• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tuziną metų po Europą vaikęsi įtariamąjį, o tik po to pradėję mąstyti, kaip įrodyti žmogžudystę, Lietuvos teisėsaugos pareigūnai vos nepateko į didžiulę bėdą.

REKLAMA
REKLAMA

Įvairių šalių policininkai dažnai susirašinėja. Tik skirtingai nei įsimylėjėlių, pareigūnų laiškai nuobodūs – sausi pasiūlymai išduoti bėglį ar pasiimti tėvynėje prisidirbusį ir dėl to į užsienį sprukusį nusikaltėlį, taip pat prašymai padėti nustatyti įtariamojo asmenybę.

REKLAMA

Laiško būtent su pastaruoju prašymu 2008-ųjų pavasarį Lietuvos kriminalinės policijos biuras sulaukė iš kolegų Rusijoje. Tenykščiai milicininkai pranešė ką tik sulaikę pavojingą nusikaltėlį – tas pateikė suklastotus dokumentus, o tikrosios pavardės nė už ką nesako. Kartu su sėbrais jis sulaikytas per bendrą Belgijos ir Rusijos kriminalistų operaciją.

Taigi operatyviniai darbuotojai buvo suuodę, kad iš Vakarų Europos į kažkurį Rusijos pogrindinį narkotikų fabrikėlį bus gabenama stambi partija reagentų, skirtų kvaišalų gamybai. Kai sunkvežimis kirto Rusijos sieną, teisėsaugininkai jį sulaikė kartu su trimis krovinį lydinčiais jaunais sportiškais vyrais.

REKLAMA
REKLAMA

Atpažintas pagal pirštų atspaudus

Pas vieną iš tų trijų sulaikytųjų rasti suklastoti Rusijos bei Gruzijos pasai skirtingomis pavardėmis. Kadangi įkliuvėlis milicininkams nesakė savo tikrosios pavardės, visų aplinkinių valstybių policijoms buvo išsiuntinėti jo pirštų atspaudai.

Patikrinę savo kartoteką, mūsų šalies kriminalistai nustatė, kad tai 1972 metais gimęs šiaulietis Darius Mačys – vienas seniausiai ir labiausiai ieškomų nusikaltėlių. Jo paieška buvo paskelbta dar 1997-aisais.

Visus ieškomuosius, žinia, prašoma išduoti. Tokį prašymą išsiuntė ir Lietuvos policija. Tada dar nežinota, kad mūsų policininkai tuo patys pasispendė spąstus...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prokuratūra atsakė bėglį mielai atiduosianti, tik pirma jis privaląs atlikti kelerių metų bausmę, skirtą Rusijos teismo už stambaus kiekio narkotikų prekursorių gabenimą.

Kol D. Mačys kali Rusijoje, išsiaiškinkime, už ką jį taip medžiojo Lietuvos policija.

Jaunystėje buvo ūmus peštukas

Šiauliuose augęs D. Mačys, pravarde Darulis, į policijos akiratį pakliuvo vos sulaukęs pilnametystės. Vaikinas nieko nedirbo, gyveno be rūpesčių, naktimis trankydavosi po Šiaulius su mašina. Tiesa, ne itin sėkmingai – lakstydamas gatvėmis, aštuoniolikmetis neprityręs vairuotojas padarė avariją ir sužalojo žmogų. Už tai D. Mačys 1991-aisiais buvo nuteistas.

REKLAMA

Netrukus jis pastebėtas besišlaistantis su tuo metu garsiais Šiaulių nusikalstamo pasaulio atstovais: Mindaugu Gavorsku, Agniumi Mendeliu, Stasiu Kašausku.

Ūmus būdas jam vis pridarydavo bėdų – D. Mačys nuolat vėlėsi į kivirčus, muštynes su kitais nusikaltėliais. Beje, būtent dėl nevaldomo būdo vėliau Daruliui teko bėgti iš tėvynės.

D. Mačiui vienam iš pirmųjų Šiauliuose buvo pritaikytas Nusikalstamumo užkardymo įstatymas, bet tai šio vaikino, žinoma, nesustabdė.

Trise vieno neišgąsdino

1995-ųjų birželio 10-ąją Tilžės gatvės daugiabučio, pažymėto 65-uoju numeriu, gyventojai išgirdo riksmus bei šūvius. Pravėrę duris žmonės laiptinėje pamatė du peršautus vyrus. Nors sužeistieji prašė policijos nekviesti, gyventojai, žinoma, jai paskambino.

REKLAMA

Peršautieji bendrauti su policininkais atsisakė, bet šie pagal kraujo lašus ant laiptų atsekė, kad abu vyrai peršauti bute, kuriame gyveno D. Mačys. Įsiveržę į butą kriminalistai rado trečią peršautą vyrą, o sienose – kulkų žymes.

Nė vienas iš apšaudytųjų trijulės pareiškimo nerašė ir nieko nepasakojo, todėl tebuvo nustatyta, jog pas D. Mačį užėję trys kitos Šiaulių nusikalstamos grupuotės nariai dėl kažko ėmė reikšti pretenzijas, mėgino pagąsdinti. Ne ant tokio pataikė – D. Mačys išsitraukė nelegalų pistoletą, visiems trims peršovė kojas ir pabėgo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1996 metais Darulis buvo policijos sulaikytas ir tampomas dėl automobilių vagysčių, taip pat dėl muštynių prie Šiaulių restoranų ir barų – „Babilono“, „Naktibaldos“, „Ritmo“.

Tragedija Naujųjų išvakarėse

1996-ųjų gruodžio 31-ąją D. Mačys liūdnai išgarsėjo visoje šalyje. Tos dienos rytą Šiauliuose, Tilžės gatvėje, netoli jo namų, rasta mirtinai sumušta 19 metų studentė Aušra P. Mergina buvo vietinė įžymybė, ką tik laimėjusi provincijos televizijos surengtą „Nuostabiųjų kojų“ konkursą.

REKLAMA

Aušra trumpai draugavo su D. Mačiu, bet patyrusi labai pavydų jo charakterį ir kietą kumštį, pareiškė santykius nutraukianti. D. Mačys gražuolės nė už ką nenorėjo paleisti, atsiprašinėjo, meilinosi. Nieko nepasiekęs geruoju, ėmė grasinti.

Nustatyta, kad 1996-ųjų gruodžio 30-ąją Aušra restorane buvo susitikusi su D. Mačiu ir jo draugu A. Mendeliu. Studentė kartu su jiedviem išvyko namo, o kas tą naktį nutiko pakeliui – nežino niekas. Manoma, kad Aušra P. su D. Mačiu susikivirčijo, o praradęs savitvardą kavalierius neapskaičiavo smūgio. Pamatęs, kad merginą užmušė, jos kūną galėjo išvilkti į gatvę, kad policija įtartų gatvės chuliganus.

REKLAMA

Pagrasino kelsiąs skandalą

Sulaikytas D. Mačys kaltę neigė, A. Mendelis tylėjo, liudytojų nebuvo. Netrukus įtariamasis iki teismo buvo paleistas už 4000 litų užstatą. Nors tyrimas jam klostėsi palankiai (trūko įrodymų), nebelaukęs tyrimo atomazgos, D. Mačys pabėgo į užsienį, o policija paskelbė tarptautinę paiešką.

Rusijoje atsėdėjęs didesnę dalį bausmės, gautos už medžiagų narkotikams gabenimą, šiemet balandį D. Mačys buvo perduotas atvykusiems Lietuvos policininkams. Parveždintas Lietuvą, D. Mačys atsidūrė Šiaulių tardymo izoliatoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada kilo neviešas triukšmas. Vasarą D. Mačio advokatas išdėstė tokią istoriją. Ogi Belgijoje, Antverpene, jo ginamasis turi sugyventinę – juvelyro dukrą, su ja yra susilaukęs vaikų. Kai ta sužinojo, kad D. Mačys Lietuvoje kalinamas dėl kažkokios žmogžudystės, tai juo pasibaisėjo, nutraukė visus ryšius. Dėl esą nepagrįstų kaltinimų, dėl „neatsakingų pareigūnų veiksmų“, kurie esą išardę šeimą ir užkirtę galimybę matytis su vaikais, D. Mačys patyręs didelę moralinę traumą ir dėl to, girdi, kreipsis į Europos žmogaus teisių teismą.

REKLAMA

Teismas – ne televizijos šou

Šių detalių mūsų teisėsauga nekomentuoja, vis dėlto netrukus, jau rugsėjo mėnesį, D. Mačys buvo paleistas už didžiulį 100 000 litų užstatą. Nors formaliai šią sumą užmokėjo Šiauliuose gyvenanti D. Mačio sesuo, pas kurią brolis laikinai apsistojo, manoma, jog tai gali būti jo paties pinigai. Prokuratūra ir dėl to bandė purkštauti, tačiau turėti pinigų Lietuvoje – ne nusikaltimas.

Na o kai prokuratūra bandė protestuoti dėl įtariamojo paleidimo, teismas paprašė argumentų, tiksliau – įkalčių dėl Aušros P. nužudymo. Tada visi ginčai baigėsi. Nužudytosios tėvai pakraupę, bet teisėsaugininkai skėčioja rankomis – teisme pripažįstami tik įrodymai, o ne nuomonės.

REKLAMA

Nežinodama tikrosios padėties, Šiaulių teismuose pigų šou apie D. Mačio paleidimą bandė daryti viena garsi televizijos žurnalistė, bet tik apsijuokė ir grįžo į Vilnių nieko nepešusi.

Pagaliau turės laisvę ir ramybę?

Nuo gresiančio skandalo Strasbūro teisme Šiaulių pareigūnus išgelbėjo... pats D. Mačys. Buvo prisiminta, kad prieš pabėgdamas į užsienį, 1996-ųjų balandį, „Babilono“ restorane Darulis su draugais buvo įsivėlęs į eilines muštynes. Tąkart išgėrę vyrai susižodžiavo ir susikibo su dviem Darulio draugais – apsaugininku boksininku Aušrydu J. bei nusikalstamame pasaulyje gerai žinomu Mindaugu Gavorsku, šiuo metu tebekalinčiu už nesėkmingą Šiaulių nusikaltėlių vadeivų žmogžudystės organizavimą.

REKLAMA
REKLAMA

D. Mačiui buvo nedelsiant atnaujinta muštynių „Babilone“ byla. Nors ir joje Darulio kaltė labai abejotina – jis galbūt tik gynė savo draugus, – Šiaulių miesto apylinkės teismas D. Mačį pripažino kaltu dėl chuliganizmo ir nuteisė kalėti 11 mėnesių. Skelbdama nuosprendį teisėja pranešė, jog D. Mačys prabuvo kelis mėnesius suimtas po muštynių, kelis – dabar, parvežtas iš Rusijos, todėl šią bausmę jau yra atlikęs. Taigi į teismą pats atvykęs D. Mačys, netaręs nė žodžio, apsivilko paltą ir ramiai iškeliavo savo reikalais.

D. Mačio dar laukia teismas dėl Aušros P. nužudymo. „Akistatos“ žiniomis, jeigu jo neišduos kuris nors iš jo draugų (o tai mažai tikėtina), po 13 slapstymosi metų D. Mačys gali būti išteisintas. Tada jis pagaliau vėl taptų laisvu žmogumi, kuriam nebereikia slapstytis prisidengus padirbtais dokumentais ir bijoti policijos.

Sigitas STASAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų