REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

15 milijonų – tiek žmonių šiais metais pareiškė norą gauti žaliąją kortą, popieriaus gabalėlį, leidžiantį laisvai siekti amerikietiškosios svajonės. Kasmet vykstančioje loterijoje tik 50 tūkst. laimingųjų gauna galimybę legaliai gyventi ir dirbti JAV. Šiemet ji buvo kaip niekada populiari – dalyvių skaičius net 25 proc. viršijo praėjusių metų duomenis, rašo ,,Wall Street Journal“.

REKLAMA
REKLAMA

Kosminiai skaičiai

Loterijos pradžia kasmet sukelia šurmulį besivystančiose šalyse: dalyviai nuo Kenijos iki Bangladešo rikiuojasi į eiles prie interneto kavinių. Puošnūs plakatai reklamuoja loteriją tiek nuošaliuose kaimeliuose, tiek judriose miestų gatvelėse, kur interneto kavinės kraunasi pelną padėdamos pretendentams užpildyti paraiškas.

REKLAMA

Baigiantis registracijai, JAV statistikos departamento duomenimis, pareiškėjų skaičius auga kosminiu greičiu – vidutiniškai 62 tūkst. paraiškų per valandą. Nors loterijos laimėtojai dažniausiai papildo taksi vairuotojų, aptarnaujančiojo personalo gretas, pasitaiko ir išimčių – nuo verslininkų iki kariuomenės darbuotojų.

Ragina panaikinti

Vis dėlto JAV pasigirsta raginimų atšaukti vizų teikimo programą. Kritikai priekaištauja, kad loterija leidžia į šalį atvykti tūkstančiams neišsimokslinusių imigrantų, neturinčių jokių ryšių su JAV. Respublikonas Bobas Goodlatte'as neseniai pateikė vizų loteriją panaikinančio įstatymo projektą.

REKLAMA
REKLAMA

,,Turbūt niekada nebus geresnio laiko“, – JAV tvyrant nusivylimo nuotaikoms dėl išaugusios bedarbystės teigė B. Goodlatte'as. Nors ,,žalioji programa“ sudaro tik mažą imigrantų dalį, kritikai teigia, kad ji iškreipia JAV vizų politiką. „Mes skiriame vizas atsižvelgdami į sėkmę, o ne į žinias“, – kalbėjo teisininkas Bernardas Wolfsdorfas.

Susirūpinimą kelia ir tai, kad programa į šalį gali pritraukti teroristų. Pavyzdžiui, 2002 metais du žmones nužudęs egiptietis Heshamas Mohammedas Ali Hedayetas į JAV gyventi atvyko, kai jo žmona laimėjo žaliąją kortą. Dažnai minimi ir apgaulės atvejai. Aistra įgyvendinti amerikietiškąją svajonę paskatino vieną Bangladešo gyventoją pateikti net 2 800 paraiškų per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Faktai apie Žaliąją kortą

Žaliosios kortos programa pradėta 1990 metais. Ji buvo skirta paremti imigrantų populiacijos įvairovę.

Praėjusiais metais aktyviausiai loterijoje dalyvavo Etiopijos, Egipto ir Nigerijos piliečiai. Šiemet daugiausia paraiškų pateikė Bangladešas ir Nigerija.

Žaliosios kortos loterijoje 2009 metais dalyvavo 6,84 tūkst. lietuvių, iš jų tik 106 suteikta JAV viza.

Ingrida Mačiulaitytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų