REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo tada, kai pernai netoli Vievio esančiame Kazokiškių sąvartyne, kur suvežamos šiukšlės iš viso Vilniaus regiono, apsilankė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, labai prašviesėjo visai šalia sąvartyno besiglaudžiančio Alesninkų kaimo gyvenimas. Tačiau minėtam kaimui padaryta išimtis skaudžiai atsirūgsta kitų Vievio apylinkėse įsikūrusių gyvenviečių ir vienkiemių gyventojams.

REKLAMA
REKLAMA

 

Alesninkų problemą išsprendė ženklu

Važiuojant automagistrale iš Vilniaus į Kauną ir pačioje Vievio gyvenvietėje pasukus į dešinę, už kelių kilometrų matyti Alesninkai. Kaimas iš kelių namų perkirstas vienos vienintelės gatvės.

REKLAMA

Galbūt apie Alesninkus niekas ir nebūtų kalbėjęs, jei visai šalia kaimo nebūtų stovėjęs garsusis Kazokiškių sąvartynas. Atidarytas 2007–aisiais, jis iš karto sukėlė vietos gyventojų pasipiktinimą. Iš sąvartyno sklindanti smarvė nuodija ne tik Alesninkų, bet ir Vievio, Kazokiškių, netgi maždaug už penkiolikos kilometrų esančių Elektrėnų gyvenimą.

Elektrėnų ir Kazokiškių bendruomenės kelerius metus kovojo už tai, kad būtų panaikintas leidimas naudotis sąvartynu, bet iki praėjusių metų tas darbas buvo bergždžias.

REKLAMA
REKLAMA

Reikalai pajudėjo pernai birželį Kazokiškes aplankius šalies prezidentei D.Grybauskaitei. Praėjus vos porai mėnesių nuo šalies vadovės apsilankymo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, išnagrinėjęs Kazokiškių bendruomenės skundą, praėjusių metų rudenį panaikino leidimą eksploatuoti sąvartyną ir sprendimo vykdymą atidėjo metams.

Tiesa, dabar šnekama, kad leidimas naudotis Kazokiškių sąvartynu greičiausiai bus atnaujintas, nes iki šiol nepastačius atliekų deginimo gamyklos sostinėje Vilniaus regione surinktų atliekų paprasčiausiai nebūtų kur dėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prieš ketverius metus išdygęs Kazokiškių sąvartynas Alesninkų gyventojams smogė ne vien tik smarve. Kadangi tuo metu per kaimą šaunantis kelias buvo vienintelė transporto arterija, jungianti automagistralę su Kazokiškėmis, atidarius sąvartyną per Alesninkus vienas po kito pradėjo važiuoti šiukšles gabenantys sunkvežimiai.

Tada, kaip „Respublikai„ tvirtino Alesninkų gyventoja Elena Ašmenienė, kaimo gyventojams prasidėjo „dvigubas košmaras“. „Dėl nuolat pravažiuojančių sunkvežimių keliamos vibracijos skilo ir dužo langai, byrėjo pamatai, aižėjo namų sienos. Nežinojome net ką daryti", – prisiminė moteris.

REKLAMA

Šiandien E.Ašmenienė, kaip ir visi kiti Alesninkų kaimo gyventojai, dėkingi prezidentei D.Grybauskaitei, mat tik jos dėka, kaimiečių giliu įsitikinimu, buvo išspręsta viena iš dviejų juos kankinusių problemų.

Apsilankius prezidentei kelininkai pastatė ženklą, draudžiantį sunkiajam transportui važiuoti per Alesninkus. Drauge buvo baigtas įrengti aplinkkelis, juo ir buvo nukreiptas šiukšliavežių eismas.

Atsirūgo ir verslininkams

Galbūt viskas būtų buvę gerai, jei važiuojant aplinkkeliu iš Vievio į Kazokiškes ir tolimesnes gyvenvietes nereikėtų daryti 12,6 kilometro ilgio lanksto. Alesninkams gyvenimas pagerėjo, bet pablogėjo jis kitų kaimų ir vienkiemių gyventojams.

REKLAMA

Tarkim, į redakciją paskambinusi ir Audrone prisistačiusi moteris skundėsi, kad, pavyzdžiui, malkų vežimas jos už Alesninkų kaimo gyvenantiems tėvams pastebimai pabrango. „Anksčiau traktoriumi malkas parsigabendavome tiesiai per Alesninkus. Tačiau traktorius priskiriamas prie sunkiasvorių transporto priemonių, pažeisti ženklo reikalavimų ir mokėti didžiulių baudų nesiryžtame. Todėl kaimą apvažiuojame aplinkkeliu", – pasakojo Audronė.

Pasak moters, dalį iš Vievio į Kazokiškes ir atgal vedančio aplinkkelio sudaro automagistralė: „O ja leidimas važiuoti kainuoja 20 litų dienai. Ir jei veži malkas kelias dienas, už visas jas ir moki. Pensininkams tos kelios dešimtys litų yra dideli pinigai. O juk didžioji dalis Kazokiškių ir aplinkinių kaimų gyventojų yra pensininkai".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aplinkkeliu nepatenkinti ir už Alesninkų kaimo dirbantys verslininkai. Štai paukštyno „Zelvė„ direktorius Evaldas Kiela „Republikai“ dėstė, kad dėl aplinkkelio jo vadovaujama bendrovė per metus patiria mažiausiai po 100 tūkst. litų nuostolių. „Žvelgiant nuo Kazokiškių, aplinkkelis šauna į Vilniaus pusę, o mes savo produkciją vežame į priešingą pusę – Kauno. Gabename juk ne vien viščiukus, bet ir pašarus, kitus normaliam paukštyno darbui reikalingus dalykus", – skundėsi verslininkas.

Tiesa,„Respublikai„ pradėjus domėtis Alesninkų istorija suminkštėjo ir valdininkų širdys. „Susisiekimo ministerija mums pažadėjo duoti specialius leidimus, kuriuos turint bus galima važiuoti tiesiai per Alesninkų kaimą. Ar mums negaila kaimiečių? Gaila. Bet juk sunkusis transportas juda per devyniasdešimt procentų Lietuvos gyvenviečių, ir niekas prie jų ženklų nepastato. Kodėl Alesninkai turėtų būti išimtis? Tik dėl to, kad čia apsilankė prezidentė?“ – stebėjosi pašnekovas.

REKLAMA

Dėl išimties Alesninkams nukentėjo ir Pilypiškių kaimas, kurį kerta aplinkkelis. Tiesa, kaip dienraščiui teigė kaimo bendruomenės pirmininkė Agota Viršilienė, Kazokiškių sąvartyną administruojanti bendrovė derėjosi su pilypiškiečiais ir susiderėjo.

„Turime sutartį, pagal ją, pavyzdžiui, jei dėl sunkvežimių keliamos vibracijos išdužtų langai, juos verslininkai mums turėtų nemokamai įstatyti. Be to, mums buvo iškasti giluminiai šuliniai, tujomis apželdintos pakelės, padaryta ir kitų ne vieną dešimtį tūkstančių litų kainavusių gerų darbų. Todėl mūsų bendruomenė sutiko, kad per kaimą važinėtų šiukšliavežiai. Bet kai aplinkkelis buvo atidarytas, juo ėmė zuiti ir kitos sunkiosios mašinos, dėl kurių eismo su niekuo nesitarėme. Dabar nežinome net ką daryti", – pasakojo A.Viršilienė.

REKLAMA

Valdininkai įsiteikė valstybės vadovei

Kita vertus, paaiškėjo, kad Vievio apylinkių gyventojus kiršinantį, o verslininkams nuostolių nešantį ženklą prezidentė D.Grybauskaitė tiesiogiai nėra įsakiusi pastatyti. Greičiausiai tai per vizitą įsiteikti jai nutarusių valdininkų darbas.

Kaip administracinis vienetas Alesninkų kaimas priklauso Elektrėnų savivaldybei. Tačiau per kaimą vedantį kelią prižiūri Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD). Šiandien nė viena valstybės institucija aiškiai neprisipažįsta, kam iškilo idėja pastatyti sunkiojo transporto eismą draudžiantį ženklą prie įvažiavimo į Alesninkų gyvenvietę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kelią prižiūri direkcija, jos kompetencija yra ir ženklų statymas", – atsikirto prie sienos remiamas Elektrėnų meras Arvydas Vyšniauskas.

O štai ką atsakė LAKD Eismo saugumo skyriaus vedėjas Egidijus Skrodenis: “Ši problema iškilo atsiradus sąvartynui. Šiukšliavežių keliamas triukšmas, vibracija ir tarša gerokai pablogino socialinę Alesninkų gyventojų aplinką. Atsižvelgdama į problemą ir žmonių prašymus, Elektrėnų savivaldybė įrengė gyvenvietės aplinkkelį, tačiau dėl pailgėjusio atstumo juo dažnai naudojamasi nebuvo. Kai gyventojai ėmė kreiptis į įvairias institucijas, didesnių pokyčių neįvyko. Vėliau, skundams pasiekus direkciją, buvo ieškoma optimalių sprendimų. Kelyje Kazokiškės–Paparčiai buvo pastatytas atitinkamas kelio ženklas, draudžiantis sunkiasvorio transporto judėjimą per Alesninkus ir nukreipiantis transportą minėtu aplinkkeliu".

REKLAMA

„Vietos gyventojai tokiu sprendimu liko patenkinti, tačiau dėl pailgėjusio atstumo atsirado keblumų už gyvenvietės įsikūrusiems įvairiems objektams. Nenorime sudaryti nepatogumų niekam, todėl, suderinę su visomis suinteresuotomis pusėmis, imamės priemonių, galėsiančių išspręsti iškilusias problemas", – žadėjo E.Skrodenis.

Vidmantas UŽUSIENIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų