REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę dėl rastos draudžiamos medžiagos Kauno „Žalgirio“ puolėjas Dainius Šalenga laikinai suspenduotas.

REKLAMA
REKLAMA

Po 2010 metų gruodžio 23 dienos Eurolygos rungtynių Maskvoje, kur žalgiriečiai išmėgino jėgas su „Khimki“ ekipa, dopingo kontrolės pareigūnai paėmė D.Šalengos šlapimo mėginius ir, ištyrę A mėginį, jame rado stimuliantams priskiriamo metilheksanamino. 2009-aisiais Pasaulinė antidopingo agentūra (WADA) įrašė metilheksanaminą į draudžiamų preparatų sąrašą.

REKLAMA

Kauno „Žalgirio“ komunikacijos direktorius Almantas Kiveris portalui Balsas.lt teigė, kad pirmadienį situacija nepasikeitė – visa tolesnė dopingo bylos eiga priklauso nuo D. Šalengos. Pats krepšininkas į telefono skambučius neatsakė, todėl apie galimus tolesnius sportininko žingsnius paklausėme Lietuvos Antidopingo agentūros vadovę Ievą Lukošiūtę.

„Jeigu sportininkas žino, kaip ta draudžiama medžiaga galėjo atsidurti jo organizme, B mėginio ištyrimas nereikalingas. Jeigu jis nežino, iš kur atsirado ta medžiaga ar netiki tuo, gali prašyti B mėginio. Žinoma, visa tai jis turės apmokėti iš savo kišenės“, – teigė ji.

REKLAMA
REKLAMA

– Tai B mėginio D. Šalengai gali ir neprireikti? – Balsas.lt paklausė I. Lukošiūtę.

– Jeigu, pavyzdžiui, jis vartoja gydymui skirtus vaistus ar per neapsižiūrėjimą kažką netyčia pavartojo ar pavartojo ne rungtynių metu, o teigiamas testas „atėjo“ rungtynių metu ir jis žino, kaip tai paaiškinti, tai jam B mėginio nereikia. Jis rašo pasiteisinimą, kaip ta medžiaga galėjo patekti į organizmą. Tuomet pasiteisinimas nagrinėjamas.

– Kur randama ši medžiaga – metilheksanaminas?

– Maisto papilduose, vaistuose svoriui mažinti. Tai – stimuliatorius. Jo gali būti energetiniuose gėrimuose, vaistuose nuo peršalimo. Ši medžiaga pakankamai paplitusi, todėl įtraukta į vadinamąjį patikslintą sąrašą, už kurį gali būti skiriama lengvesnė ir švelnesnė bausmė, jeigu sportininkas sugeba įrodyti, kad neturėjo tikslo gerinti savo sportinį rezultatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokia ta švelnesnė bausmė?

– Tai gali būti griežtas įspėjimas, o ne diskvalifikacija. Viskas priklausys nuo pasiteisinimo.

– Lietuvos sportininkai ėmė „kliūti“ antidopingo agentūrai. Dar dabar tęsiasi maratonininkės Živilės Balčiūnaitės byla, dabar – D. Šalenga... Ką tai reiškia?

– Arba mūsų sportininkai nepaskaito, ką vartoja, arba antidopingo agentūra labai gerai dirba. Galima vertinti dvejopai. Ten kur anaboliniai steroidai, ten didesnė tikimybė netyčinio pavartojimo. Net masažo aliejuje gali būti rasta metilheksanamino, kuris aptiktas D. Šalengos organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų