REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dar prieš keletą dienų termometras dienos metu rodė 12 laipsnių šalčio pagal Celsijų, o šiandien temperatūra gerokai šoktelėjusi į viršų – termometras rodo -3 laipsnius pagal Celsijų. Į tokią staigią oro kaitą reaguoja ne tik gamta, bet ir žmogaus organizmas.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkiau adaptuotis vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms

Sveikas organizmas prie oro permainų dažnai adaptuojasi nepastebimai, tačiau  vyresnio amžiaus ir sergančių žmonių bei vaikų organizmo adaptacija dažniausiai būna varginanti. Šiai grupei priklausančių žmonių, esant staigiai oro kaitai, imuninė sistema nusilpsta ir sudaro sąlygas skverbtis bakterijoms bei virusams. Todėl itin svarbu laiku imtis profilaktinių priemonių, pavyzdžiui, vartoti daug citrusinių vaisių, kuriuose gausu vitamino C ir bioflavonoidų, ypač reikalingų esant nepalankiems orams, nusilpus organizmui, siaučiant virusams, esant peršalimui.

REKLAMA

Vienas iš patikimiausių profilaktinių priemonių nuo peršalimo ir gripo, pasak mokslininkų, yra greipfrutų sėklų ekstraktas. Atliktų tyrimų duomenimis, greipfrutų sėklų ekstraktas veikia apie 800 skirtingų bakterijų štamų ir 100 rūšių grybelių.

Grėsmė kyla ir kūdikiams, maitinančios ir besilaukiančioms mamoms

Itin didelis dėmesys turėtų būti skiriamas ir kūdikiams, nėščiosioms bei žindančioms mamoms. Remiantis statistiniais duomenimis, šios grupės peršalimo ligomis serga dažniausiai. Maži vaikai per metus serga nuo šešių iki aštuonių kartų. Nemažas procentas vaikų serga net dvylika kartų.  Taip yra todėl, kad ne visada gebama pasirūpinti tinkama mityba, poilsiu, pakankamu kiekiu vitaminų ir mineralų. Be to, tik su amžiumi vaiko organizmas „susipažįsta“ su vis daugiau svetimkūnių ir įgyja jiems atsparumą. Šiuo atveju verta rinktis skysto pavidalo imuninei sistemai stiprinti skirtus preparatus, kurie gaminami be sintetinių konservantų, dažo bei kvapiųjų medžiagų ar kitų priedų.

REKLAMA
REKLAMA

Patalpas reikia vėdinti

Užklupus šaltiems orams gyventojai vis daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose. Dažniausiai gyventojai, bijodami šalčio, patalpas retai vedina ir pamiršta, jog sergantys virusą išplatina labai greitai. Jis nusėda ant įvairių paviršių ir gyvybingas lieka net iki kelių valandų. Jei imuninė sistema yra nusilpusi, kyla didelė

grėsmė užsikrėsti. „Reikia stengtis patalpas vėdinti kuo dažniau, bent jau 15 minučių per dieną“, – perspėja farmacijos specialistas Mantas Jakimavičius.Patartina saugotis vėjų

Saugotis vertėtų ir stiprių vėjų. Pasak medicinos specialistų, intensyvus vėjas keičia juntamą temperatūrą bei stimuliuoja termoreguliaciją, padidina organizmo nervų ir endokrininės sistemos veiklą – sutrinka organizmo kontrolė. Šaltu metu pučiantys vėjai gali peršaldyti neužgrūdintą organizmą, tad, siaučiant vėjams, specialistai pataria rinktis drabužius, kurie apsaugo nuo vėjo, dėvėti galvos apdangalus ir stiprinti savo organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų