• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klonavimą pasitelkę japonų mokslininkai jau po penkerių metų tikisi atgaivinti seniai nuo Žemės paviršiaus išnykusius mamutus.

REKLAMA
REKLAMA

Senovėje gyvenusius storaodžius gyvūnus tikimasi „atkurti“ per penkerius metus, praneša AFP naujienų agentūra.

REKLAMA

Mokslininkai bandys šiuos gyvūnus atkurti klonuodami vienoje Rusijos laboratorijoje saugomo mamuto audinį. Mamuto audinio ląstelės yra gerai išsilaikiusios ir tinkamos klonavimui, priešingai nei dinozaurų, kurie išnyko maždaug prieš 65 mln. metų, o jų liekanos – tik suakmenėję iškasenos.

„Pasiruošimo darbai vykdomi, mes esame jau pasiruošę šiam žingsniui“, – teigė mokslininkų komandos vadovė profesorė Akira Iritani.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal numatytą projektą, dramblio kiaušinėlių branduoliai bus pakeisti branduoliais iš mamuto audinio ląstelių. Tokiu būdu bus sukurtas mamuto genų turintis embrionas.

Tada embrionas bus įdėtas į dramblio patelės gimdą ir tikimasi, kad ji pagimdys mamutą.

Vienas iš eksperimente dalyvaujančių mokslininkų tokiu būdu yra sėkmingai klonavęs pelę. Remiantis jo patirtimi, A. Iritani komanda ir bandys klonuoti mamutą apkeičiant ląstelių branduolius, bet nepažeidžiant pačių ląstelių.

Dramblys šiuo metu yra artimiausias mamutų giminaitis. Manoma, kad didžiulis vilna apaugęs gyvūnas išnyko per paskutinį ledynmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po to kai ir jei gims mamutas, mes tirsime jo genus ir kodėl ši rūšis išnyko“, – aiškino profesorė A. Iritani.

Šiuo metu nėra prieita vieningos nuomonės, kodėl per ledynmetį išnyko tiek daug didžiulių gyvūnų, gyvenusių didelėmis bandomis. Kai kurie ekspertai teigia, kad mamutai išnyko, nes buvo populiariausias žmonių medžiojamas gyvulys, kiti tvirtina, kad kalčiausias – klimatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų