• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) pradės įsisavinti 46,3 milijono litų Europos Sąjungos paramą. Centro vadovas Raimundas Jakutis neseniai įsiliejo į socialdemokratų gretas, nes būtent socialdemokratai jį paskyrė ŠRATC direktoriumi. O kieno rankos žarstys gautus milijonus?

REKLAMA
REKLAMA

Didis žmogus

Už 46,3 milijono litų Aukštrakiuose planuojama statyti šiukšlių perdirbimo gamyklą. ŠRATC skelbs konkursą ir objekto operatoriui, ir statybos rangovui.

REKLAMA

ŠRATC dalininkėmis yra visos apskrities savivaldybės. Visos jos, išskyrus Šiaulių miesto savivaldybę, pritarė studijai, kuri ir atvėrė kelius į Europos Sąjungos milijonus.

2010 metų sausį į ŠRATC atėjo vadovauti R. Jakutis. Iki tol jis maždaug metus dirbo ŠRATC direktoriaus pavaduotoju kokybei ir rinkliavos administravimui. Į pastarąjį postą R. Jakutis priimtas jam netekus Šiaulių rajono mero kėdės, kai rajono socialdemokratai dar kartą, tada dar valstietį liaudininką, R. Jakutį išvertė iš mero posto.

REKLAMA
REKLAMA

Buvusi R. Jakučio bendražygė Rima Baškienė sako, kad „Raimundas Jakutis visada jautėsi didis“: „Net ir perversmai Šiaulių rajono savivaldybėje vyko dėl R. Jakučio suinteresuotumo būti meru. Jis yra iš tų žmonių, kuriam būti eiliniu, pavaduotoju nelabai tinka pagal jo charakterį. Jis visada stengiasi vadovauti. Todėl siekis būti ŠRATC vadovu jam buvo esminis“.

Valdo interesai

2009 metais R. Jakutis, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos (LVLS) pirmininko Ramūno Karbauskio teigimu, ne pats išėjo, o buvo pašalintas iš partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Jakutis LVLS veikloje dalyvavo nuo 1995 metų. Šiai sąjungai su kitomis partijomis sudarius Šiaulių rajono tarybos valdančiąją daugumą, keturis kartus buvo išrinktas meru. Rajonui jis su neilgomis pertraukomis vadovavo 2000–2008 metais.

Į šiuos rinkimus R. Jakutis eina jau kaip socialdemokratų partijos narys, rajono socdemų rinkimų sąraše gavęs 9 vietą.

Kodėl taip ilgai konfrontavęs su rajono socialdemokratais, ne kartą jų verstas iš mero posto, R. Jakutis perbėgo būtent į socialdemokratų stovyklą ir kodėl buvę politiniai konkurentai priglaudė, rodos, nesutaikomą savo priešininką?

REKLAMA

„Jis veikia kažkokiais neaiškiais, galbūt savo asmeniniais, galbūt kokiais kitais interesais. Jį į savo partijos gretas priėmė tie, kurie jį nuvertė iš mero pareigų. Akivaizdu, kad žmonės yra susieti interesais, bet aš ne prokuratūra, kad galėčiau vertintis“, – buvusio bendrapartiečio posūkį į socialdemokratiją įvertino R. Karbauskis.

Įtakos zona

ŠRATC dalininkėms – Kelmės, Pakruojo, Joniškio, Šiaulių, Akmenės rajonų savivaldybėms vadovauja socialdemokratai.

„Kam būti ŠRATC vadovu sprendžia apskrities savivaldybių vadovai. Socialdemokratams R. Jakutis parankus, o R. Jakučiui, kaip ŠRATC vadovui, reikia, kad savivaldybių vadovai pritartų jam. Juk ne–socialdemokratinėse savivaldybėse buvo nepasitenkinimo dėl ŠRATC veiklos, dėl projektų, kurie nebuvo išdiskutuoti, – tvirtino R. Baškienė.– Sprendimą dėl milijonų paėmimo priėmė taip pat savivaldybių merai socialdemokratai. R. Jakučiui tiesiog paranku būti su ta partija, kuri gali padėti išspręsti tam tikrus ŠRATC vadovo klausimus“.

REKLAMA

Rajono socialdemokratų sąrašą į rinkimus vedantis dabartinis Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas apie R. Jakučio merystę yra pasakęs, kad jis – ne Tarybą bendram labui jungiantis, bet skaldantis žmogus. Ar dabar pasikeitė R. Jakučio charakteris, ar tiesiog sutapo jo ir A. Gaubo interesai, kad jie vienoje partijoje?

R. Jakučiui tapus ŠRATC vadovu, rajono Savivaldybė, kuriai vadovauja meras A. Gaubas, nutarė atiduoti tvarkyti rajono atliekas be jokio konkurso Kuršėnų komunaliniam ūkiui, kuriam vadovauja kitas socialdemokratas Vytautas Budrys, taip einantis į rinkimus. Dar vienas „sutapimas“ – V. Budrio žmona Laima dirba ŠRATC Šiaulių rajono atliekų priėmimo punkto atliekų priėmėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryšiai ir interesai

13 numeriu Šiaulių rajono socialdemokratų sąraše eina ir kitas į šią partiją perbėgęs veikėjas – Laisvūnas Neimanas. Jis, pasitelkęs varguolius iš Kairių sąvartyno organizavo šiukšlių rūšiavimą Aukštrakių sąvartyne.

Snieginos Neimanienės įmonės techniką nuomojosi ŠRATC, nors pati panašios technikos turėjo. 2009 metų pavasarį atlikus ŠRATC auditą paaiškėjo, kad centras iš S. Neimanienės įmonės nuomojosi technikos už beveik vieną milijoną litų. Pats L. Neimanas nurodo, kad 2003– 2010 metais direktoriavo S. Neimanienės IĮ.

REKLAMA

L. Neimano vadovaujamam „Penkių žvejų“ klubui rajono Taryba neseniai nemokamai atriekė beveik tris hektarus žemės patrauklioje vietoje, prie Gudelių ežero, kad klubo žvejai už Europos Sąjungos pinigus įrengtų paplūdimį.

Klube „Penki žvejai“ be L. Neimano yra Adolfas Klenauskis, Šiaulių apskrities administracijoje dirbęs Turto valdymo skyriaus vedėju, o dabar priglaustas Šiaulių ligoninėje vadovauti viešiesiems pirkimams.

Draugystės saitai stiprinami ir toliau: R. Jakutis į ŠRATC priėmė ilgametį Šiaulių rajono policijos komisariato viršininką Vidmantą Komą, jam išėjus į pensiją. V. Komas tapo antru žmogumi ŠRATC – direktoriaus pavaduotoju kontrolei ir administravimui.

Taip buriasi reikalingi žmonės. Toliau, turbūt – dar gražiau.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų