REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Ekonomika.lt“ narplioja banko „Snoras“ sąsajas su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

Šių metų pradžioje Lietuvos bankui garsiai pareiškus apie banko „Snoras“ veiklos tyrimą, kol kas nepavyko gauti naujų svarbių faktų. Neatmestina, kad tyrimo rezultatai abiejų bankų susitarimu kruopščiai slepiami nuo žiniasklaidos.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas tyrimas dėl įtartinų „Snoro“ milijonų yra pradėtas ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) kabinetuose. Apie jo rezultatus taip pat nėra jokios informacijos.

REKLAMA

Tačiau faktai, kurių ieško abiejų instancijų žmonės, yra. Tik jie slypi gerokai giliau. Panašu, kad „Snoro“ mįslių kamuoliui išnarplioti prireiks nemažai laiko ir pastangų, nes apie tikruosius šio banko veiklos mastus plačiojoje visuomenėje žinoma dar gana mažai.

Slaptų pokalbių archyvas

Per „Snoro“ banko gyvavimo metus jame saugumo ir informacijos tarnybos sukaupti nepriklausomos Lietuvos verslo formavimosi faktai, ko gera, turėtų priminti aštraus siužeto detektyvinį romaną.

REKLAMA
REKLAMA

Kadaise vieno banko apsaugos darbuotojo namuose saugumiečiai atliko kratą ir aptiko slapta garsą ir vaizdą fiksuojančią aparatūrą. Be to, tąsyk aptiktas ir nemažas kiekis slapta darytų įrašų, kuriuose girdimi net keliasdešimt aukščiausių šalies valdžios, policijos, prokuratūros, valstybės saugumo pareigūnų ir įtakingų verslininkų pokalbiai.

Landus šnipas buvo sukaupęs net sprogstamos informacijos apie jų vaikus ar meilužes, baigiant jų lojalumu Lietuvos valstybei.

Įdomu tai, kad tokius duomenys nelegaliai kaupė buvę sovietinių specialiųjų tarnybų karininkai. Jie figūravo ir vienoje itin skandalingai pasibaigusioje situacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvę KGB karininkai

1998-ųjų gegužės 5-osios pavakare Vilniuje Valstybės saugumo departamento (VSD) agentai sulaikė keturis vyrus, kurie dalyvavo padirbtų JAV dolerių pardavimo ir pirkimo sandėryje.

Du iš keturių sulaikytų asmenų – buvę Sovietų Lietuvos KGB karininkai: Bronius Matimaitis ir Eugenijus Alechnovičius. Pastarasis – vienas iš buvusių KGB darbuotojų, kurie sėkmingai dirbo „Snoro“ banko vindikacijos skyriuje. Taip pat jis buvo perėmęs itin atsakingas pareigas – buvo tuometinio banko valdytojo pavaduotojo vairuotoju ir asmens sargybiniu.

REKLAMA

Šios saugumiečių sulaikymo operacijos užkulisius gana išsamiai anuomet nušvietė ir šiuo metu „Snorui“ iš dalies priklausantis vienas didžiausių šalies dienraščių.

VSD gavo žinių, kad B. Matimaitis aktyviai ieško pirkėjų suklastotiems JAV doleriams, įvairiems žmonėms nesivaržydamas demonstruoja falsifikatų pavyzdžius.

Atvyko banko mašina

Per dvi VSD agentų stebėjimo savaites nei B. Matimaitis, nei E. Alechnovičius – anuomet dirbęs žvalgu KGB 7-ajame skyriuje, kuris išimtinai užsiėmė slaptu sekimu, – nepastebėjo, kad yra sekami.

REKLAMA

Pirkėją padirbtai valiutai įsigyti neva surado B. Matimaitis. Kelis kartus susitikus buvo sutarta dėl kainos: perkant 8 tūkstančius, 1 suklastotas JAV doleris anuomet buvo įvertintas 40 JAV centų.

Sandėris buvo numatytas Vilniuje, šalia Seimo rūmų esančios Gedimino prospekto ir Gynėjų gatvės sankryžos. Netoliese anuomet veikė parduotuvė „Kurpaitė“.

Pagal iš anksto suregztą planą į šioje vietoje numatytą susitikimą E. Alechnovičius nė trupučio nesikuklindamas atskubėjo „Snorui“ priklausančiu tais laikais itin prabangiu laikytu automobiliu BMW 525.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, jis buvo apsiginklavęs tarnybiniu „Snoro“ pistoletu.

Žadėjo neribotą klastočių kiekį

Padirbtos valiutos pirkimo sandėris vyko automobilyje. Be E. Alechovičiaus, jame sėdėjo dar vienas pirkėjas ir pardavėjas. B. Matimaičio tą dieną nebuvo.

BMW salone ne tik buvo parduoti iš anksto pažadėti 8 tūkst. JAV dolerių, bet ir nė kiek nesivaržant pradėtos derybos dėl tolesnių sandėrių – kur kas didesnės padirbtos užsienio valiutos sumos.

Pardavėjai tiesiai pareiškė, kad gali pristatyti neribotą kiekį padirbtų JAV dolerių.

Kalba ėmė suktis apie įspūdingos sumos – 10–15 milijonų suklastotų JAV dolerių – įsigijimą. Be to, vienas vyrų prašneko net apie padirbtas alkoholinių gėrimų banderoles. Buvo pasiūlyta įvairių šalių banderolių po 10 JAV centų už vienetą.

REKLAMA

Tačiau galiausiai draugišką vyrų „verslo sandėrio“ aptarimą nutraukė netikėtai pasirodę VSD pareigūnai.

Darbavosi „Tauro“ banke

Patogiai BMW automobilyje įsitaisiusi trijulė buvo apsupta bemaž dešimties civiliai apsirengusių saugumiečių. Vyrai iš automobilio buvo ištraukti ir suguldyti ant šaligatvio.

Nespėjęs nė apsidairyti surakintas antrankiais buvęs KGB žvalgas, daugelio teisėsaugininkų nuostabai, smarkiai susijaudinęs net pagadino orą.

Apžiūrėjus padirbtus dolerius nustatyta, kad jie pagaminti kaip reta kokybiškai.

REKLAMA

Netrukus krata buvo atlikta ir nusikaltimo organizavimu įtariamo B. Matimaičio namuose. Buvęs KGB papulkininkis keletą metų dirbo kitame vėliau skandalingai pagarsėjusiame „Tauro“ banke. Jame B. Matimaitis išbuvo iki pat pabaigos – iki banko žlugimo ir savininko Genadijaus Konopliovo savižudybės 1997-ųjų vasarą.

Tą pačią dieną VSD darbuotojai ir policija apsilankė ir E. Alechnovičiaus bute, jame buvo rasta ir šnipinėjimo aparatūra.

TIK FAKTAI

Pagal 1999 m. kovo 1 d. Vilniaus apygardos teisme paskelbtą nuosprendį B. Matimaitis ir E. Alechnovičius bei E. Ancipovičius pripažinti kaltais ir nuteisti bendrininkavus grupėje paskleidžiant apyvarton didelį kiekį netikrų pinigų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi trys asmenys buvo nuteisti 5,5 metų nelaisvės atėmimo bausme su pusės turto konfiskavimu, bausmę atliekant sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijoje.

1999 metų birželio 29 dieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija teismo posėdyje išnagrinėjo kasacinę bylą pagal nuteistojo B. Matimaičio kasacinį skundą.

B. Matimaitis Aukščiausiojo Teismo buvo išteisintas nesant jo veikoje nusikaltimo sudėties.

Tuo pačiu nuosprendžiu nuteisti E. Ancipovičius ir E. Alechnovičius kasacine tvarka nuosprendžio neskundė.

REKLAMA

Devintojo dešimtmečio pabaigoje beveik visi didžiausi Rusijos oligarchai ir verslo imperijos ėmė samdyti buvusius KGB žmones kaip saugumo patarėjus.

2006 m. Londone nužudytam Aleksandrui Litvinenkai, dar tebedirbant KGB, buvo pavesta saugoti oligarchą Borisą Berezovskį.

Vienas iš pagrindinių įtariamųjų jo žmogžudyste buvo kitas buvęs saugumietis – Andrejus Lugovojus, jis turėjo savo privačią apsaugos firmą ir kadaise taip pat teikė apsaugą B. Berezovskiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų