REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ekologinių ūkių savininkai, pardavę vaisius ir uogas, raginami nedelsti ir iškart pranešti apie realizuotą produkciją. Tą daryti patariama ir kitiems Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programos „Ekologinis ūkininkavimas“ dalyviams, kurie savo užaugintą produkciją parduoda anksčiau nei 2011 metų gegužės 15 d.

REKLAMA
REKLAMA

Verta pateikti anksčiau

Ekologinių ūkių savininkams Europos Sąjungos parama mokama dviem etapais: 50 proc. nuo pareiškėjui paskaičiuotos paramos sumos sumokama įvertinus paraišką, o likę 50 proc. sumokami pareiškėjui pateikus produkcijos realizavimo dokumentus. Juos pateikti pareiškėjai turi iki gegužės 15 d., tačiau produkciją pardavus anksčiau, šio termino laukti nereikia. Atvirkščiai – juos reikėtų pateikti iškart, nes taip greičiau gaunama likusi paramos suma.

REKLAMA

Galimybė produkcijos realizavimo dokumentus pateikti iškart po jos realizavimo ypač aktuali uogas ir vaisius auginantiems ūkininkams, nes ši produkcija parduodama vos nuėmus derlių. „Pardavus vaisius ar uogas nėra prasmės laukti, kol ateis dokumentų pateikimo terminas. Iškart po realizavimo pateikus tai įrodančius dokumentus, jie patikrinami ir, nenustačius klaidų, iškart sumokama ūkininkui likusi paramos dalis“,- pasakoja Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Tiesioginės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė aiškina, jog „Ekologinio ūkininkavimo“ programos dalyviai turi parduoti ne visą, o tik dalį produkcijos – tiek, kad jos vertė sudarytų reikiamą sumą (privaloma suma, tenkanti vienam hektarui deklaruoto ploto) paramai gauti. Žinoma, pareiškėjai produkciją realizuoti gali ir už didesnę nei priemonės įgyvendinimo taisyklėse numatytą sumą, tačiau to daryti tikrai neprivaloma. Pavyzdžiui, jei 3 ha lauke auginamas hektaras avižų, hektaras žirnių ir hektaras grikių, nebūtina parduoti jų visų – galbūt užtenka vien grikių reikiamai produkcijos vertei sudaryti. Tuomet po jų pardavimo realizavimo dokumentus galima pateikti NMA, o likusių kultūrų derlių pasilikti savoms reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojant taikyti koeficientą

Teikiant produkcijos realizavimo dokumentus, svarbu, kad produkcijos vertė nebūtų mažesnė, nei numatyta teisės aktuose. Skirtingoms kultūroms taikomi ir skirtingi jos produkcijos vertės reikalavimai. Visų kultūrų – javų, daržovių, bulvių, vaistažolių, sodų ir uogynų privaloma produkcijos vertė paramai gauti įvardinta KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programų „Kraštovaizdžio tvarkymas“, „Ekologinis ūkininkavimas“ ir „“Rizikos“ vandens telkinių būklės gerinimas“ įgyvendinimo taisyklėse. Pagal jas, skirtingi įkainiai taikomi ir tokiems pat pasėliams, bet auginamiems palankiose ūkininkauti vietovėse ar mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse. Pavyzdžiui,  jau minėtų uogynų palankiose ūkininkauti vietovėse turi būti realizuota už 2 000 Lt/ha pagal uogynų produkcijos realizavimo dokumentus, mažiau palankiose ūkininkauti vietovėse tų pačių uogynų produkcijos vertė turi būti 1 500 Lt/ha.

REKLAMA

Tiesa, atsižvelgiant į pasikeitusią ekonominę situaciją – sumažėjusias produkcijos supirkimo kainas ir mažesnę perkamąją galią – ir siekiant, kad dėl šių veiksnių nenukentėtų paramos gavėjai, nuo praėjusių metų priemonės įgyvendinimo taisyklėse įvardytiems įkainiams taikomi produkcijos

Kiekviena kultūra, kurios produkcijos vertė nurodoma taisyklėse, turi ir atitinkamą koeficientą. Norint apskaičiuoti, kokia yra privaloma produkcijos vertė paramai gauti, reikia padauginti taisyklėse numatytą produkcijos realizavimo vertę iš jos koeficiento. Pavyzdžiui, jei pagal taisykles uogynų palankiose ūkininkauti vietovėse turi būti realizuota už 2 000 Lt/ha, o jų koeficientas yra 0,5, tai ūkininkas privalo produkcijos parduoti už 1 000 Lt/ha, kad gautų paramą. Šią sumą paramos gavėjas turi apsiskaičiuoti pats, todėl NMA specialistai perspėja, jog tai daryti reikia atidžiai – pateikęs produkcijos realizavimą įrodančius dokumentus su mažesne produkcijos verte nei numatyta įgyvendinimo taisyklėse, pareiškėjas rizikuoja nebegauti likusios 50 proc. paramos pagal atitinkamą pasėlių grupę.

„Pasitaiko atvejų, kai pareiškėjas blogai apskaičiuoja, už kokią sumą jam reikia parduoti produkcijos, ir ta suma būna vos keliasdešimčia litų mažesnė už nustatytą pagal teisės aktus. Dėl tokios menkos klaidos jis nebegauna pusės numatytos paramos pagal atitinkamą pasėlių grupę“, - pareiškėjus atidžiai skaičiuoti paramos vertę pagal koeficientą ragina S. Stakvilevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų