REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po skandalingai išdalytų ne viešojo konkurso, o išrinktųjų apklausos būdu milijonų žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius susigriebė. Šįkart maždaug 19 mln. litų sklaidai apie ministerijos darbą jis deklaruoja paskirstysiąs teisingai. Tačiau “Respublika" turi įrodymų, kad dėl milijonų, dar nepaskelbus konkurso, galėjo vykti slaptos derybos.

REKLAMA
REKLAMA

Prarado supratimą

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) skelbia viešąjį jos veiklos sklaidos visuomenės informavimo priemonėse konkursą. Tam žadama panaudoti net 19 mln. litų. Pats konkursas yra suskaidytas į tris dalis: pirmajai daliai, pirminiais duomenimis, ruošiamasi skirti iki 9 mln. litų, antrajai –šiek tiek mažiau, o kiek liks –trečiajai daliai.

REKLAMA

Dar iki paskelbiant konkursą smalsesni vilniečiai yra stebėję ŽŪM Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Viliaus Rekevičaus susitikimus su naujienų agentūros veiklą deklaruojančios bendrovės “Antikos stilius„ komercijos direktoriumi Ričardu Savicku. Ar šie susitikimai kartais nebuvo siejami su būsimu konkursu? –“Respublika“ to paklausė paties V.Rekevičiaus.

Šiaip žodžio kišenėje neieškantis valdininkas, pasirodo, šįkart klausimo nesuprato.

Ministras atsargus

Kaip vertina faktą, kad jo pavaldinys susitikinėja su vienu iš galimų viešojo konkurso dalyvių, o galbūt ir nugalėtoju, paklausėme žemės ūkio ministro K.Starkevičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Konkursas bus viešas. Aš faktų nesu matęs, nežinau.

Bet geriausia šituo atveju nesusitikinėti su galimais pretendentais, kurie dalyvaus konkurse. Tai nėra geras dalykas„, –atsargiai dėstė ministras. Jis jau turi kartaus patyrimo iš susitikinėjimų su senais bičiuliais „mailiaus“ byloje.

Ministerijos klientai

UAB „Antikos stilius„ ministerijos klerkams seniai žinomas. Tik kiek kitu –„Atrask spaudą“ –pavadinimu.

„Tai mūsų bendrovės prekės ženklas, –teigia bendrovės direktorė Kristina Toleikienė, nepaisydama pastabos, kad toks prekės ženklas nėra oficialiai registruotas. –Ką norime, tą rašome".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2007 m. „Antikos stilius„ laimėjo ŽŪM skelbtą ministerijos veiklos sklaidos konkursą. Tąkart ministerija maždaug dešimčiai įvairių leidinių redakcijų paskirstė apie 6 mln. litų, o „Antikos stiliui“ –beveik 4,4 mln. litų.

Skiriant lėšas “Antikos stiliui„ buvo nutrauktos tiesioginės ministerijos sutartys su regioniniais leidiniais. Jau tada ministerijos viešiesiems ryšiams vadovavęs V.Rekevičius žurnalistams teigė, kad sutarčių atsisakyta ir pasirinktas „Antikos stilius“ spaudžiant Valstybinei mokesčių inspekcijai. Girdi, ministerija nespėja inspekcijai kas mėnesį teikti finansinių ataskaitų apie sutarčių vykdymą.

REKLAMA

Tačiau regioninės spaudos leidinių redakcijos jau gerokai anksčiau, nei įvyko konkursas, gavo agentūros, pasivadinusios “Atrask spaudą", siūlymus sudaryti sutartis dėl ŽŪM informacijos sklaidos.

Įdomi detalė –tuo metu, kai ŽŪM pasirašė sutartį su „Antikos stiliumi", bendrovė ne tik neturėjo patalpų Vilniuje, su ja susisiekti buvo galima tik parašius laišką į mokamą pašto dėžutę.

Seimo Antikorupcinės komisijos pirmininkas Kęstas Komskis „Respublikai„ sakė, kad domėjosi, kaip, kiek ir kam lėšų, laimėjus minėtą konkursą, išleido „Antikos stilius“, tačiau pajuto ministerijos pasipriešinimą.

REKLAMA

„Mums pasakė, kad informacijos pateikti negali, –dalies neturi, dalis dar rengiama", –sakė

K.Komskis.

Politikas minėjo ir dar vieną faktą. Girdi, Seimą buvo pasiekusi žinia, kad R.Savickas turi dvigubą –Lietuvos ir Vokietijos –pilietybę. Kadangi tai prasilenkia su įstatymu, buvo užklaustos specialiosios institucijos.

„Man pasakė, kad apie šį asmenį informacija neteikiama", –sakė K.Komskis.

R.Savickas anksčiau yra dirbęs Neringos policijos komisariate. Buvusių kolegų teigimu, tuomet iki komisariato skyriaus vadovo pareigų pakilęs R.Savickas savo noru išėjo iš tarnybos į privatų verslą. Maždaug 2000-aisiais Pagėgių savivaldybėje, Mikytuose, su juo siejama bendrovė “Juvenika" buvo įrengusi mokamą automobilių aikštelę, į ją pasieniečiai nukreipdavo ketinančias į Kaliningrado sritį įvažiuoti mašinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak K.Komskio, vienas būdingų R.Savicko bruožų –rodyti nuotraukas, kuriose jis užfiksuotas su žymiais politikais.

Po švenčiųskandalas

„Taip, žinau šį žmogų. Kai televizija parodė reportažą, pasipylė pasipiktinusių skambučių –kas šį žmogų rekomendavo sakyti kalbą„, – “Respublikai“ sakė Seimo Komunikacijos departamento skyriaus vedėja Angonita Rupšytė.

Pasak A. Rupšytės, skambinusieji, –o jų dauguma buvo iš Pagėgių savivaldybės, –reiškė nuostabą ir pasipiktinimą, kaip galėjo atsitikti, kad greta Seimo pirmininkės Irenos Degutienės, Sausio 13-ąją atidengiant memorialinę lentą prie Seimo rūmų, kalbą rėžė ir R.Savickas.

REKLAMA

„Jį rekomendavo Zigmas Vaišvila", –teigė A.Rupšytė ir prisipažino iki šiol besijaučianti nepatogiai.

UAB „FF lizingas" direktorius ir savininkas, Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras Z.Vaišvila patvirtino, kad sakyti kalbą R.Savicką tikrai rekomendavo jis.

„Prieš kelerius metus skaičiau vieną leidinį, jame aptikau šio žmogaus prisiminimus apie tragiškus įvykius prie Televizijos bokšto. Panorau susirasti –juk tai neįkainojami tų dienų liudininkai", –apie pažinties aplinkybes dėstė Z.Vaišvila.

Ieško kreditoriai

Viena iš priežasčių, kodėl A.Rupšytei ramybės nedavė R.Savicką per televiziją pamatę žiūrovai, –šis asmuo yra daug kam skolingas.

REKLAMA

„Kiek mes jam esame paskolinę, negaliu pasakyti. Skolos seniai neatiduoda, todėl ją perdavėme vienai iš bendrovių. Žinote, šiais laikais antstoliais pasitikėti neverta", –kalbėjo Pagėgių kredito unijos administratorė Raimonda Tutlienė.

Moters teigimu, R.Savickas ne tik skolos neatiduoda, bet ir slapstosi: „Neretai jis paskambina ir sakosi esąs ne Lietuvoje, o Vokietijoje. Bet juk aš matau, kad skambinama iš Lietuvos".

R.Tutlienė neslėpė, kad R.Savickas yra skolingas ne vien Pagėgių kredito unijai, tačiau konkrečių kreditorių įvardyti nenorėjo. Taip pat vengė sakyti, ar skola yra milijoninė, ar mažesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alibis pavaldiniui

UAB „Antikos stilius„ direktorė K.Toleikienė, kadaise nešiojusi knygas dabartinio konservatoriaus Seimo nario Arvydo Vidžiūno vedamoje televizijos laidoje „Moki žodį –žinai kelią“, „Respublikai" kategoriškai nepaneigė, kad nesiruošia dalyvauti ŽŪM skelbiamame konkurse. Jos teigimu, bendrovė ne kartą yra dalyvavusi įvairių institucijų informacinės sklaidos konkursuose, yra juos ir laimėjusi.

„Tačiau R.Savickas dirba tiktai su fiziniais klientais", –tvirtino K.Toleikienė. Tai ką reiškia jos pavaldinio susitikinėjimas su ŽŪM valdininku?

REKLAMA

Viskas teisėta

UAB „Antikos stilius„ ką tik tapo vienu iš nugalėtojų AB “Lietuvos geležinkeliai“ skelbto konkurso europinės geležinkelio vėžės tiesimo darbams viešinti. Šios bendrovės partneris –Kaune registruota bendrovė “Factus dominus". Pastarosios direktoriumi ir faktiniu savininku buvo Kęstutis Tarnauskas, anksčiau dirbęs Žemės ūkio ministerijoje. Šiuo metu jis –Nacionalinės žemės tarnybos Kauno žemėtvarkos skyriaus direktoriaus pavaduotojas, o jo žmona vadovauja bendrovei.

„Mus viena bendrovė pakvietė jungtis į konsorciumą, mes sutikome„, –pasakojo UAB “Antikos stilius“ direktorė K.Toleikienė.

Tiesa, pastarasis konkursas buvo išskirtinis –jame dalyvavo vienintelis dalyvis

Valdas KVEDARAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų