REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl temperatūrų kaitos padidėja galvos odos ir plaukų sausumas. Plauti juos reikėtų rečiau, o atgaivinti padės vaistažolių nuovirai.

Dėl temperatūrų kaitos padidėja galvos odos ir plaukų sausumas. Plauti juos reikėtų rečiau, o atgaivinti padės vaistažolių nuovirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiemą neretai plaukai išsausėja, jų galiukai lūžinėja, atsiranda pleiskanų. Be to, plaukai ima smarkiai elektrintis, juos sunku sušukuoti. Nereikėtų skubėti pirkti šampūnų nuo pleiskanų, netgi jei pastebėjote nemalonias baltas kruopelytes. Daugelio šių šampūnų sudėtyje yra mentolo ir pipirmėčių, kurie dirgina odą.

REKLAMA

Geriau rinktis šampūną jautriai odai. Nereikia galvos plauti ir pernelyg dažnai ar karštu vandeniu. Kad plaukai būtų elastingi ir blizgėtų, juos reikia maitinti, gaivinti. Sausi plaukai plaunami tik kas 8–10 dienų. Geriausiai sausus plaukus ir odą atgaivina varnalėšų šaknys.

100 g smulkiai supjaustytų varnalėšų šaknų užpilama stikline alyvų ar saulėgrąžų aliejaus ir paliekama pastovėti 24 val., paskui 15 min. pavirinama ant silpnos ugnies, ataušus perkošiama. Valandą prieš plovimą galvos odą galima įtrinti ricinos aliejumi. Į ricinos aliejų galima įmaišyti kiaušinio trynio, keletą lašų eterinio pušų aliejaus.

REKLAMA
REKLAMA

Seniai liaudies medicinoje vartojamas receptas – odos niežulį gydyti šalpusniais, dilgėlėmis. Galvos odą patartina 2–3 kartus per savaitę įtrinti tokiu nuoviru: 3 šaukštai šalpusnių ir tiek pat dilgėlių litrui verdančio vandens (leidžiama 30 min. pastovėti).

Plaukų šaknis stiprina, pleiskanas naikina ir šalpusnių lapų košė. 100 g šalpusnių lapų ištrinama karštame vandenyje ir šia koše tepama oda (laikoma 20–30 min.). Jautriai, niežtinčiai odai taip pat tinka paprastųjų bitkrėslių arba sausų beržo pumpurų užpilai (šaukštas stiklinei verdančio vandens), taip pat beržo sulos ir medetkų žiedų mišinys. Kad nesugestų, ilgiau išliktų veikliosios medžiagos, pridedama 5–6 prieskoninių gvazdikėlių, šiek tiek cinamono ir laikoma sandariame inde.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai veikia ir rozmarinų, varnalėšų nuovirai (20 g ir 1,5 stiklinės vandens), spiritinė česnakų tinktūra.

Kad plaukai sustiprėtų, neslinktų 50 g čemerių šaknų, 250 g vandens ir tiek pat spirito verdama, kol lieka tik pusė mišinio, perkošiama ir naudojama mėnesį prieš kiekvieną galvos trinkimą. Kad plaukai geriau augtų, galvos oda įtrinama gebenių lapų nuoviru (naudojama mėnesį). Į rugiagėlių žiedų nuovirą reikėtų įpilti keletą lašų acto ir juo perplauti plaukus. Vertingas perplovimui dilgėlių, varnalėšų šaknų, ajerų šakniastiebių, ramunėlių žiedų, asiūklio žolės, apynio spurgų nuoviras (lygiomis dalimis 3 šaukštai mišinio 1 litrui vandens). Taip pat tinka užpilas, pagamintas iš varnalėšų šaknų bei ievos žievių lygiomis dalimis ir vandens (4 šaukštai mišinio 1 litrui verdančio vandens).

REKLAMA

Galvos odą geriausia įtrinti prieš plaukų trinkimą, paskui galvą reikia apvynioti rankšluosčiu ar aprišti skarele. Reikėtų atsisakyti plaukų džiovintuvo ir leisti plaukams išdžiūti natūraliai.

Neprošal organizmą pastiprinti įvairiais vitaminais. Žinotina, kad vitaminai A, B6 ir PP sumažina odos sausumą, apsaugo ją ir kovoja su atsiradusiomis pleiskanomis. Vitaminai B2 ir C suteikia plaukams sveiko blizgesio. Vitaminai B3 ir B10 kovoja su ankstyvu pražilimu, skatina plaukų augimą. Vitaminas E gerina plaukų šaknų maitinimą, o vitaminas F apsaugo nuo plaukų slinkimo ir pleiskanų atsiradimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų