REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvenimas viešbučių kambarius primenančiose kamerose, laisvalaikis poilsio kambariuose su biliardo stalais ir akvariumais, nemokamas maitinimas. Taip bėga už nusikaltimus į pataisos namus uždarytų veikėjų dienos, metai. Egzistavimas nuo algos iki algos, nuolatiniai nepritekliai ir iš paskos besivelkantys įsiskolinimai už komunalines paslaugas. Taip gyvena dešimtys, gal net šimtai tūkstančių nė musės nenuskriaudusių žmonių laisvėje. Todėl jau kreipiamasi į policiją: pasodinkit, bus geriau. Valstybė net vaikus skatina augti kriminaliniais nusikaltėliais: našlaičiams globos namuose maitinti per dieną skiriama gerokai mažiau pinigų nei kolonijoje bausmes atliekantiems nepilnamečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Dalis nuteistųjų už spygliuota viela aptvertų mūro sienų gyvena geriau nei galą su galu vos suduriantys žmonės laisvėje –tokią išvadą atskleidė Teisingumo ministerijos inicijuotas tyrimas pataisos darbų namuose.

REKLAMA

Gyvenimas viešbučių kambarius primenančiose kamerose, laisvalaikis poilsio kambariuose su biliardo stalais ir akvariumais, nemokamas maitinimas ir stogas virš galvos. Taip bėga ne vieno nuteistojo dienos už spygliuotos vielos. Egzistavimas nuo algos iki algos, nuolatiniai nepritekliai ir iš paskos besivelkantys įsiskolinimai už komunalines paslaugas. Taip gyvena tūkstančiai žmonių laisvėje. Gal todėl ne vienam jų spygliuota viela belangėje atrodo mielesnė už nepriteklius laisvėje.

REKLAMA
REKLAMA

Į nelaisvę –savo noru

2001-ųjų balandį net daug ko mačiusius Šiaulių teisėsaugininkus šokiravo 10 kartų teisto itin pavojingo recidyvisto 50-mečio Romualdo G. poelgis. Pusę gyvenimo laisvės atėmimo vietose praleidęs Romualdas G. tąsyk pats atėjo į Šiaulių policiją ir pasiprašė pasodinamas į kalėjimą.

Vyras sakėsi neturįs kur gyventi, piktinosi, kad jam buvo pritaikyta amnestija ir dėl to jis pirma laiko atgavo laisvę. Išgirdęs, kad nėra pagrindo jį sodinti už grotų, Romualdas G. tėškė ant stalo iš anksto parengtą kozirį –pasisakė išdaužęs vieno sodo namelio langus ir pavogęs ten rastus kirvį, plaktuką bei kitus menkaverčius daiktus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik tuomet, kai pareigūnai susirado Romualdo G. nurodyto sodo namelio savininką, šis parašė pareiškimą dėl menkaverčių daiktų vagystės. Recidyvisto svajonė patekti į įkalinimo įstaigą tada išsipildė. Tiesa, neilgam –teismas jam už šį nusikaltimą skyrė 9 mėnesius nelaisvės.

Kodėl taip veržtis iš laisvės į spygliuotos vielos zoną, kur keliamasi ir gulama būriais pagal pareigūnų skambutį?

Už grotų skalsiau nei laisvėje

Ar skalsus nuteistųjų gyvenimas už grotų? Štai Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose vieno nuteistojo ar suimtojo maitinimui per dieną skiriama po 13,3 lito. Šiaulių tardymo izoliatoriuje dirbančių vyrų ir ligonių maitinimui per dieną skiriama 8,32 lito, nedirbantys vyrai pamaitinami už 6,12 lito, nėščios moterys –už 9,72 lito, nedirbančios moterys –už 5,95 lito, nepilnamečiai –už 9,57 lito, vegetarai ir dietininkai –už 8,32 lito, konvojuojamieji –už 3,8 lito.

REKLAMA

Pasak Kalėjimų departamento atstovės Audrės Mišeikienės, vidutiniškai nuteistasis valstybei “kainuoja" 46,24 lito dienai. Į tą sumą įeina jo priežiūra, personalo (prižiūrėtojų) darbo užmokestis, mityba, medicininės išlaidos, komunalinės paslaugos ir kita.

Sausio 12 d. Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų gyventojai per pusryčius gavo perlinių kruopų košės (200 g), sviesto (15 g), baltos duonos (150 g), fermentinio sūrio (30 g), jogurto (150 g) ir arbatos su cukrumi (200 g). Per pietus –ryžių sriubos su pomidorų padažu (500 g), makaronų su mėsa (200 g), burokėlių salotų (100 g), juodos duonos (100 g), kompoto (200 g) ir šviežių vaisių arba uogų (150 g). Per pavakarius šios įkalinimo įstaigos gyventojams buvo patiekta baltos duonos (100 g), sviesto (10 g), virtos dešros (50 g) ir arbatos su cukrumi (200 g). Per vakarienę jie kirto keptą žuvį (100 g), virtas bulves (250 g), batoną (100 g), sviestą (10 g), meduolius (100 g), šviežius vaisius arba uogas (150 g), maistą užsigėrė arbata su cukrumi (200 g).

REKLAMA

Normalus vaikas gali ir pakentėti

Akmenės rajono savivaldybės vaikų globos namuose gyvenantys 4-18 metų globotiniai turi prasimaitinti už gerokai kuklesnę sumą nei Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose laiką stumiantys nuteistieji ar suimtieji. Globos namų vaikų maitinimui paprastomis dienomis skiriama po 10 litų, sekmadieniais ir švenčių dienomis –po 10,6 lito (Kauno nepilnamečių įkalinimo įstaigoje –13,3 lito!).

Globos įstaigos direktorės Violetos Mikštienės teigimu, tokių pinigų vaikų maitinimui šiais metais gali ir neužtekti, nes produktų kainos yra smarkiai pakilusios. Įstaigos globotinių maitinimo įkainius tvirtina Akmenės rajono savivaldybės taryba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šių globos namų slaugytoja-dietologė Meilutė Driezienė prisiminė, kad pernai sviesto įsigyti buvo įmanoma po 6,61 lito už kilogramą. O šiemet tiekėjai už tą patį kiekį sviesto jau prašo net 14,80 lito!

“Labai šoktelėjo ir vaisių bei daržovių kainos, –teigė „Respublikai" M.Driezienė. –Pernai bananus pirkome po 3,10 lito, o šiemet jie kainuoja jau 6,60 lito".

Ką valgo šių namų globotiniai? Sausio 12-osios jų pusryčių meniu sudarė arbata (200 g), batonas ir duona (po 60 g), sviestas (10 g) ir virtos dešrelės (140 g) su pomidorų padažu (30 g). Per pietus –ryžių pomidorinė sriuba (500 g), duona (60 g), cepelinai su kiauliena (290 g), grietinė (20 g), džiovintų vaisių kompotas (200 g), obuoliai (250 g).

REKLAMA

Per pavakarius šių globos namų vaikai sausio 12-ąją gavo arbatos (200 g) ir bandelių (100 g). Per vakarienę –pieniškos makaronų sriubos (500 g), sviesto (10 g), rūkytos dešros „Saliamis" (38 g), duonos ir batono (po 60 g), zefyrų (130 g).

Nuteistųjų patogumui –“Skype"

Praėjusių metų pabaigoje netikėtą patikrinimą atlikę Kalėjimų departamento pareigūnai nustatė, kad keturi nuteistieji (tarp jų –ir už dešimčių milijonų litų iššvaistymą nuteistas buvęs EBSW prezidentas Gintaras Petrikas) Pravieniškių gydymo ir pataisos namuose gyvena išskirtinėmis sąlygomis.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad privilegijuoti kaliniai laiką už grotų leidžia ne kartu su kitais nuteistųjų būryje, o įstaigos bibliotekos ir klubo patalpose. Jiems buvo skirti daugiau kaip 3 kartus didesni plotai nei kitiems dirbantiems nuteistiesiems. Išskirtiniai kaliniai įstaigos vadovo Ramūno Kalendros leidimu šiose patalpose gali praleisti visą parą. Nors kaliniai internetu naudotis gali tik stebimi prižiūrėtojo, privilegijuotiesiems ši taisyklė negaliojo. Jie nevaržomai naudojosi ir pokalbių programa “Skype".

Konstatuota, kad tik vienas iš šių asmenų į gydymo ir pataisos namus pateko pagrįstai. Vienas iš šio ketverto gydymo įstaigoje atsidūrė neteisėtai, nes medikai realiai nebuvo diagnozavę jam jokios ligos. Kitiems dviem pateptiesiems artimiausiu metu bus atliktos pakartotinės sveikatos patikros, nes patikrinimą atlikusiems pareigūnams jų medicininės pažymos sukėlė rimtų abejonių. Už tai, kad šiems galimai simuliuojantiems ligoniams buvo suteiktos išskirtinės sveikimo sąlygos, įstaigos vadovo atžvilgiu pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministro R.Šimašiaus nurodymu patikrinus padėtį visoje kalėjimų sistemoje buvo atskleista, kad nelygybė veši ir Pravieniškių 1-uosiuose bei 2-uosiuose pataisos namuose, Vilniaus 1-uosiuose bei Kybartų pataisos namuose. Tyrimą atlikę Kalėjimų departamento pareigūnai išsiaiškino, kad šiose įstaigose vieni nuteistieji gyvena puikiai įrengtose kamerose ir laiką leidžia poilsio kambariuose su minkštaisiais baldais, vaizdo ir garso aparatūra, biliardo stalais ir akvariumais, o kiti įkurdinti neremontuojamose patalpose ir laiką leidžia tuščiuose poilsio kambariuose. Pravieniškių 1-ųjų pataisos namų gamybinės zonos teritorijos medienos apdirbimo cecho patalpose aptikta nuteistųjų pirtis, nors tokia privilegija prieštarauja nustatytai tvarkai.

REKLAMA

Kameroje –kaip prabangiame viešbutyje

G.Petrikas –ne vienintelė garsenybė, kuriai už grotų buvo sudarytos išskirtinės sąlygos. Prieš aštuonerius metus „Respublika" atskleidė, kad visą Žemaitiją šiurpinusios “šilinių" gaujos lyderis Vincas Šilys, laisvėje mėgavęsis stulbinančia prabanga, kaip inkstas taukuose gyvena ir atsidūręs už grotų.

Laukdamas teismo garsusis telšiškis tapo bene pirmuoju Šiaulių tardymo izoliatoriaus įnamiu, kuris savo lėšomis atliko modernų kameros remontą ir sukūrė joje komfortą, netgi laisvėje pasiekiamą ne kiekvienam žmogui. Pareigūnai tąsyk kalbėjo, kad, palyginti su kitų kalinių kameromis, V.Šilys savo kameroje sukūrė kažką panašaus į prabangaus penkių žvaigždučių viešbučio kambarį.

REKLAMA

Šviesiai rusva spalva išdažytoje dvivietėje telšiškio kameroje stovėjo šaldytuvas, viryklė, ant kurios šeimininkas virdavosi maistą, ir netgi vandens šildytuvas. Dešinėje kameros pusėje –vazonas su gėle, kampe –televizorius, kompaktinių diskų grotuvas. Kairėje pusėje stūksojo dviejų aukštų gultas, kurio pirmame aukšte ilsėdavosi kameros šeimininkas, o antrame buvo sukrauti jo daiktai.

V.Šilio gyvenimą „penkių žvaigždučių viešbučio kambaryje" sujaukė prasidėjusi teisinė reforma. Sparne, kuriame yra garsioji V.Šilio kamera, nusprendus įrengti arešto kameras, izoliatoriaus darbuotojams teko ieškoti V.Šiliui naujo būsto, atitinkančio gyvenimo sąlygas senajame.

REKLAMA
REKLAMA

„Už tai, kad Žemaitijos nusikaltėlių autoritetas savo lėšomis buvo suremontavęs savo gyvenamąją vietą, jam izoliatoriaus sąskaita buvo įrengta analogiška kamera", – pasakojo “Respublikai" vienas buvęs izoliatoriaus darbuotojas.

Anot pašnekovo, naujosios kameros remonto darbai buvo derinami su V.Šiliu, jis nuolat būdavo atvedamas į būsimąją kamerą ir pareikšdavo savo pageidavimus. Naujojoje kameroje, pasak mačiusiųjų, skirtingai nuo senosios, netgi išklotos plytelės. Pareigūnai kalbėjo, kad naujoji kamera atrodo dar gražiau, pro grotuotą jos langą atsiveria vaizdas į „Šiaulių" viešbutį. Pro senąją V.Šilio kamerą ūkio brigados darbuotojai kasdien dardėdavo vežiodami kaliniams maistą, todėl garsiojo telšiškio ramybę joje galėjo trikdyti nuolatinis triukšmas ir bildesys. Naujoje kameroje V.Šiliui turėjo būti kur kas ramiau.

Sidas Aksomaitis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų