REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugelį panevėžiečių vakar rytą išvydus sniego užklotus automobilius, užpustytus takus ir gatves ištiko lengvas šokas. Subjuręs oras nemalonių siurprizų pateikė ir daugeliui žiemos išdaigoms nepasiruošusių įstaigų, įmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaliaujamai snigo daugiau nei pusę paros – nuo pat vėlaus trečiadienio vakaro. Meteorologai pripažino, kad per keliolika valandų iškritusių kritulių kiekis būtų gana didelis net ir įpusėjus žiemai. Juo labiau jis išgąsdino, nes ką tik atsisveikinta su rudeniu.

REKLAMA

„Sekundės“ kalbintas bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ Miesto tvarkymo skyriaus viršininkas Kęstutis Ališauskas informavo, kad snieguotai žiemai rengtasi iš anksto. Miestą prižiūrinti įmonė buvo paruošusi 9 gatvių šlavimo automobilius, 4 traktorines šluotas ir 5 barstymo įrenginius, skirtus barstyti chloridus arba smėlio ir chloridų mišinį.

Iš anksto buvo sudarytos sutartys dėl papildomos technikos nuomos, jeigu miestą užkluptų pūga. Žiemos sezonui bendrovė įsigijo 2000 tonų smėlio, 500 tonų chloridų ir smėlio mišinio ir tiek pat chloridų. Vos pasirodžius pirmam sniegui beveik pusė chloridų kiekio buvo išbarstyta.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak K.Ališausko, visa technika į Panevėžio gatves išvažiavo apie 2 valandą nakties.

„Snigti pradėjo prieš vidurnaktį. Po poros valandų mūsų darbuotojai su šlavimo automobiliais ir barstytuvais kibo į darbą. Iki 9 valandos buvo apvažiuotos visos mūsų nuolat prižiūrimos gatvės. Tiesa, liko šalutinių gatvelių, į jas mes nevažiuojame be specialaus Savivaldybės leidimo“, sakė K. Ališauskas.

Dirba visu pajėgumu

K.Ališausko teigimu, po nedidelės rytinės kavos pertraukėlės specialaus gatvių valymo transporto vairuotojai vėl kibo į darbą – tais pačiais maršrutais važiavo antrąkart. Todėl tie panevėžiečiai, kurie prabudę miesto gatves prižiūrinčius darbuotojus apkaltino tingumu, yra neteisūs. „Snigo labai intensyviai. Jau po kelių valandų nuvalytos gatvės pasidengė sniegu. Darbuotojai dėjo visas jėgas, kad bent pagrindinės gatvės būtų švaresnės. Juk turime tik vieną pamainą, ji dirbo be atvangos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik vakarinio piko metu, kai išriedėjo daugiau mašinų, padarėme ilgesnę pertrauką. Deja, kai labai sninga, laukti negalime – tiesiog mašinos sniego išstumti nebegalėtų“, – kalbėjo Miesto tvarkymo skyriaus viršininkas.

Pašnekovas patikino, kad gatvių valytojai sniego kastuvus griebė apie 6 valandą. Valyti šaligatvius išėjo visi darbui pasiruošę 67 darbininkai. Pirmiausia buvo valomos gyventojų daugiausia lankomos vietos – miesto centras, šaligatviai prie bažnyčių, autobusų stotelių, pėsčiųjų perėjos.

„Mūsų darbuotojai už minimalų atlygį dirba 6 dienas per savaitę, po 7 valandas. Per dieną jie nuvalyti turi maždaug po 2,7 kilometro šaligatvių. Turime ir fiziškai stiprių vyrų, ir moterų, kurių galimybės visiškai kitokios. Tačiau visi be išimties stengiasi. Tik nesupratingi ir pikti gyventojai valytojus gali apkaltinti tingėjimu. Tegu patys intensyviai sningant privačiame kieme pabando nukasti sniegą. Esu tikras, kad po darbo išgėrę arbatos ir išėję į lauką savo pastangomis nusiviltų, nes kiemas vėl būtų apsnigtas“, – tikino K.Ališauskas.

REKLAMA

Dėl darbų tarėsi

Bendrovės atstovas sakė tikintis, kad gausiu sniegu apdovanojusi žiema bent kuriam laikui aprims. Esą taip intensyviai, kaip vakar dirbo gatvių ir šaligatvių valytojai, darbuotis visą gruodį nebūtų įmanoma: „Netrukus galime sulaukti ir pūgos. Tačiau tikimės, kad pasiautėjusi gamta bent trumpam duos atsikvėpti.“

Dėl susidariusios situacijos mieste savivaldybėje buvo sušauktas skubus policijos pareigūnų, Miesto ūkio skyriaus, bendrovių Panevėžio autobusų parko, „Panevėžio specialus autotransportas“ atstovų pasitarimas. Jo metu suderinti miesto tvarkymo darbai, aptarta, kaip pagerinti keleivinio transporto eismą, pėsčiųjų saugumą.

REKLAMA

„Tarėmės, kaip užtikrinti miesto gatvių valymo ir barstymo automobilių darbą. Nuspręsta tam tikromis valandomis riboti transporto priemonių stovėjimą nedideliame Respublikos g. ruože bei vienoje Ramygalos g. pusėje. Policijos pareigūnai tose vietose sustatys ženklus. Kalbėta ir apie dar vieną didelį skaudulį – daugiabučių namų kiemus. Juose būtina platinti mašinų stovėjimo aikšteles. Juk pinigus efektyvu naudoti ne problemos pasekmei, o priežasčiai likviduoti. O problema ypač skaudi tampa tokiomis oro sąlygomis“, – kalbėjo administracijos direktorė Kristina Vareikienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keblumai medikams

Panevėžio autobusų parko direktorius Rimantas Petukauskas teigė, kad ketvirtadienio rytą pro langą pamatytas vaizdas išgąsdino. Tačiau rimtų problemų buvo išvengta – savais maršrutais išriedėjo visi autobusai. „Žiemai mes ruošėmės, įsigijome traktorių sniegui valyti. Ketvirtadienio rytą iš tiesų išsigandau, į darbą anksčiau atvažiavau. Tačiau visi puikiai susitvarkėm. Savo teritoriją nusivalėm, tad visi autobusai išvažiavo. Galbūt vienas kitas vėlavo dėl susidariusių kamščių, tačiau tik keliomis minutėmis“, – patvirtino R.Petukauskas.

REKLAMA

Kiek daugiau žiema nerimo sukėlė medikams. Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas Vilius Mitka patvirtino, kad gausiai sningant važiavimo sąlygos prastėja tiesiog akyse. Kai miestą padengia sniegas ir daugėja nenuvalytų plotų, situacija tampa itin bloga.

„Susiduriame su dvejopa problema – ne tik užsnigtais, bet ir automobilių prigrūstais kiemais. Greitosios medicinos pagalbos autobusiukas mašinų pristatytuose, bet nuvalytuose kiemuose šiaip taip dar išvažiuoja, o prisnigus tai tampa neįmanoma. Labai prašome gyventojų neužstatyti kiemų dėl savo pačių gerovės“, – sakė pašnekovas.

REKLAMA

V.Mitka patikino suprantantis, kad gatvėse palikti automobiliai trukdo sniego valymo mašinoms. Jo teigimu, iš dviejų blogybių būtina rinktis mažesnę.

„Gamta yra šeimininkė, kiekvieną žiemą prie jos reikia derintis. Kol kas situacija dar nėra tokia sudėtinga. Tačiau jeigu trumpam atšils ir vėl šals, o sniegas virs ledu, bus sunku ir išvažiuoti, ir su neštuvais medikams vaikščioti“, – kalbėjo Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovas.

Sniegas pristabdė

Kolegoms pritarė ir Panevėžio rajono greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojai. Vyriausiosios felčerės Vidos Vienžindienės teigimu, visai netrukus gali tekti prašyti ugniagesių gelbėtojų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kol kas dar didelių bėdų neturime, patys susitvarkome. Tačiau nežinome, kiek dar snigs ir kokie iškvietimai laukia. Veikiausiai, kaip ir kasmet, teks prašyti gaisrininkų pagelbėti. Jie nė karto neatsisakė mūsų užklimpusių mašinų ištraukti ar medikus privežti į iškvietimo vietą savu transportu. Tik jų dėka išsisukame iš beviltiškų situacijų“, – teigė V.Vienžindienė.

Tyla prieš audrą mieste susidariusią situaciją pavadino Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro viršininkas Virginijus Mačėnas.

REKLAMA

Pareigūno tvirtinimu, sniegas kol kas nedrausmingus vairuotojus sutramdė. Tačiau jį nuvalius vairuotojai išdrąsėja ir važinėja neatsargiai.

„Sniegas sudarė daug nepatogumų gyventojams. Tačiau vairuotojai dabar yra atsargesni, važinėja daug lėčiau. Blogiau bus tada, kai sniegą nuvalys, o keliai išliks slidūs. Tada visi važinės kur kas greičiau. O ten, kur greitis, pačios skaudžiausios avarijos įvyksta. Važiuojant lėtai blogiausiu atveju mašinos viena kitai kokį sparną ar dureles gali įlenkti“, – tikino V.Mačėnas.

Justė BRIEDYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų