REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžios atstovai pareiškė, kad nemokamos atostogos valstybinėse įstaigose – prasta idėja, nes žmonės ten užsidirba. Neužsidirba tik daugiausia nemokamų atostogų varomi pasieniečiai, mokytojai, policija. Palyginti su jais, pačių ministerijų klerkai atostogavo tik simboliškai. Pareigūnai bei švietimo atstovai tikina, kad valdžios reikalavimai atleisti daugiau darbuotojų lemtų dar vieną krizę.

REKLAMA
REKLAMA

Užsidirba ne visi

Prieš kelias dienas prezidentė Dalia Grybauskaitė nustebino visuomenę tvirtindama, jog nemokamų atostogų Prezidentūroje eiti niekas neplanuoja, nes čia „žmonės užsidirba savo atlyginimą“. Atsitokėjo ir finansų ministrė, atverdama visiems akis, jog nemokamos atostogos yra blogis.

REKLAMA

„Kai institucijai neužtenka lėšų išlaikyti visiems žmonėms, jos vadovas privalo priimti struktūrą optimizuojančius sprendimus“, – dėstė I.Šimonytė.

Ji sakė žinanti netgi tai, kad daugelis institucijų toliau darbuotojus leidžia atostogauti nemokamai. Tačiau kitos, labiau susipratusios, spėjo atleisti perteklinius darbuotojus ir todėl dabar dirba sėkmingai mokėdamos atlyginimus likusiems. Todėl taip elgtis reikėtų ir toliau.

REKLAMA
REKLAMA

Klerkai nesiilsėjo

Vis dėlto kiekvienas pasienio pareigūnas šiemet nemokamai „prasiblaškyti“ turėjo bent 10 dienų, iš viso susidarė 44 tūkst. dienų. Lygiai taip pat „solidarizuotis“ dar iki rugsėjo vidurio buvo priversti 2378 policijos darbuotojai, išvaryti nemokamų atostogų po 2–3 dienas. Tiesa, tai „Vakaro žinioms“ patvirtino policijos atstovas, komisaras Ramūnas Matonis. Mat generalinis komisaras Vizgirdas Telyčėnas šiuo metu kaip tik išėjo nemokamų atostogų – jo pavyzdžiu šiemet sekė visa policijos vadovybė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visai kitas „vaizdelis“ ministerijose – jų atstovai, kaip įprasta, nebuvo linkę solidarizuotis. Pavyzdžiui, visiškai nenuskriausti buvo Aplinkos, Energetikos, Švietimo ir mokslo, Krašto apsaugos, Žemės ūkio ministerijų klerkai. Bent jau Valstybės tarnybos departamento duomenimis, jie nemokamų atostogų nebuvo varomi.

Užsienio reikalų ministerijoje atlyginimo vidutiniškai bent 9 dienas negauti iš gausios 847 asmenų armijos sutiko 11 žmonių. Kultūros ministerijoje po penkias dienas atsipūtė net 7 asmenys iš 103. Socialinių reikalų ir darbo ministerijoje po 10 dienų nedirbo 10 žmonių iš 204. Susisiekimo ministerijoje ilsėtis vidutiniškai 3 dienoms buvo išsiųsta 12 žmonių iš 178, Ūkio – 10 žmonių (iš 205), vidutiniškai po 1,5 dienos. Iš 188 Sveikatos apsaugos ministerijos klerkų po 3 dienas atostogavo 27 žmonės. 30 iš 306 Vidaus reikalų ministerijos atstovų nemokamai atostogavo po 3 dienas. Beje, įdomiausia, jog pavyzdingiausiai atostogavo ne tik Teisingumo ministerijos darbuotojai, kur nemokamų atostogų po beveik 19 dienų ėjo 20 iš 139 žmonių, bet ir pačios I.Šimonytės valdomos įstaigos klerkai. Čia iš 384 atostogavo 43 darbuotojai, vidutiniškai po 6 dienas.

REKLAMA

Varo į kapus

VRM sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Vladas Sanda sutiko, kad atleisti pareigūnus galima. Tik tokių veiksmų padariniai būtų tragiški visai Lietuvai.

„Nusiris emigracijos, savižudybių banga. Įdomu, kaip finansų ministrė skaičiuoja ekonominį efektą – jis bus tik po daugybės metų. Dabar tik reikės mokėti išeitines, bedarbių pašalpas. Iš kur plauks į biudžetą pinigai?“ – stebėjosi jis.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius paaiškino, kad nemokamos švietimo darbuotojų atostogos yra apskritai apgavystė, nes darželių auklėtojai, mokytojai vis tiek turi dirbti per jas arba atidirbti kada nors vėliau.

REKLAMA

„O į mūsų pateiktus planus, kaip sutaupyti nemažinant mokytojų atlyginimų ir nevarant atostogų, neatsižvelgta. Milijonai išleisti ugdymo programoms, kur tik sukeisti žodžiai. O ministras, viceministras aiškina – mes dirbame laisvalaikiu. Bet ar jie trinasi ten, ar atostogauja, mes nežinome“, – piktinosi A.Jurgelevičius.

44 tūkst. – tiek dienų nemokamų atostogų našta šįmet teko visiems pasienio pareigūnams

Žodžiai veiksmais nevirsta

Algirdas Butkevičius, Seimo opozicijos lyderis:

Tie, kurie kalba, kad reikia eiti nemokamų atostogų ar susimažinti etatų skaičių, tik vartoja skambią retoriką ir spaudžia, kad taip darytų kiti. Bet patys save pamiršta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kol kas toks taupymas yra tik kalbos, bet jokių jų veiksmų nėra padaryta, kaip ir visame Lietuvos ūkio valdyme. Nes iškeliamos tik tam tikros idėjos, pasiūlymai, ir viskas pamirštama jau kitą dieną.

Nesudaromi jokie planai, neatsiskaitoma biudžetiniame sektoriuje, kada kas eis nemokamų atostogų. O nemokamų atostogų varomi tik mažiausiai uždirbantys žmonės.

Vyriausybė kelia tikslus sumažinti kontrabandą, sustiprinti valstybės sienos apsaugą. Bet jei pažiūrėsime į biudžetines programas, konkrečiai – Muitinės departamento, Valstybės sienos apsaugos departamento – pamatysime, kad ten kaip tik vos ne labiausiai ir mažinami asignavimai. Viena vertus, deklaruojami tikslai ištraukti milijonus iš šešėlio, kovoti su kontrabanda, kita – neduodamos finansinės priemonės, kad tie žmonės dirbtų ir jiems būtų apmokama už darbą.

Dabar, manau, po ministrės kalbų, jog nemokamų atostogų eiti nėra prasminga, ministerijų darbuotojai galės ir visai jų nebeiti.

Ignas JAČAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų