REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policininkus kandžioja ir šunys, ir pažeidėjai

Apkandžioti, apspardyti, apipurkšti dujomis ir apšaudyti. Gaunantys kone mažiausius Europos Sąjungoje atlyginimus. Taip dirba ir gyvena mūsų šalies policijos pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiautėjo komisariate

Į Marijampolės policijos komisariatą įsiveržė toks Artūras Č. (30 m.), ginkluotas dujų balionėliu ir metaline grandine. Prišokęs prie budėtojo langelio, ėmė purkšti dujas tiesiai policininkui į veidą. Neaišku, kuo būtų pasibaigęs šis įžūlus išpuolis, tačiau budėtojas staigiai uždarė langelį ir išsikvietęs pastiprinimą puolė vytis iš komisariato jau sprunkantį chuliganą. Šis, nešdamas kudašių, balionėlį išmetė ant laiptų, bet iš užančio išsitraukė grandinę ir ėmė ja švaistytis. Vienam policininkui kliuvo per nugarą, o rimtesnių sužeidimų pareigūnai išvengė. Galiausiai Artūras Č. buvo sutramdytas elektros šoko prietaisu ir dujomis. Surakintas antrankiais, jis vis kartojo, kad gyvenime viskas esą blogai, o blogiausia – valdžia.

REKLAMA

Netrukus paaiškėjo, jog už pasipriešinimą policijai Artūras Č. nebus nubaustas, mat serga psichikos liga. Tą pačią dieną jis buvo nugabentas į Kauno psichiatrijos ligoninę.

„Tvarkdarys“ – už grotų

O štai Edmundas Salys (39 m.), bandęs pabausti Kretingos policininkus, šiandien dienas leidžia už grotų. Už grasinimus susidoroti ir šaudymą komisariato patalpose jis nuteistas 5 metams laisvės atėmimo.

„Ką aš čia jums aiškinsiu! Tuoj savo tvarką padarysiu!“ – sušuko į Kretingos rajono policijos komisariatą atėjęs ir esą pareiškimą parašyti norėjęs E. Salys. Tada jis išsitraukė pistoletą ir nusitaikė į budėtoją. Nuo kėdės pakilęs budėtojas dar bandė E. Salį raminti, bet tas vis mosikavo ginklu. Netrukus pokštelėjo šūvis. Budėtojas, į kurį taikytasi, spėjo pasislėpti už sienos kampo, tad kulka perskrodė praviras poilsio kambario duris.

REKLAMA
REKLAMA

Tuomet įsisiautėjęs E. Salys pistoletą nukreipė į kitą budėtojų skyriuje esantį policininką. Šis staigiai nuvertė stalą ir už jo pasislėpė. Nebematydamas į ką šauti, kretingiškis išsinešdino iš komisariato.

Sulaikytam E. Saliui komisariate buvo nustatytas 1,78 promilės girtumas. Apklausiamas jis aiškino nušauti policininko nenorėjęs ir tvirtino, kad pistoletas nesąs kovinis. Jį esą pirkęs turguje. Senos nežinomos markės mažo kalibro pistoleto dėtuvėje buvo keturi šoviniai. Su žmona išsiskyręs, šaltkalviu dirbantis ir dirbtuvėse jau kurį laiką gyvenantis vyriškis vis kartojo, kad pykstąs ant policijos dėl sulaikyto sūnaus, be to, koneveikė valdžią ir blogą gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keršijęs už sūnų

Teisme E. Salys šnekėjo, esą tuo savo išpuoliu bandęs atkreipti visuomenės dėmesį į policijos savivalę. Į komisariatą tądien atėjęs esą apskųsti kriminalinės policijos pareigūnų veiksmus – norėjęs rašyti skundą dėl, girdi, nepagrįstai jo aštuoniolikmečiam sūnui mestų kaltinimų vagyste. Vaikinas buvo guodęsis tėvui, kad policininkai esą vežę jį į mišką, o ten, siekdami išgauti prisipažinimą, esą prirakinę prie „teisybės“ medžio, dusinę dujokauke, mušę.

Laiško iš E. Salio su tais pačiais teiginiais sulaukė ir „Akistatos“ laikraščio redakcija. E. Salys rašė, kad, girdi, niekas jo neklauso, o pareigūnai esą visai nepelnytai skriaudžią jo sūnų. Kretingiškis tikino už grotų sutikęs ir daugiau kalinčiųjų, kurie skundęsi, jog policininkai juos mušę ir vežę į mišką. Tiesa, nuskriaustųjų pavardžių nurodyti jis negalėjo.

REKLAMA

Tokie nuteistojo kaltinimai Kretingos policijos komisariato pareigūnų visai nenustebino. Pastarieji patikino, jog įvairiausi nusikaltėliai dažnai kaltina policiją smurtu, nors jokių įrodymų tam niekada neturi. Kai kurie vėliau prisipažįsta melavę, kad pasiteisintų dėl savo elgesio ar tiesiog atkeršytų pareigūnams.

Užpjudė šunimi

Policijos pareigūnai dažniausiai nukenčia nuo neblaivių agresyviai nusiteikusių pažeidėjų.

Ne vienam policininkui yra tekę pajusti girtų vairuotojų dantis – nesutikdami pūsti į alkoholio tikrintuvą, pažeidėjai mieliau kimba juos sustabdžiusiems pareigūnams į rankas ir puola plėšyti uniformas. O kai kurie pažeidėjai, negalintys patys įkąsti, ant policininkų užsiundo šunis.

REKLAMA

Prieš keletą mėnesių Kauno Dainavos policijos komisariato Girstupio nuovados tyrėjas kartu su nepilnamečių reikalų inspektore apie vidurdienį išvyko patikrinti savo trimečiu sūnumi nesirūpinančios moters. Jos neradus, kaimynai pasakė, kad ji gali būti pas kitur gyvenantį savo sūnaus tėvą. Nuvykę ten, teisėsaugininkai išvydo pravertas buto duris ir pasibeldę įėjo vidun. 58 metų amžiaus buto šeimininkas gulėjo lovoje, o ant stalo stovėjo butelis, artipilnis skaidraus skysčio. Policijos tyrėjas buvo gavęs informacijos, kad šiame bute prekiaujama falsifikuotais alkoholiniais gėrimais, todėl ištiesė ranką ir ketino paimti butelį. Dėl to labai supykęs šeimininkas ant jo užsiundė balkone gulintį amerikiečių pitbulterjerų veislės kovinį šunį. Tas griebė už kojos, o vėliau savo dantis suleido į ranką ir sėdmenis. Policininkui pavyko keturkojį užpuoliką prispausti prie grindų ir išsikviesti į pagalbą kolegas. Vėliau policininkas sužeidimus gydėsi namie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūloma bausti griežčiau

Pagal Baudžiamojo kodekso 286 straipsnį pareigūno skriaudėjui gali būti skirti viešieji darbai, bauda arba laisvės atėmimas iki 3 metų. Pasipriešinus pareigūnų reikalavimams, pagal Administracinės teisės pažeisimų kodeksą gresia bauda nuo 500 iki 1000 litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų. Jau svarstomas įstatymo pataisų projektas, pagal kurį pasipriešinusius policijai chuliganus siūloma bausti griežčiau.

„Su agresyviai nusiteikusių (dažniausiai neblaivių) asmenų pasipriešinimu policijos pareigūnams ar kitiems viešosios tvarkos tarnybų darbuotojams tenka susidurti gana dažnai, todėl buvo siūloma tokiais atvejais ne tik priminti apie įstatymų numatytą baudžiamąją atsakomybę, bet ir dažniau ją taikyti tiems, kurie, panaudodami fizinį smurtą, nevykdo teisėtų pareigūnų reikalavimų ir trukdo atlikti valstybės tarnybos pareigas. Už pasipriešinimą policijos pareigūnams, ypač panaudojant fizinį smurtą, Baudžiamajame kodekse turėtų atsirasti atskiras straipsnis, o atsakomybė už tokius veiksmus turėtų būti žymiai griežtesnė nei nustatyta dabar“, – teigia Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

REKLAMA

Patys policininkai nelabai tiki, kad sugriežtinus atsakomybę pareigūnams besipriešinantiems asmenims, policininkams taps saugiau dirbti ir jie nebebus puolami. „Apsvaigę asmenys, puolantys mus kumščiais ir plėšantys uniformas, nelabai galvoja apie gresiančią atsakomybę. Jiems terūpi išlieti ant mūsų pyktį“, – sako pareigūnai.

Tik faktai:

Dažniausiai policijai priešinamasi Šiaulių, Kauno ir Vilniaus apskrityse. Pernai Šiaulių apskrityje užregistruoti 28 tokie atvejai, iš jų 17 tenka pačiam Šiaulių miestui. Kauno ir Vilniaus apskrityse atitinkamai buvo sužalota 26 ir 12 pareigūnų. Mažiausiai policijai priešinasi alytiškiai.

REKLAMA

2009 metais iš viso nukentėjo 108 policijos pareigūnai, tarp jų – 6 moterys.

Administracinių teisės pažeidimų registro duomenimis, pernai užregistruotas 3881 pasipriešinimo policijai atvejis. Dažniausiai priešinosi 21–30 metų asmenys, iš jų daugiau kaip 70 procentų – nedirbantys. Du trečdaliai tokių prasižengėlių priešinosi būdami neblaivūs.

Už pasipriešinimą teisėtiems policininkų reikalavimams šiemet jau nuteisti 9 asmenys (tarp jų – viena moteris).

Giedrė POTELIŪNAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų