REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol kontrabandą šalies valdžia bando įveikti naudodama savo patį galingiausią ginklą – garsų pliauškimą liežuviais, nusikaltėliai teisėsaugininkams ne tik paskelbė tikrą karą, bet ir pradėjo iš jų paprasčiausiai tyčiotis. Dėl iš muitininkų panosės dingusių beveik 2 milijonų litų vertės cigarečių nuo pareigų nušalinta Panemunės kelio posto vadovybė.

REKLAMA
REKLAMA

Negalėjo patikėti

Užvakar apie 15.30 val. Šilutėje patruliavę vietos policininkai prie geležinkelio stoties pastebėjo krovininį automobilį DAF su puspriekabe. Patruliams įtarimą sukėlė ne tik rusiški vilkiko numeriai, bet ir pradarytos kabinos durelės bei tentas.

REKLAMA

Žvilgtelėję į puspriekabės vidų, policininkai išvydo išvartytas dėžes su šokolado glazūra. Tačiau matėsi, kad jos visos puspriekabės neužpildo, tad spėta, jog dalis krovinio dingo.

Kai Šilutės rajono pareigūnai pradėjo aiškintis, kam priklauso DAF, sulaukė pranešimo, kuris juos labai nustebino.

Paaiškėjo, kad pagal visus oficialius dokumentus šis vilkikas tuo metu turėjo būti muitininkų saugomas Pagėgių savivaldybėje, Panemunės kelio posto detalaus tikrinimo vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukę policininkų skambučio, muitininkai patikrino angarą ir pamatė, kad jis tuščias.

Muitinės departamento generalinio direktoriaus Antano Šipavičiaus įsakymu sudaryta speciali komisija iš departamento, Muitinės kriminalinės, Tarnybinių tyrimų tarnybos vadovų.

Atsiėmė krovinį

DAF su 20 tonų šokolado pridengtu kontrabandinių cigarečių kroviniu Panemunės kelio poste sulaikytas spalio 25 d. Atlikę detalų patikrinimą muitininkai rado 285 580 pakelių “Jing Ling" ir “Sovereign" cigarečių su Rusijos banderolėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendra šios stambios kontrabandos vertė su privalomaisiais mokesčiais – 1 870 000 litų. Pradėjus ikiteisminį tyrimą, vilkiko vairuotojas suimtas trims mėnesiams. O vilkikas užplombuotas ir nuvairuotas saugoti į Panemunės kelio poste esantį muitinės sandėlį.

Šis krovinys turėjo būti per pusę paros išvežtas į Panevėžyje esantį konfiskuotų prekių sandėlį. Tačiau jis užlaikytas, teisinantis, kad nėra kur padėti šokolado.

DAF iš jo pavogtas antradienio naktį, apie 1.30 val. Tad iki jo suradimo Šilutėje nusikaltėliai turėjo beveik dvi paras iškrauti ir paslėpti cigaretes.

REKLAMA

Padėjo muitininkai?

Panemunės posto teritorijoje ir detalaus tikrinimo vietoje įrengta apie 30 vaizdo kamerų. Nors į ją patekti galima labai lengvai (prie įvažiavimų esančios būdelės stovi tuščios), angaro, kuriame saugotas vilkikas, vartai atidaromi tik iš vidaus. Į jį įeiti galima tik per muitinės patalpas.

Tad ne be pagrindo įtariama, kad prie šio įvykio galėjo prisidėti ir patys muitininkai. Pradėjus tyrimą nuo tarnybos nušalintas Panemunės kelio posto viršininkas, jo pavaduotojas ir du pamainų viršininkai (budėję tuo metu, kai buvo sulaikytas DAF ir kai jis pavogtas).

REKLAMA

Pasak minėtos specialios komisijos pirmininko, Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Juozo Rimkevičiaus, cigarečių užlaikymas Panemunėje buvo suplanuotas ir inspiruotas vagystę įvykdyti sumaniusių asmenų.

„Šioje teritorijoje nuolat dirba mažiausiai dešimt žmonių, yra visą parą veikiančios vaizdo kameros. Ateiti, užvesti tokią didžiulę mašiną ir ją išvairuoti niekam nematant beveik neįmanoma", – neabejojo J.Rimkevičius.

Patyčiosne naujiena

Tai ne pirmas kartas, kai Tauragės apskrityje kontrabandininkai akiplėšiškai pasityčioja iš teisėsaugininkų. 2007 metų gruodį jie padarė didžiulę gėdą Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės pareigūnams, iš jos saugyklos pavogę net 350 dėžių su kontrabandinėmis cigaretėmis. Jų vertė – 504 520 litų ir 76 centai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis nusikaltimas įvykdytas praėjus trims dienoms po to, kai Pagėgių rinktinėje lankėsi ir šią saugyklą asmeniškai apžiūrėjo tuometinis šalies prezidentas Valdas Adamkus. Tad nenuostabu, kad apie šią vagystę nepranešta nei vietos policijos, nei pačių pasieniečių suvestinėse.

Grasina ir mirtimi

Kontrabandininkai ne tik tyčiojasi. Pradėti net keli tyrimai dėl keršto ir grasinimų VSAT Varėnos rinktinės specialiosios paskirties būrio pareigūnams.

Nusikaltėliai sudegino šio būrio pamainos vado pirtį ir pasiuntė aiškų įspėjimą – jo motinai priklausančioje sodyboje pastatė medinį kryžių ir ant jo pakorė skudurinę lėlę.

REKLAMA

Kęstas Komskis, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas:

– Kaip vertinate muitinės teritorijoje, Panemunės kelio poste, įvykdytą nusikaltėlių akiplėšišką išpuolį?

– Galiu pasakyti viena – tai dar kartą parodo, kaip dirba mūsų Vyriausybė. Kad jos realūs darbai labai skiriasi nuo kalbų. Visi mano pasiūlymai griežtinti atsakomybę už kontrabandą, skirti pakankamai pinigų naujai įrangai pirkti taip ir liko neišgirsti. Įrangai įsigyti prašiau 50 milijonų litų, o duoda tik aštuonis, nes neva daugiau negali. O be to mes nieko nepadarysime.

REKLAMA

– Tai kontrabandininkai tyčiojasi ir toliau tyčiosis ne tik iš šalies teisėsaugos, bet ir iš visos valstybės?

– Aš šiandien susisiekiau su muitininkais ir pasieniečiais. Kviesime juos į komisijos posėdį, kad pasiaiškintų. Nors, atvirai kalbant, neįsivaizduoju, ką jie galėtų pasakyti. Sąžiningai pasakius, šių tarnybų vadovai turėtų atsistatydinti.

Vagystę turi tirti Generalinė prokuratūra

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė kreipėsi į generalinį prokurorą Darių Valį, prašydama, kad kontrabandinio krovinio pavogimo iš Panemunės muitinės posto bylos tyrimą perimtų Generalinė prokuratūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo Pirmininkė primena, kad panašus nusikaltimas buvo įvykdytas prieš trejus metus ir kad dar šių metų birželio mėnesį ji kreipėsi į generalinį prokurorą su prašymu informuoti apie 2007–12–11 iš Pagėgių pasienio posto pavogtos kontrabandos bylos eigą.

„2010–07–09 gavau iš Jūsų atsakymą, kad Klaipėdos apygardos prokuratūra, nesurinkus pakankamai duomenų, 2009–11–26 ikiteisminį tyrimą 7 įtariamųjų atžvilgiu nutraukė, tačiau patikrinus šią bylą Generalinėje prokuratūroje Klaipėdos apygardos prokuratūros nutarimas nutraukti tyrimą vieno asmens atžvilgiu buvo panaikintas kaip neteisėtas ir nepagrįstas ir tyrimas prieš jį atnaujintas. Kuo baigėsi šis atnaujintas tyrimas, manęs ir visuomenės neinformavote", – rašo I. Degutienė.

REKLAMA

Seimo Pirmininkė pastebi, kad tokiais nusikaltimais kontrabandininkai meta atvirus iššūkius valstybei.

„Šiomis dienomis įvykęs analogiškas įžūlus nusikaltimas, kai Panemunės pasienio poste sulaikytas milijoninės vertės cigarečių kontrabandinis krovinys ir vėl buvo pavogtas tiesiai iš vaizdo kameromis saugomo muitinės sandėlio, leidžia daryti išvadą, kad nebaudžiamumas drąsina nusikaltėlius, neištirtas ir tinkamai neįvertintas 2007 m. nusikaltimas paskatino padaryti panašų nusikaltimą ir po trejų metų. Po pastarojo nusikaltimo taip pat kyla klausimai: ar tokie besikartojantys įžūlaus pobūdžio nusikaltimai jau netampa sisteminiu reiškiniu, ar jie gali būti įvykdyti be pareigūnų žinios ir ar valstybė yra pajėgi pasipriešinti kontrabandininkų įžūlumui?", – klausia I. Degutienė.

REKLAMA

Atsižvelgdama į šių nusikaltimų pavojingumą, parlamento vadovė prašo Generalinę prokuratūrą perimti jų tyrimą.

„Atsižvelgiant į tokio pobūdžio nusikaltimų pavojingumą valstybei prašau, kad kontrabandinio krovinio pavogimo iš Panemunės muitinės posto bylos tyrimą perimtų Generalinė prokuratūra. Taip pat prašau dar kartą mane ir visuomenę informuoti, kaip vyksta 2007 metų pavogtos kontrabandos bylos eiga ir ar buvo įvertinti ir kaip šią bylą tyrę Klaipėdos apygardos prokuratūros tyrėjai. Taip pat prašau informuoti, kaip vyksta š. m. birželio pabaigoje ginkluoto pasieniečių užpuolimo ir sužeidimo Šilutės rajone bylos eiga", – rašte generaliniam prokurorui rašo Seimo Pirmininkė.

Darius ČIUŽAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų