REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piktybiniai pažeidėjai nebegalės tyčiotis iš valstybės. Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kurios baudų nemokančius nusižengėlius įpareigos neatlygintinai padirbėti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo kitų metų liepos įsigalios Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisa, leisianti pažeidėjams ir be jų sutikimo skirti viešuosius darbus. Iki šiol tam reikėjo nusižengėlio sutikimo.

REKLAMA

Vienas iš pataisos autorių parlamentaras Algis Čaplikas tikisi, kad pagaliau iš piktybinių pažeidėjų bus atimta galimybė tyčiotis iš valstybės ir iš tų piliečių, kurie baudas tvarkingai susimoka.

„Idėja teikti šią pataisą gimė išgirdus vidaus reikalų ministro statistiką, kiek už pažeidimus skiriama baudų ir kiek jų išieškoma, – kalbėjo jis. – Antai pernai už kontrabandos gabenimą ar jos realizavimą buvo skirta beveik 750 tūkst. litų baudų, o išieškota vos 16 tūkst. litų. Šiemet paskirta apie 600 tūkst. litų baudų, išieškota – tik 200 litų!“

REKLAMA
REKLAMA

Tai rodo, kad piktybiniai pažeidėjai pergudraudavo valstybę, nes negaudami pajamų, savo vardu neturėdami jokio turto ir nesutikdami vietoj baudos atlikti viešuosius darbus jautėsi nebaudžiami ir pažeidimus darydavo toliau.

„Privalomi viešieji darbai bent šiokią tokią naudą duos, – sakė parlamentaras. – Nes valstybei ir taip daug išlaidų aiškinantis pažeidėjų pajamas, turtą ir panašiai. Kai vietoj baudos skiriamas areštas – dar papildomos išlaidos. Juk areštinėje reikia žmogų ir maitinti, ir prižiūrėti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai, kad pažeidėjams pavykdavo išvengti bausmės, rodo įstatymų netobulumą. Tačiau parlamentaras nenorėjo sutikti, kad sąmoningai paliekamos landos nusižengėliams.

„Kiekvienam atvejui teisės akto neparengsi, o žmonės labai gudrūs, greitai susiorientuoja, – svarstė jis. – Pradžioje – privalomi viešieji darbai, vėliau žiūrėsime, ką dar galima padaryti.“

Planuojama spręsti dėl viešųjų darbų trukmės ilginimo, nes dabar galima skirti ne daugiau kaip 400 valandų.

Policijos departamento pareigūnai akcentavo teisinės sistemos pokyčių svarbą.

„Ne tik viešųjų darbų trukmės ilginimas būtų į naudą, bet ir tai, kad skirta bauda pažeidėjui neturėtų senaties, – sakė Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla. – Nes kai kurie teismai iki šiol taiko dvejų metų senaties terminą. Ir antstoliai turi būti kur kas aktyvesni.“

REKLAMA

Kalčiausia – valstybė

Rimas Andrikis, advokatas:

Ir protingiausias pataisas galima siūlyti, bet lygiai taip pat protingi piliečiai įstatymą apeis. O jeigu nusikaltėliai yra gudresni už visas valstybines institucijas – aš tokius apdovanočiau. Arba sukeisčiau vietomis.

Represinis aparatas mūsų valstybėje – didžiausias visoje Europos Sąjungoje. Mūsų baudžiamoji politika yra griežčiausia visoje Europoje – ne tik ES. O skirtų bausmių, pasirodo, įmanoma išvengti. Ką tai reiškia?

Valstybė privalo surinkti įrodymus, kad žmogus padarė kažką blogo; pripažinti, kad jis – kaltas ir, trečia, priversti įvykdyti skirtą bausmę. To trečiojo punkto Lietuvoje ir pasigendame. Kokia išvada peršasi? Įstatymus keisk nekeitęs – nebus tvarkos, kol valstybės pareigūnai nesugebės vykdyti savo funkcijų.

Virginija GRIGALIŪNIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų