• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tabako ir alkoholio kontrolės politikos nominacijose už pasaulio krepšinio čempionato metu savo produkcijos reklamai panaudotą Trispalvę agresyviausia Lietuvos įmone paskelbta uždaroji akcinė bendrovė „Švyturys–Utenos alus".

REKLAMA
REKLAMA

Įmonę išrinko internetu balsavę asmenys. „Švyturys", surinkęs 56 proc. balsų, aplenkė bendrovę „Philip Morris Lietuva", kuri buvo nominuota „už tai, kad įžūliai ignoruodama tabako reklamos draudimą, siuntinėja reklamą vykdančias merginas ir vaikinus į barus bei klubus ir ten reklamuoja savo produkciją". Ši įmonė jau yra dėl to pralaimėjusi bylą ir už tai nubausta, ketvirtadienį per Eltoje surengtą spaudos konferenciją teigė apdovanotuosius paskelbusios Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Į agresyviausios įmonės titulą pretendavo ir „Vilniaus degtinė". „Už tai, kad Lietuvos informacinius interneto portalus pavertė reklaminiais degtinės stendais. Nesvarbu, kokį straipsnį beatsiverstumėte, ar apie sveikatą, ar sveiką gyvenseną, jūs sužinote, kad yra filtruota degtinė, kurios taurus kiekvienas lašas", – ironizavo A. Veryga.

Blogiausiu politiko elgesio modeliu buvo išrinktas švietimo ministras Gintaras Steponavičius. Jam apdovanojimas atiteko už garsiąją citatą, kad "save gerbiantis studentas teisininkas, tarp jų ir aš, turėdavo 20 litrų talpos kanistrėlį". Su juo konkuravo žemės ūkio viceministras Aušrys Macijauskas už pastangas legalizuoti naminę degtinę ir pripažinti ją kulinariniu paveldu.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis yra vienas iš nusikalstama veikla užsiimančius asmenis vienijančios organizacijos steigėjų. Nacionalinė naminės degtinės gamintojų asociacija vienija gamintojus ir yra nusikalstamą veiklą vykdančių asmenų asociacija", – sakė A. Veryga.

Šioje srityje varžėsi ir Seimo narys Algis Čaplikas, už tai, kad „vos baigęs rūpintis sveikatos apsauga pradėjo siūlyti grąžinti prekybą alkoholiu į Seimą".

Stipriausiai tabako ir alkoholio kontrolę stabdančia institucija antri metai iš eilės buvo išrinktas Lietuvos laisvosios rinkos institutas už nuolatines pastangas sunaikinti Valstybinę tabako ir alkoholio kontrolės tarnybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į šį apdovanojimą pretendavo ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) už tai, kad „sukūrė pasaulinį precedentą: kioskus–barus ir taip sabotavo prekybos alkoholiu laiko apribojimus". "Dabar jau žino visa Lietuva, kaip kioskai, kurie anksčiau prekiavo alkoholiniais gėrimais, staiga tapo barais. Jie tą galėjo padaryti tik tuo atveju, jeigu jiems buvo išduotas maisto tvarkymo pažymėjimas. Tą darė VMVT", – paaiškino A. Veryga.

Dar vienas kandidatas į šį titulą – Teisingumo ministerija „už siūlymus keisti Viešojo administravimo įstatymą taip, kad reali verslo subjektų kontrolė taptų neįmanoma".

REKLAMA

„Dabar tos pataisos jau yra priimtos ir jeigu jos bus perkeltos į specifinius teisės aktus, tai reikš, kad tarnybos, kurios tikrina pažeidimus, prieš išvykdamos patikrinti verslo subjektą privalės apie tai pranešti. Jeigu Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba norės patikrinti, ar įmonėje nėra gaminių be įsigijimo dokumentų, falsifikuotų, privalės prieš 10 dienų informuoti įmonę, kad jie atvyks tikrinti. Aš net neabejoju, kad jeigu tai įsigalios, tai pažeidimų Lietuvoje nebebus. Aš nežinau, kokio kvailumo verslininku reikia būti, kad žinodamas prieš 10 dienų neišneštum butelių be dokumentų", – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Daugiausiai tabako ir alkoholio kontrolę žlugdžiusiu politiku išrinktas Seimo narys Bronius Pauža už tai, kad jo iniciatyva buvo atidėtas draudimas prekiauti alkoholiu kioskuose ir dabar alkoholiu prekiauja ir spaudos kioskai.

Kiti kandidatai: žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius – už pastangas legalizuoti naminės degtinės gamybą; susisiekimo ministras Eligijus Masiulis – už siūlymus leisti prekiauti alkoholiu tolimojo susisiekimo traukiniuose, Seimo nariai Audrius Endzinas ir Erikas Tamašauskas – už siekį pailginti prekybos alkoholiu laiką nakties metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabako ir alkoholio kontrolės politikos nominacijose išskirti ir teigiami pavyzdžiai. Pažangiausio politiko ar institucijos tabako ir alkoholio kontrolės srityje nugalėjo Šiaulių ir Radviliškio savivaldybės, sugebėjusios pasipriešinti verslininkų spaudimui ir įgyvendinusios draudimą prekiauti alkoholiu nakties metu.

Kiti kandidatai: Šiaulių ir Radviliškio savivaldybės, sugebėjusios pasipriešinti verslininkų spaudimui ir įgyvendinusios draudimą prekiauti alkoholiu nakties metu, Šiaulių, Neringos ir Ukmergės savivaldybės, sugebėjusios įsteigti nerūkymo zonas mieste, Seimo narys Gediminas Navaitis už iniciatyvą įvesti "baltąjį pakelį" tabako gaminiams, Seimo narė Birutė Vėsaitė – už Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų, leidusių savivaldybėms riboti prekybos alkoholiu išdavimą, inicijavimą, bei sveikatos apsaugos ministras Raimundas Šukys už principingą poziciją prieš naminės degtinės legalizavimą.

REKLAMA

„Mes labai gerbiame už tai ministrą, nes jis būdamas liberalas principingai atstovavo sveikatos pozicijai", – sakė A. Veryga.

Geriausiu asmeniniu pavyzdžiu skatinant blaivią gyvenseną buvo išrinktas Tomas Stasiukaitis – folkloro vakaronių populiarinimo informacinės svetainės www.vakarones.lt įkūrėjas, populiarinantis Lietuvos etnokultūrą be svaigalų. Kiti kandidatai: muzikantas, aktorius Andrius Mamontovas – už aktyvų blaivios gyvensenos propagavimą ir asmenį tokio gyvenimo pavyzdį, krepšininkas Martynas Pocius – už viešą deklaraciją "nesu bandęs gyvenime cigaretės rūkyti ir tuo didžiuojuosi".

REKLAMA

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija Tabako ir alkoholio kontrolės politikos nominacijas skelbia jau ketvirtus metus iš eilės. A. Veryga džiaugiasi, kad nominacijos vis populiarėja, pirmaisiais metais jos surinkdavo po 400–600 balsavusiųjų, šiemet jų buvo jau daugiau nei 1,5 tūkst.

„Per tuos ketverius metus, kai yra skelbiamos nominacijos, apskritai situacija alkoholio, tabako kontrolės srityse pagerėjo. Dabar Seimo nariams kiekviena pataisa, susijusi su tabaku ir alkoholiu, skamba kaip keiksmažodis, nes diskusijos apie juos nebepraeina nepastebėtai", – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų