REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Akivaizdu, kad "Google" panašu pasidavė pramogų industrijos atstovų (MPAA ir RIAA) spaudimui ir dabar šis populiariausias pasaulyje internetinės paieškos variklis aktyviai cenzūruoja paieškos užklausas, į kurias įeina tokie terminai, kaip "BitTorrent", "torrent", "utorrent", "RapidShare" ar "Megaupload".

REKLAMA
REKLAMA

Kol kas cenzūra veikia tik naudojantis automatinio paieškos termino užbaigimo ir "Google Instant" paslaugomis. Kompanijos, kurias šis sprendimas tiesiogiai liečia - su "BitTorrent Inc.", "RapidShare" ir "Vodo" priešakyje - aktyviai reiškia nepasitenkinimą tokia naujove.

REKLAMA

Prieš kelias savaites "Google" paskelbė, jog ji planuoja pradėti filtruoti su "piratavimu susijusius" paieškos terminus savo 'Autocomplete' ir 'Instant' paslaugose. Praėjusį trečiadienį kompanija "tyliai" įvykdė šį savo sprendimą. Neišplatinę jokio pranešimo spaudai ar kitais būdais neinformavę visuomenės, kompanijos atstovai, panašu, sudarė savo nuožiūra surinktų raktinių žodžių sąrašą, kuriems pritaikytos nuo šiol galiojančios cenzūros priemonės. Nors sprendimas kol kas neveikia pilnos paieškos rezultatų, jis duoda aiškų signalą, jog "Google" yra linkusi proaktyviai cenzūruoti savo paslaugas tokiu mastu, kuris viršija daugelio internautų prognozes. Į draudžiamų raktinių žodžių sąrašą patenka ir “uTorrent" - didelio populiarumo visiškai legali programa - ir “BitTorrent" - failų perdavimo ir dalinimosi tarpusavyje paslauga, kurios protokolą kuria ir palaiko San Fransiske įsikūrusi to paties pavadinimo kompanija "BitTorrent Inc.".

REKLAMA
REKLAMA

Bet kokie žodžių deriniai, į kuriuos patenka žodis "torrent", taip pat yra cenzūruojami. Tai reiškia, jog tokia paieška kaip “Ubuntu torrent" daugiau nebus siūloma galimų užklausų sąraše, nors toks "Linux" atmainos "Ubuntu" platinimo būdas yra visiškai legalus.

"BitTorrent Inc." atstovas Simonas Morisas (Simon Morris) yra įsitikinęs, jog filtravimo mastas yra per daug platus. "mes gerbiame "Google" teisę nustatyti paieškos algoritmus taip, kad jie pateiktų labiausiai vartotojų užklausas atitinkančius rezultatus. Įvertinus tai, kad mūsų kompanijos prekinis ženklas yra ganėtinai unikalus, mes esame įsitikinę, kad bet kas, surinkęs pirmąsias šešias ar septynias mūsų pavadinimo raides, turi teisę taip pat lengvai prieiti prie paieškos rezultatų kaip ir bet kurios kitos kompanijos paieškos atveju", sako Morisas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

“Greitos paieškos pagal terminą 'BitTorrent' iki šiol pateikdavo įvairių teisėtų ir naudingų nuorodų asortimentą, įskaitant nuorodas į informaciją apie mūsų kompaniją, mūsų programinę įrangą, mūsų atvirojo kodo principu tobulinamą protokolą ir dar daug daugiau. Tai, ko "Google" galbūt nesupranta, yra tai, kad mūsų technologija naudojama daugelyje veiklų, suteikiančių pridėtinę vertę technologijų industrijai, kompanijoms, menininkams ir didžiajai vartotojų daliai", - priduria kompanijos atstovas.

Nuostabą kelia ir tai, kad naujojo filtro terminai atrodo tarsi būtų parinkti vos ne atsitiktinai. Į juos įtrauktos "BitTorrent" klientinės programos "uTorrent" ir "Xunlei", tačiau "pamiršti" "BitComet" ir "Vuze". Dalinimosi failais portalai "RapidShare" ir "Megaupload" cenzūruojami, o kiti stambūs rinkos veikėjai, pavyzdžiui, "4shared", "HotFile" ar "MediaFire", išlieka nepaliesti. Be to, populiariausių dalinimosi "torrent" failais portalų pavadinimai, įskaitant "The Pirate Bay", taip pat nėra įtraukti į draudžiamųjų sąrašą. Simonas Morisas sutinka, jog tai mažų mažiausiai yra keista.

REKLAMA

“Nėra jokios priežasties, kodėl "Google" turėtų riboti paieškos rezultatus, susijusius su mūsų prekiniais ženklais "BitTorrent", "µTorrent" ir "torrent". Iš tikrųjų jie vis dar palaiko automatinio paieškos frazės užbaigimo funkciją daugeliui smulkesnių programų, kurios naudoja 'BitTorrent' protokolą, įskaitant "BitComet", "BitLord" ir netgi tokioms svetainėms kaip "The Pirate Bay" ar "Isohunt" ", - stebisi specialistas.

"RapidShare" atstovai taip pat nėra patenkinti naujuoju "Google" filtru, arba bent jau ne šiandienine jo realizacija. “Apie "Google" planus žinojome jau keletą savaičių. Mes sutinkame, jog dabar kai kurie automatiškai siūlomų paieškos terminų negadins "RapidShare" vardo, tačiau esame susirūpinę tuo, kad tuo pačiu metu bus pažeisti legalūs mūsų vartotojų interesai. Manome, jog sprendimas pašalinti terminą "RapidShare" iš 'Autocomplete' serviso yra neteisingas", sako portalą prižiūrinčios kompanijos atstovai, pridurdami, jog ši svetainė yra viena populiariausių pasaulyje ir kad kasdien šimtai tūkstančių vartotojų jų paslaugomis naudojasi visiškai legaliais tikslais. "Paieškos rezultatai turėtų atspindėti vartotojų interesus, o ne "Google" ", priduria kompanijos atstovai.

Išties, "RapidShare" čia palietė jautrią temą. Akivaizdu, jog filtras sukurtas reaguojant į pramogų industrijos spaudimą, o ne atsiliepiant į vartotojų interesus. Dabar, kai "Google" ėmėsi komerciniais pagrindais cenzūruoti pirmuosius terminus, susidarė precedentas, kuriuo remiantis kitos kompanijos spaus "Google" kartelę kelti dar aukščiau ir cenzūruoti ne tik automatinius paieškos terminų pasiūlymus, bet ir pačius paieškos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų