REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiemet neįgaliesiems teks truputį pasispausti. Vyriausybė pakeitė neįgaliųjų aprūpinimo techninės pagalbos priemonėmis taisykles ir jų naudojimo tvarką.Nuo šiol kasdienėmis priemonėmis – lovomis, vežimėliais, telefonais ir kitais daiktais – neįgaliesiems teks naudotis ilgiau ir pirkti brangiau.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu aktyvaus tipo vežimėliu žmogus naudojosi 4 metus, dabar, pagal naują tvarką, minėta priemone teks naudotis 5 metus. Visais metais pailgėja ir kitų priemonių –regos priemonių, lovų, čiužinių ir kitų – naudojimas“, – aiškino Techninės pagalbos neįgaliesiems centro Panevėžio skyriaus vedėja Dalia Grigaliūnienė.

REKLAMA

Ligų ar traumų kamuojami žmonės automatiškai reguliuojamų lovų, kojomis minamų triračių ir kitų priemonių, kaip anksčiau, veltui nebegaus. Už juos reikės primokėti 10 proc. daikto vertės. Esą mokestis įvestas dėl to, kad šias priemones neįgalieji ne visuomet naudodavo tikslingai. Taip pat sumažintos kai kurios kompensacijos.

Sakykim, jeigu regos priemonėms, tai yra, mobiliesiems telefonams, buvo kompensacija, dabar pagal naująją tvarką, bus kompensuojama 600 litų. Taip ir kompensacijos už kurtiesiems pritaikytus mobiliuosius telefonus bus ne 200 litų, o 150 litų“, – sakė D. Grigaliūnienė.Neįgalieji nepatenkinti, kad naujo vežimėlio galės prašyti tik po penkerių metų. Esą tiek laiko atlaikys tik brangūs, kokybiški. Paprastesniems, ypač kasdien naudojamiems, dažnai tenka keisti detales.

REKLAMA
REKLAMA

„Čia nuo žmogaus priklauso. Aš daug važinėju po paupius, po mišką, tai man tas vežimas gan greitai susidėvi. Aš juo važinėju trejus metus, tai jis toks apsiglamžęs, padangos per tris mėnesius sudyla, dabar subyrėjo guoliai“, – pasakojo biržietis Virginijus Rainsonas.

Per 300 neįgaliųjų vienijančios asociacijos vadovas sako, kad kompensacijų sumažinimas pablogins kai kurių gyvenimo sąlygas, ypač – nedirbančiųjų, kurių dauguma.

„Keli šimtai litų, ypatingai kalbant apie funkcines lovas, (neįgaliajam) jau yra apsunkinimas. Jei jis naudojasi funkcine lova, reiškia, guli patale, negali dirbti ir gyvena tik iš savo neįgalumo pensijos. Jo artimieji irgi gyvena iš to neįgaliojo pensijos, tai (sumažinimai) jų biudžetui yra smūgis“, – kalbėjo Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijos pirmininkas Algis Giba.

Neįgaliuosius džiugina tik tai, kad anksčiau turėję savo lėšomis įsigyti, pavyzdžiui, 5 tūkst. kainuojantį vežimėlį ir kitoms prekėms, ir tik vėliau gaudavę kompensaciją, dabar bus kompensuojama iš karto, vos išsirinkus prekę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų