REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Liberalizuotos vairavimo teisės sergantiesiems epilepsija. Nuo šiol epilepsija sergantis asmuo gali vairuoti B kategorijos transporto priemonę, kai nepatiria priepuolių vienerius metus. Vairuotoju profesionalu asmuo galės dirbti tik tada, jei jis 10 metų nepatirs priepuolių, nevartojant vaistų nuo epilepsijos, teigia Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Epileptologijos kabineto vadovė gydytoja neurologė, mokslų daktarė Rūta Mameniškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak medikės, sergantieji epilepsija dėl visuomenės sąmonėje įsišaknijusios stigmos ir tradicinio pasenusio požiūrio į šią ligą iki šiol patiria daugybę socialinio ir psichologinio pobūdžio diskriminacijų, veiklos apribojimų, dėl kurių labai blogėja pacientų gyvenimo kokybė, galimybės dirbti mėgstamą darbą.

REKLAMA

„Sergantieji epilepsija viena didžiausių diskriminacijų nurodo draudimą vairuoti autotransporto priemonę“, – teigia R. Mameniškienė.

Draudimas vairuoti automobilį daugelio valstybių civilinės teisės aktuose atsirado tada, kai epilepsija buvo blogai valdoma liga, kai daugelį ligonių kamavo dažni ir sunkūs epilepsijos priepuoliai, lydimi sąmonės sutrikimo. Dabar, anot dr. R. Mameniškienės, padėtis pasikeitusi: per 70 proc. ligonių pavyksta visiškai apsaugoti nuo ligos priepuolių ir valdyti ligos eigą, mažėja gydymui atsparių ligos formų. Pasak R. Mameniškienės, tai pirmiausia susiję su naujų efektyvių vaistų nuo epilepsijos ir kitų naujų gydymo metodų atsiradimu.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ir Vakarų Europos šalyse gerokai sumažėjo sergantiesiems epilepsija taikytų suvaržymų, žymiai liberalizuotos ir autotransporto vairavimo teisės.

Nacionalinio sveikatos statistikos centro (JAV) duomenimis, tik 4 proc. tragiškai pasibaigusių automobilių avarijų įvyko dėl vairuotojo sveikatos sutrikimo. Iš jų - tik 6 proc. dėl epilepsijos priepuolio. Tuo tarpu 10 proc. – dėl cukrinio diabeto ir net 83 proc. – dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Dėl alkoholio vartojimo įvyksta 30,5 proc. autoįvykių. Tai 9 kartus dažniau už autoįvykius, nulemtus sveikatos sutrikimo, ir 150 kartų dažniau, palyginti su autoįvykiu dėl epilepsijos priepuolio.

Pasak ekspertės, gerai kontroliuojama epilepsija praktiškai neturi įtakos vairavimo kokybei ir saugumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų