REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Mitinguotojai prie Seimo rūmų: „Kubiliau, už kiek mus pardavei?“

15: 27 val. Vyriausybės atstovų dėmesio taip ir nesulaukę protesto akcijos dalyviai išsiskirstė.  Smulkieji prekybininkai pažadėjo patys nusiųsti į Vyriausybę savo atstovus, kurie pristatys rezoliuciją, reikalaujančia neįvesti kasos aparatų turgavietėse.

15: 27 val. Vyriausybės atstovų dėmesio taip ir nesulaukę protesto akcijos dalyviai išsiskirstė.  Smulkieji prekybininkai pažadėjo patys nusiųsti į Vyriausybę savo atstovus, kurie pristatys rezoliuciją, reikalaujančia neįvesti kasos aparatų turgavietėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat turgau prekeiviai dar kartą pagrasino bado streikais: jei nebus atsižvelgta į reikalavimą neįvesti kasos aparatų, jie ketina badauti ne tik prie Seimo, bet ir prie Europos Parlamento Briuselyje.

REKLAMA

14: 39 val. Prie Seimo rūmų susirinkę mitingo dalyviai, nepatenkinus jų reikalavimų, grasina bado akcijomis visoje šalyje.  Minia skanduoja „Gėda!“.

13:46 val. Dalis protesto akcijos dalyvių pradeda pamažu skirstytis. Policijos teigimu, akcija vyksta sklandžiai, didesnių neramumų neužfiksuota. Naujausiomis sostinės policijos žiniomis, sulaikyti dar penki asmenys – taigi, bendras sulaikytųjų iki 13.40 val. – 17. Daugiausia – už pasirodymą neblaiviam viešoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovo Kęstučio Lančinsko, sulaikytas vienas šaunamasis ginklas, dujų balionėlis, keletas peilių ir kitokių neleistinų atsinešti į mitingą daiktų.

13:14 val. Mitinguotojai teigia, kad policija pati provokuoja neramumus. Mitingo organizatorės, Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė sako esą policija pati provokuojanti protestuotojus neramumams. „Rinkdamiesi į mitingą tikėjomės, kad pavyks užtikrinti viešąją tvarką, tačiau kas darosi – policija stabdo mūsų žmones kelioms valandoms Vilniaus prieigose, tikrina, krečia juos, atiminėja vėliavų kotus, plakatų įtvirtinimus, žemina juos“, – sakė Z. Sorokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto mitingo vietoje vėliavų ir plakatų yra labai daug. Daugelis mitinguotojų rankose laiko plakatus – „Šalin rankas nuo smulkiojo verslo“, „Mailiaus byla – Starkevičiaus byla“, „Kiekvienam seimūnui – po kasos aparatą“.

Širvintiškis Vladimas Blinevičius, kioske prekiaujantis žuvimi, sako atvažiavęs čia dėl to, kad prieštaraująs kasos aparatų įvedimui, bijąs, kad atsiras gerokai daugiau rūpesčių – aparatai genda, o žiemą kioske yra apie nulį laipsnių temperatūra, dėl to neaišku, ar aparatai veiks. Jo samprotavimu, dabar kasos aparatai kompensuojami, tačiau neaišku, kaip bus ateityje. „Kasos aparatai yra stabdis smulkiajam verslui plėstis“, – sako širvintiškis.

REKLAMA

Mitinge yra labai daug protestuotojus palaikančių žmonių, kurių šis Vyriausybės nutarimas tiesiogiai neliečia – prekiaujantys gėlėmis, drabužiais. Pasak solidarumą reiškiančių prekiautojų, pirmiausia kasos aparatai bus įvesti prekiaujantiems maistu, paskui tai palies ir juos. Vieno tauragiškio prekiautojo teigimu, „esam vienas už visus, visi už vieną, dėl to ir atvažiavom“.

Seimą juosia metalinė tvorelė, palamento prieigose ir prie paties Seimo pilna policijos pareigūnų.

12:55 val. Prie mitingo prisijungė sandraugos „Kitokia Lietuva“ atstovai su vėliavomis. Minia vis garsiau skanduoja „Gėda!“ ir „Vagys!“

REKLAMA

12:46 val. Protestuotojai – daugiausia darbingo ir vyresnio amžiaus žmonės. Kai kurie iš pažiūros atrodo neblaivūs, juntamas alkoholio kvapas.

12:44 val. Parengta mitingo rezoliucija, skamba M. K. Oginskio „Atsisveikinimas su tėvyne“ – kaip naujasis Gariūnų ir Lietuvos himnas.

12: 41 val. „Kasos aparatai – preliudija į verslo liudijimų panaikinimą.  Smulkieji atsidūrė valdžios taikiklyje. Mitingą išprovokavo pati valdžia “, – konservatorius kritikavo Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12: 34 val. Protestuotojai švilpia ir skanduoja „Gėda!“. Daugiausiai kaltinimų skiriama ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui, finansų ministrei Ingridai Šimonytei, žemės ūkio ministrui Kaziui Starkevičiui ir Ūkio ministrui Dainiui Kreiviui.

12: 32 val. Vilniaus policija praneša, kad šiuo metu prie Seimo vykstantį mitingą yra susirinkę, policijos vertinimu, apie 5 tūkst. žmonių.

Nuo jo pradžios iki šiol policija sulaikė 12 asmenų: jie bandė į mitingą atsinešti draudžiamus daiktus ar buvo neblaivūs.

12:11 val. Į protesto akciją atvyko ir kai kurie politikos atstovai: Socialdemokratai Juozas Olekas ir Algirdas Butkevičius, Naujosios Sąjungos vadovas Artūras Paulauskas, Socialistinio liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis, Partijos Tvarka ir teisingumas narys Petras Gražulis, Tautos ateities forumo atstovas Petras Gražulis.

REKLAMA

11:58 val. Sustiprintas policijos pajėgas sudaro ne tik Vilniaus, bet ir Šalčininkų, Elektrėnų, Širvintų pareigūnai, specialios paskirties viešojo saugumo policijos būrys, ginkluotas skydais, šalmais ir riaušių malšinimo amunicija.

Kol kas žmonės užpildę maždaug pusę protesto akcijai skirtos aikštelės. Organizatorių teigimu, dalyviai dar plūsta ir prašo palaukti akcijos pradžios.

Plakatai skelbia: „Kubiliau, mink iš Vyriausybės!“, „Šalin rankas nuo smulkiojo verslo“, „Neskurdinkite žmonių“, „Kubiliau, už kiek mus pardavei?“, „Kubiliau, nuskriaudei tėvus – išvijai vaikus“, „Kiekvienam seimūnui po kasos aparatą“ ir kt.

REKLAMA

11:52 val. Besirenkančius protestuotojus nuo Seimo rūmų skiria dviguba užtvara: gyva policijos pareigūnų grandinė ir policijos automobilių eilė.

Nors auganti minia kol kas neatrodo tokia didelė, kaip buvo žadėję organizatoriai, prekybininkai atvyko gerai pasiruošę: plaikstosi vėliavos, žmonės laiko plakatus su šūkiais, pvz.: „Turgus – ne melžiama karvė“, savo atributika išsiskiria didžiųjų prekyviečių (Gariūnų prekybos parko, Kalvarijų turgaus) atstovai.

11: 22 val. Iš įvairių Lietuvos miestų užsakytais autobusais į Vilnių atvykę protesto dalyviai pradeda būriuotis prie Seimo rūmų. Dešiniajame Neries krante susibūrę apie kelis šimtus protestuotojų neatrodo nusiteikę agresyviai, tačiau vienas plakatų skelbia, kad „Kitas etapas – Egiptas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

10:12 val. Lietuvos smulkiųjų prekybininkų asociacijos organizuotas mitingas prieš kasos aparatų įvedimą turgavietėse laiku neprasidėjo. 10 valandą numatytoje vietoje minios žmonių dar nebuvo matyti, tik patruliavo padidintos policijos pajėgos.

Protesto akcijos pradžia atidėta iki 12 val.

–––––––

Šiandien Lietuvos smulkiųjų prekybininkų asociacija rengia mitingą prieš kasos aparatų turgavietėse įvedimą. Protesto akciją planuojama pradėti 10 vaandą, į jį žada suvažiuoti apie 12 tūkst. žmonių. Sostinės viešoji policija telkia pajėgas mitingo dalyvių saugumui užtikrinti. Numatyta aptverti zoną aplink Seimo rūmus, kur susiburs tūkstantinė minia.

REKLAMA

Per mitingą dirbs apie 600 pareigūnų, raitoji policija. Nuo 10 iki 18 valandos bus ribojamas eismas Gedimino prospektu ir Goštauto gatve iki „Statoil“ degalinės, taip pat Jasinskio ir Gynėjų gatve

Premjeras Andrius Kubilius planuojamo turgaus prekeivių mitingo išvakarėse tvirtino neketinantis atsisakyti planų turgavietėse įvesti kasos apparatus: „Aš neturiu jokių galimybių galvoti apie sprendimo atšaukimą, nes nematau, kaip tai galėtų būti daroma. Nematau ir negirdžiu iš tų pačių besirengiančių į mitingą racionalių argumentų, kuo kasos aparatai būtų netinkami tvarkant visą buhalterinę apskaitą tokioje prekyboje.“

REKLAMA

Ministro pirmininko spaudos tarnyba išplatintame  pareiškime teigiama, kad Vyriausybė principingai laikysis savo priimtų sprendimų dėl patvirtintos privalomos tvarkos – nuo šių metų gegužės 1d. dengtose turgavietėse maisto produktais prekiaujantys rekybininkai turės naudoti kasos aparatus. A. Kubilius taip pat paragino smulkiuosius verslininkus patikėti, kad sprendimas dėl kasos aparatų nebus atšauktas.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pareiškė prekybininkų mitinge apskritai neketinanti pasirodyti. Viešai išplatintame ministrės laiške teigiama, kad baimintis kasos aparatų derėtų tik tiems, kurie dabar turi ką slėpti, „tokiu būdu permesdami savo prievoles tiems, kuriems jų vengti neleidžia įsitikinimai ir suvokimas“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kasos aparatų įdiegimas turgavietėse naudingas visai visuomenei ir sąžiningam smulkiajam verslui, nes ši apskaitos priemonė padės užtikrinti didesnį verslo skaidrumą, geresnę pajamų apskaitą, sudarys galimybes tiksliai fiksuoti gautas pajamas. Kartu bus užkirstas kelias šešėliui ir geriau apsaugotos vartotojų teisės.

Tuo tarpu smulkieji prekybininkai žada nenuleisti rankų ir kovoti prieš kasos aparatų įvedimą turgavietėse. „Mes jau pripratę prie tokių diversiškų valdžios veiksmų, – sakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė. – Tokio sprendimo esmė – rinkos monopolizavimas. Neviešai valdžia ir pati tai pripažįsta, jai nesvarbu, kas prekiaus turgavietėse – verslininkai, ūkininkai ar įmonės“

Pasak Z. Sorokienės, jeigu valdžia ir po protestų nenorės tartis su smulkiųjų verslininkų atstovais, šie yra pasirengę net ir bado akcijoms. Ir ne tik prie Lietuvos Seimo rūmų, bet ir prie Europos Parlamento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų