• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naktį iš spalio 28-osios į 29-ąją Tauragės policijos komisariato areštinėje nebuvo ramu. Čia uždaryta moteris kėsinosi į savo gyvybę net tris kartus. Dusyk jos gyvybę pavyko išsaugoti. Trečio karto, deja, pareigūnai nepastebėjo – ankstų rytą 37-erių moteris rasta nebegyva. Kas dėl to kaltas – policininkai, neišsaugoję potencialios savižudės, ar medikai, kol kas neaišku. Aišku tik viena – ir vieni, ir kiti atsakomybės kratosi.

REKLAMA
REKLAMA

Nebe pirmi bandymai nusižudyti?Oficiali Policijos departamento informacija skelbia, jog spalio 29 d., 5. 45 val. pastebėta, kad Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinės kameroje pasikorė už vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę nuteista V.R. (gimusi 1973 m.). „Tauragės kurjeriui“ pavyko sužinoti, jog tą naktį Vitalija R. užsibrėžtą tikslą – nusižudyti – pasiekė tik iš trečio karto. Pirmąsyk moteris persipjovė rankų venas. Policininkai pagalbon pasikvietė medikus. Šie suteikė areštantei pirmąją medicininę pagalbą ir paliko pareigūnų priežiūrai. Po kurio laiko tai pačiai moteriškei medikų pagalbos prireikė dar kartą. Šįkart – rimtesnės. Mat policininkai aptiko nuteistąją bandančią pasikarti. Pareigūnams nebeliko kitos išeities – nugabeno ją į Tauragės apskrities ligoninės Priėmimo skyrių. Čia dirbę medikai konstatavo, jog ant Vitalijos R. kaklo matyti smaugvirvės žymės. Jie suteikė moteriai skubią medicinos pagalbą ir... vėl grąžino pareigūnams. Pastarieji nugabeno Vitaliją R. atgal į areštinę. Ankstų spalio 29-osios rytmetį ją jau nebegyvą policininkai surado smaugvirvės kilpoje. Nuteistoji pagaliau pasiekė savo – iš gyvenimo pasitraukė savo noru. Kalbama, kad ši tauragiškė žudytis bandė ir anksčiau – prieš kurį laiką ji kėsinosi nušokti nuo Jūros upės tilto.

REKLAMA

Mirties aplinkybės - paslaptyje

Kodėl moteris nusprendė pakelti ranką prieš save ir kokiomis priemonėmis jai net trissyk per kelias valandas tai pavyko padaryti, pareigūnai nutyli. Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato įvykių suvestinėse bei informaciniuose pranešimuose apie šį įvykį apskritai neužsimenama. Komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Rolandas Kudijanovas patvirtino, kad Vitalija R. areštinėje atsidūrė teismo sprendimu dieną prieš mirtį.

REKLAMA
REKLAMA

– Jai buvo skirtas 90 parų areštas, bet moteris buvo spėjusi atlikti vos vieną dieną bausmės skirto laiko. Dėl jos savižudybės komisariate yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Lygiagrečiai atliekamas ir tarnybinis patikrinimas. Juo siekiama išsiaiškinti, ar pareigūnai, dirbę tą naktį, atliko pareigas tinkamai, – sako pareigūnas.

Turėjo sveikatos problemų

Apie tai, kad moteris spalio 29-osios naktį bandė žudytis keletą kartų, R.Kudijanovas atsisakė kalbėti, motyvuodamas, jog komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tačiau pareigūnas priminė, jog areštantams leidžiama kameroje turėti kai kurių daiktų, pavyzdžiui, skutimosi peiliukų, patalynės ar rūbų. Ką žmogus su šiais daiktais daro, pasak policininko, areštanto reikalas. Vienok jis primena, kad Vitalija R. buvo iš tų, kuriems reikalinga nuolatinė priežiūra. Pareigūnai esą žinojo, jog ji turi sveikatos sutrikimų, todėl jos stebėjimas buvo sustiprintas. Deja, tauragiškės gyvybės išsaugoti nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Problemų su šia moterimi buvo nuo pat pradžių. Tačiau stebėti jos ištisomis valandomis, mes neturime galimybės. Po tam tikrų faktų ji buvo pristatyta Tauragės medikams. Bet jie nepanoro areštantės laikyti gydymo įstaigoje. Tad suteikę medicininę ir, turiu vilties, psichologinę pagalbą, grąžino moterį atgal į areštinę. Šiaip tokiais atvejais mes esame pasirengę bet kokiam medikų sprendimui. Ir šįkart viskas buvo jų valioje: jeigu jie būtų nusprendę gabenti moterį į Švėkšnos psichiatrinę ligoninę, būtume nuvežę ją ten. Jeigu gydytojai būtų guldę pacientę į savo ligoninės skyrių, būtume galėję budėti prie jos palatos. Tačiau medikai šiuo atveju apsisprendė kitaip ir grąžino moterį į pareigūnų rankas. Mūsų areštinėje ji buvo uždaryta viena. Tad kada tauragiškė nusprendė čia užbaigti gyvenimišką kelionę, niekas nepastebėjo, – pasakojo Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas.

REKLAMA

Šias pareigas maždaug porą mėnesių einantis R.Kudijanovas daro išvadą, jog komisariatų areštinėse žmonės nusižudo labai retai – kartą per vienerius dvejus metus.

Policijai - žinoma

37 metų tauragiškė už anksčiau padarytus nusikaltimus buvo nuteista laisvės apribojimo bausme.  Rugsėjo 15-ąją Tauragės rajono apylinkės teismas nusprendė laisvės apribojimo bausmę pakeisti areštu. Tačiau tąsyk nuo teisingumo moteris pasislėpė. Kai Vitaliją R. pavyko sulaikyti, ji į teisiamųjų suolą sėdo dar kartą ir buvo nuteista ir už vengimą atlikti laisvės atėmimo bausmę. Tauragės komisariato areštinėje Vitalija R. turėjo praleisti vos vieną dieną. Netrukus ji būtų buvusi išvežta į moterų koloniją Panevėžyje. Nusikaltimų skyriaus viršininkas Žanas Kiselevičius čia dirba kur kas seniau nei prieš tai kalbintas jo kolega. Jis nusižudžiusią Vitaliją R. prisimena kaip nuolatos dėl vagysčių įkliūvančią tauragiškę.

REKLAMA

– Moteris į teisėtvarkos rankas pakliūdavo gana dažnai. Visąlaik ji būdavo prasikaltusi tuo, kad ką nors iš kur nors pavogdavo. Dažniausiai moteris apsivogdavo parduotuvėse, užsukdavo į privačius namus arba butus. Už savo nusikaltimus moteris buvo nuteista, bet bausmę atlikti vengė. Todėl neseniai ją sulaikėme ir pristatėme į policijos komisariatą, kaip vengiančią atlikti teismo paskirtą bausmę. Jai buvo skirtas 90 parų areštas. Moteris Tauragės areštinėje laukė, kol bus išgabenta į nuolatinę bausmės atlikimo vietą, – sakė Ž.Kiselevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už gyvybę atsakingi tie, kas prižiūri

Tauragės rajono pirminės sveikatos priežiūros centro gydytojas psichiatras Antanas Penikas nemano, kad medikai spalio 29-osios naktį dirbo aplaidžiai.

– Tai, kad žmogus, pakliuvęs į tam tikras sąlygas, elgiasi keistai ar neįprastai, dar nereiškia, jog jis – potencialus savižudis ir jį būtina hospitalizuoti. Kiekvienas stresą išgyvena savaip. Be to, bandymas pjautis venas, nuodytis medikamentais arba kartis labai dažnai reiškia viena – žmogus nori į save, į savo problemas atkreipti aplinkinių dėmesį. Kitaip tariant, jis tik imituoja savižudybę. Deja, praktikoje žinomi atvejai, kai pacientai šitaip norėdami atsidurti dėmesio centre, iš tiesų netyčia pasitraukia iš gyvenimo. Kaip buvo šiuo konkrečiu atveju, kalbėti negaliu. Tai man draudžia daryti psichikos sveikatos įstatymas. Vienok akivaizdu, žmogus turėjo asmenybės sutrikimo problemų. Kodėl moterį prižiūrintys specialistai, nesugebėjo išsaugoti jos gyvybės, atsakyti negaliu. Manau, tuo turėtų užsiimti kitų institucijų pareigūnai, – „Tauragės kurjeriui“ sakė psichiatras.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų