• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penki arba dešimt litų ir jūsų vaikas pieš, lipdys kartu su visais... Jeigu ne.. Na, visko gali būti. Tokios taisyklės galioja ne viename darželyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Vaikai – tarsi mūsų Achilo kulnas tam tikrose situacijose, todėl sunku pasipriešinti ir leistis į teisybės paieškas. Dar sunkiau suburti bendraminčius.“, – sako „Pinigų kartos“ skaitytoja, kuri susidūrusi su nelegaliomis rinkliavomis darželyje, pakilo į kovą ir nežada pasiduoti.

REKLAMA

Į Vilniaus lopšelį-darželį „Žiedas“ savo vaiką nuo praėjusių metų rudens vedanti Daina Reišytė teigia, kad auklėtoja jau rugsėjo pirmąją pristatė būsimų pirkinių sąrašą ir nuo seno galiojančią rinkliavų tvarką. Iš anksto buvo nuspręsta, kad grupei reikia naujų kėdučių vaikams, už tai tėvai turėjo sumokėti po 50 litų. Taip pat buvo pranešta, kad kiekvieną mėnesį reikės mokėti po dešimt litų.

Šie pinigai bus skiriami „vaikų reikmėms“. „Aš pasiteiravau, kas tai per mokestis ir kodėl už vaiko ugdymą turiu mokėti du kartus. Juk kiekvieną mėnesį aš šio darželio steigėjai, Vilniaus miesto savivaldybei, pervedu mokestį už tai, kad mano vaikas lanko darželį. Tad taip išeina, kad aš mokėsiu du kartus už tą patį. Likau nesuprasta ir turėjau pasiaiškinti, kodėl nenoriu paklusti seniai nusistovėjusiai tvarkai. Dar auklėtoja pridūrė, kad jeigu nemokėsiu nustatytos sumos pinigų, tai mano vaikas nebeturės ką veikti darželyje: jam neatsiras nei pieštukų, nei popieriaus“, – savo įspūdžius apie pirmas dienas darželyje pasakoja mama.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, vieną kartą atsisakius ir detaliai pasidomėjus už ką sumoka tėvai leisdami savo vaikus į priešmokyklinę ugdymo įstaigą, daugiau, kaip ji pati teigia, reketuojama nebuvo, tačiau kiti tėvai ir toliau sėkmingai moka dešimtines tiesiai auklėtojoms į rankas. „Vieni tikrai bijo ir nenori priešintis, kiti turi „užmušantį“ argumentą: „negi gaila dėl savo vaiko“ ir toliau moka. Labiausiai gaila tų tėvų, kurie priešintis bijo, tačiau atiduoda paskutinius pinigus, o vėliau su tuščiomis piniginėmis laukia algos. Man tai principinė kova.“, – pasakoja moteris. Pašnekovė tikina, kad jos vaikas ir atsisakius mokėti pinigus neskriaudžiamas ir noriai lanko darželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkliavos – nelegalios

Tėvai, vedantys savo atžalą į darželį, kas mėnesį sumoka virš dviejų šimtų litų. Šį mokestį sudaro 55 litai, skiriami vaiko ugdymui (jie turi būti mokami nepriklausomai nuo to, kiek dienų vaikas lankė darželį. Mokestis kinta tik nuo darbo dienų skaičiaus) ir 158 Lt už maistą. Papildomai tėvai neturi ir neprivalo mokėti jokių papildomų pinigų.

Vilniaus miesto savivaldybė tvirtina, jog tokios rinkliavos nelegalios ir tėvams pataria nemokėti jokių papildomųpinigų. Valdininkai atremia ir kitą darželių argumentą, jog dažnai trūkstant pinigų susimokėti už komunalines paslaugas sąskaitos apmokamos iš ugdymui skirtų pinigų. Taip elgiantis nusižengiama teisės aktams.

REKLAMA

Vilniaus lopšelio – darželio „Papartis“ vedėja Marija Galiamovienė tikino, kad jų darželyje jokių rinkliavų nėra. „Mes jau seniai nerenkam jokių rinkliavų. Anksčiau jos buvo, tačiau tik savanoriškai, tėveliai patys pasisiūlydavo nupirkti vienus ar kitus daiktus, nes pinigų tikrai nebuvo. Dabar pilnai įsisaviname mums skiriamas lėšas. Daugiausiai laiko investuojame prašydami, kad tėvai pervestų du procentus nuo savo pajamų“, – teigia darželio vedėja. Pasak M. Galiamovienės, kai vaikas pradeda eiti į darželį su tėvais sudaroma sutartis, kurioje apibrėžiami visi santykiai. Šia sutartimi šalys taip pat sutaria, jog tėvai aprūpins savo vaiką ugdymui reikalingomis priemonėmis.

REKLAMA

D. Reišytė tvirtina, kad oficialiai rinkliavos niekur nėra renkamos, tačiau gyvenimo realybė kitokia.

„Kai pradėjau ieškoti teisybės, ėmiausi ieškoti daugiau tokių tėvų, kurie nenori mokėti jokių papildomų pinigų, kurie supranta, kad darželiui savivaldybė skiria pinigų, kurie turi būgi skirti vaikų ugdymui. Tai reiškia, kad nereikia pirkti nei pieštukų, nei piešimo popieriaus, nei kitų priemonių. Viename populiariausių forumų pakviečiau mamas pasidalinti savo patirtimi ir į mano elektroninio pašo dėžutę pradėjo plūsti laiškai. Tad tikrai galiu pavirtinti, kad pinigai renkami ir tėvai reketuojami ir Vilniuje, ir kituose Lietuvos miestuose“, – sako pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kas mėnesį tėvai prašomi į fondą sunešti po 5-10 litų. Tiesa, jau yra ir susivienijusių tėvų, kurie buriasi į grupes ir atsisako mokėti papildomus pinigus. Taip pat yra darželių, kurie dalindamiesi savo patirtimi teigia, kad su skiriamais pinigais galima kuo puikiausiai tvarkytis ir jų užtenka ne tik sąskaitoms apmokėti, bet ir ugdymo programoms.

Svarbiausia – susitarti

Švietimo ir mokslo ministerija pateikė išsamų ir daug pasakantį paaiškinimą, kuriame teigiama, kad visos rinkliavos teisėtos, jeigu yra grindžiamos savanorišku susitarimu. Pasak ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyriausios specialistės Ilonos Grigaravičienės, jeigu darželyje yra tėvų įsteigtas fondas, jeigu yra gaunama parama per gyventojų pajamų mokesčius, privaloma atsiskaityti tėvams. „Jeigu įstaigos bendruomenė sutaria, kad už teisėtai gautas lėšas reikalinga pirkti baldus ar kitą inventorių, atlikti įstaigos remonto darbus, tai bus teisėta“, – sako valdininkė.

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką savivaldybių steigėja atsakanti už ikimokyklinio ugdymo veiklą ir finansavimą yra miesto arba rajono savivaldybė. Pastaroji rūpinasi įstaigos veiklą ir ją finansuoja. Vilniaus mieste nuo 2011 m. sausio 1 d. yra   įvestas ikimokyklinio ugdymo krepšelis – 2555 Lt. Būtent tokia suma skiriama per metus kiekvienam vaikui. Iš šių pinigų skiriamos lėšos ir vaikų ugdymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų