• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Avėdama aukštakulniais moteris vaikšto tiesesne nugara, sutrumpėja žingsnis ir dėl to moters eisena elegantiškesnė. Tačiau kasdien nešiodamos aukštesnėmis nei 5 centimetrai pakulnėmis batus moterys rizikuoja turėti išsišovusį „kauliuką“ ir nuvargusias bei skaudamas kojų pėdas.

REKLAMA
REKLAMA

Skausmingos pėdų deformacijos

Ortopedinės avalynės technikas Vygantas Markevičius, sako, kad aukštakulniai turi įtakos pėdai, blauzdai, laikysenai.

REKLAMA

Specialisto teigimu, kuo avalynės pakulnė aukštesnė, tuo labiau apkraunama priekinė pėdos dalis.

„Nuolat nešiojant avalynę aukšta pakulne, didėja pėdos deformacija. Didėjant krūviui priekinėje pėdos dalyje, labiausiai apkraunami priekiniai padikauliai ir atsiranda liaudyje vadinami “iššokę kauliukai“. Tai labai skausminga ir varginanti pėdos deformacija, dėl šios deformacijos eidama moteris greičiau ir pavargsta“, — sakė ortopedinės avalynės technikas V. Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Kad iššokusiems kauliukams įtakos dažniau turi aukštakulniai batai, nei paveldėjimas, pasak V. Markevičiaus rodo tai, kad šią patologiją žymiai dažniau turi moterys, o ne vyrai.

Sveikiausia pakulnė 2— 5 centimetrų

„Su aukštakulniais moters eisena žymiai grakštesnė, bet kasdien, žinodamas, kaip dažnai kenčia moterų pėdos ir prireikia ortopedinių įdėklų, patarčiau nenešioti aukštakulnių. Optimaliausias pakulnės aukštis kasdienai — 2— 5 centimetrai. Tik su tokia avalyne pėda normaliai dirba savo darbą“, — pataria V. Markevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak specialisto, batai be jokios pakulnės taip pat negerai, koja greičiau pavargsta, skauda kulnis, nuolatos būna įtempta Achilo sausgyslė.

Specialistas pataria nešioti tokią avalynę, kad tolygiai būtų apkrauta visa pėda, o ne tik priekinė jos dalis ar kulnas.

„Einant pėda remiasi trimis pagrindiniais taškais — 1 ir 5 padikauliu ir kulnakauliu. Kuo pakulnė aukštesnė, tuo mažiau dirba kulnakaulis, o perkraunama priekinė pėdos dalis“, — pasakojo V. Markevičius.

Pėdos sveikata, pasak specialisto, nulemiama dar vaikystėje. „Vaikams nepatarčiau nešioti batukų ar šlepečių — visokių minkštų kačiukų ir šuniukų, kurie yra be tvirto užkulnio. Vaikams formuojasi pėda, čiurnos sąnarys, todėl būtinai turi būti tvirtas užkulnis, kad stabilus būtų čiurnas ir neiškryptų pėdos į vidų ir brandžiame amžiuje nereikėtų kentėti dėl vaikystėje suformuotos pėdos“, — sakė avalynės technikas.

REKLAMA

V. Markevičiaus teigimu, neseniai pradėta gaminti avalynė padu, primenančiu laivelį, vaikščiojant žmogus tarsi supasi. Tokia avalynė, pasak specialisto, atrodo gana keistokai, tačiau labai sveika pėdai.

Dažnai į specialistą kreipiasi stovimą darbą dirbančios moterys, kurioms prireikia specialių įdėklų — jie „nukrauna“ skaudamas vietas ir tolygiai paskirsto apkrovimą visai pėdai.

Autorė Rita Žadeikytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų