REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miestų gyventojai jau kuris laikas negali ramiai eiti gatve. Juos krūpčioti priverčia vaikų mėtomų petardų trenksmas. Ramesni į vaikų pokštus tik numoja ranka, o jautresni grasina iškviesti policininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai sako, kad gyventojai jų dar neatakuoja prašymais sudrausminti sprogdintojus. Nepilnamečiai už tokius gąsdinimus negali būti nubausti, tačiau jeigu policijos pareigūnai tokį neklaužadą sugautų, jo tėvams tektų atsakyti už vaiko nepriežiūrą.

REKLAMA

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Licencijavimo poskyrio specialistė Regina Leleikienė sako, kad oficialiai prekybos centruose prekiauti fejerverkais leista nuo liepos 1 d. visus metus ir leidimai išduodami ne šventiniam laikotarpiui, o penkeriems metams. Anksčiau leidimus prekiauti pirotechnika išduodavo savivaldybė. Parduoti pirotechnikos priemones buvo galima nuo gruodžio 12-osios iki sausio 15-osios.

Įmonės ar pavieniai asmenys, gavę naujus leidimus, gali prekiauti tik naujai sertifikuota pirotechnika, kuri yra saugesnė.

REKLAMA
REKLAMA

Susigriebia paskutinę dieną

Įstatyme į kategorijas suskirstyti ir asmenys, galintys prekybos vietose įsigyti pirotechnikos priemonių. Pirmai kategorijai priskirti asmenys nuo 14 metų (anksčiau įsigyti priemonių galėjo asmenys, ne jaunesni kaip 18 m.), antrai kategorija – asmenys nuo 16 metų, trečiai kategorijai – asmenys nuo 18 m. (t. y. fiziniai asmenys ar įmonės, turinčios licenciją).

IV kategorijai priklauso pirotechnikai profesionalai, turintys savivaldybės leidimą bei suderinę savo veiklą su priešgaisrine ugniagesių tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Leidimas prekiauti pirotechnika kainuoja 200 litų. Šiemet dėl leidimų prekiauti antros kategorijos pirotechnika kreipėsi 45 asmenys, dar trylika prašė prekiauti ir kitų kategorijų pirotechnika.

Pirotechnika prekiaujančios įmonės „Silneta“ pardavėja Kristina Bukelienė neslepia, kad didelio pirkėjų antplūdžio kol kas nėra, tačiau, pasak jos, viskas dar priešakyje. Linksmai ir spalvotai norintieji švęsti Naujuosius kasmet atskuba apsipirkti kone paskutinę dieną.

„Kol kas žmonės neskuba pirkti, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad fejerverkai itin paklausūs pasidaro likus kelioms dienoms iki Naujųjų metų“, – sako K.Bukelienė.

REKLAMA

Pašnekovė tikina, kad parduotuvėje gausus fejerverkų pasirinkimas. Pigiausios petardos kainuoja vos 40 centų, tačiau yra ir tokių, kurios piniginę gali paploninti daugiau nei šešiais šimtais litų.

Paklausios „bombioškės“

Didelėse dėžėse įmantriai atrodančios ir brangios petardos ne visuomet tokios įspūdingos nei perpus mažiau kainuojančios.

„Būna, kad ateina žmonės ir įsivaizduoja, kad didelėse dėžėse įpakuotos petardos atrodys puikiai, ilgai šaudys, tačiau ne visuomet taip yra“, – pabrėžia pašnekovė.

REKLAMA

Pirotechnika prekiaujančios „Fif lt“ vadybininkė Asta Miknienė pažymi, kad bene perkamiausios petardos, žmonių vadinamos „bombioškėmis“.

„Jauniems pirkėjams dažniausiai norisi greito efekto – triukšmo, kad galėtų ką nors išgąsdinti“, – kalba A.Miknienė.

Pasak vadybininkės, klientai labiausiai žavisi antra petardų kategorija – tai nelabai galingos, tačiau nemažai šūvių turinčios ir spalvotos petardos. Už tą pačią kainą klientai, pašnekovės tikinimu, mieliau renkasi 36 šūvius turinčias petardas nei devyniolika.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė taip pat rengia profesionalius šventinius fejerverkus.

„Tokius fejerverkus daugiausia užsisako įmonės, pavieniai asmenys – gana retai. Tačiau čia jau dirbama su profesionalia pirotechnika, naudojamos ir kompiuterinės programos“, – pasakoja A.Miknienė. Sukurti įspūdingą šventę kainuoja nuo tūkstančio iki keliolikos tūkstančių litų.

Perspėja saugotis

Policijos pareigūnai pataria fejerverkus pirkti specializuotose parduotuvėse, kurioms leista ištisus metus prekiauti visų kategorijų pirotechnika.

Pasak pareigūnų, patys žmonės turi suprasti, iš kur pirkti pavojingas prekes saugiau. Perkant pirotechnikos priemonę būtina įsitikinti, kad jos pakuotė nepažeista, nepasibaigęs galiojimo laikas ir yra lietuviška naudojimosi instrukcija.

REKLAMA

Jaunuoliai, pirkdami įvairias pirotechnikos priemones, dažnai nekreipia dėmesio į jų pakuotę, nepasidomi, ar yra instrukcija, ar nepažeista pakuotė. Dažnai, nepavykus susprogdinti taip geidžiamos petardos, vaikas bando pats išsiaiškinti nesuveikimo priežastį, krapšto, o tada dažniausiai ir atsitinka nelaimė – pirotechnikos priemonė sprogsta vaiko rankose.

„Tėvai neturėtų leisti, kad vaikas į namus parsineštų pirotechnikos priemonių, juolab – jų sprogdinimo nenustatytu laiku ir be suaugusiųjų priežiūros. Pasitaiko, kai žmonės pirotechnikos priemones naudoja ne pagal paskirtį, nesilaiko instrukcijos reikalavimų, sprogdina savadarbius ar nesertifikuotus gaminius, todėl patiria nudegimus, kitas traumas“, – perspėja policijos pareigūnai.

REKLAMA

Už neteisėtą civilinių pirotechnikos priemonių importą, gabenimą, įvežimą, laikymą ar pardavimą skiriama nuo 200 iki 400 litų bauda. Antrą kartą nusižengus bauda siekia 1000 litų ir konfiskuojamos pirotechnikos priemonės.

Leistinos dvi dienos

Pareigūnų teigimu, netrukus jau bus pradėti reidai – nustatomi ne tik įstatymui nusižengę pirotechnikos pardavėjai, bet ir švenčių nesulaukę triukšmautojai.

Panevėžyje šiemet kol kas nebuvo itin skaudžių atsitikimų dėl nesaugaus petardų naudojimo. Praėjusiais metais fiksuoti keli atvejai, kai dėl savadarbių sprogmenų miestiečiai sunkiai susižalojo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal mūsų miesto taisykles pirotechnikos priemones galima naudoti tik gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją bei renginių, kurie raštu suderinti su Savivaldybės administracijos direktoriumi, Priešgaisrine gelbėjimo valdyba ir organizavimo komisija, metu.

Kitais atvejais fejerverkų ar petardų sprogdinimas laikomas viešosios tvarkos pažeidimu. Už jį pirmą kartą gresia įspėjimas, o vėliau – ir piniginės baudos iki 300 litų.

Pernai, pasak R.Leleikienės, buvo nustatyta nemažai tokių atvejų, keletas jų baigėsi rimtomis traumomis.

REKLAMA

Pasak pareigūnų, kasmet prieš šventes organizuojami reidai siekiant išaiškinti nelegalią prekybą pirotechnikos priemonėmis, reaguojama į kiekvieną gyventojų pranešimą apie kiemuose, gatvėse neleistinu laiku sproginėjančias petardas, vykdomos kitos prevencijos priemonės.

Nepilnamečių pramogos

Daugiausia rūpesčių, pasak R.Leleikienės, vis dėlto sukelia nepilnamečiai. Nors įstatymas draudžia pirotechnikos priemones parduoti jaunesniems kaip 14 metų pirkėjams, vaikai – vieni dažniausių tokių linksmybių iniciatorių.

Tačiau Licencijavimo skyriaus specialistė įspėja, kad už tai baudžiami jų tėvai. Nutvėrus tokį sprogdintoją, už jį atsakingi asmenys pirmą kartą įspėjami, o vėliau baudžiami nuo 50 iki 100 litų bauda.

Naudojant petardas ar fejerverkus būtina laikytis ir vietos reikalavimų. Pirotechniką draudžiama naudoti arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, vaikų darželių, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, taip pat kitose savivaldybių tarybų uždraustose vietose.

Vaida REPOVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų