustatyta ir atvejų kai lietuvių kalba pateikiama papildoma informacija, leidžianti suprasti, kad pasirinktas produktas pasižymi išskirtinėmis savybėmis. Pavyzdžiui lietuviško ženklinimo etiketėje nurodoma, kad produktas yra „be dažiklių“, „su kalciu“ ir pan., tačiau visi specialios paskirties maisto produktai turi būti  tokios sudėties ir be dažiklių.

Apie visus nustatytus pažeidimus informuoti platintojai, jiems nurodyta produktus perženklinti. Produktų, kurių ženklinimo neatitikimai galėjo kelti riziką vaiko sveikatai, buvo atšaukti iš rinkos.

Šių patikrinimų metu taip pat buvo atrinkti mėginiai nitratų, pesticidų, genetiškai modifikuotų organizmų ir sunkiųjų metalų likučiams kūdikių ir vaikų maiste, nustatyti. Šiuo metu vyksta minėtų mėginių laboratoriniai tyrimai, todėl apie jų rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuos papildomai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų