REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Kaip pasaulyje švenčiamas Helovynas?

Anglosaksų šalyse teigta, jog naktį prieš Visų šventųjų dieną dvasių pasaulis susitinka su gyvųjų, tad mirusiųjų sielos vaikšto tarp mūsų. Norėdami apsisaugoti, žmonės degino laužus, ruošė dvasioms skirtą maistą bei užsiėmė burtais.

REKLAMA
REKLAMA

Su krikščionybe šventė užsimiršo ir visu smarkumu atgimė tik Jungtinėse Valstijoje, maždaug prieš 100 metų. Šiandien moliūgai su išpjautomis akimis bei vaikai, reikalaujantys saldainių, sutinkami beveik visose pasaulio šalyse.

REKLAMA

JAV

JAV beveik kiekvieni namai papuošiami šventei: moliūgo formos žibintai, kabantys nuo stogų ir lubų, pritemdytas apšvietimas ir (netgi) kartkartėmis papučiantis ledinis vėjas ar... netikėtai iš kapo pakylantis numirėlis ( ach tos modernios technologijos...). Viskas daroma mažųjų džiaugsmui. Šie spalio 31-osios vakarą lanko kaimynų namus persirengę vampyrais, raganomis ir kitomis šiurpiomis būtybėmis, prašydami saldainių.

REKLAMA
REKLAMA

Suaugusieji tuo tarpu gali keliauti į atrakcionų parkus, kur rengiami teminiai vakarėliai ( pav. siūlomi „anapusiniai pasivažinėjimai“...). Didesniuose miestuose gatves užplūsta spalvingi paradai, ko gero žymiausi jų – Niujorko „Village Halloween Parade“, rengiamas Greenwich Village rajone, bei San Francisko naktinis žygis miesto gatvėmis.

Vokietija

Nors šioje šalyje Helovynas švenčiamas tik kelis dešimtmečius, jis jau virto nacionaline švente. Naktį iš spalio 31 į lapkričio 1-ąją net ir suaugusieji nevengia persirengti baisiais kostiumais, parduodamais beveik kiekvienoje didesnėje parduotuvėje. Čia vaikai nesibeldžia į kaimynų duris, o susirenka saldumynus per šventes mokyklose ar darželiuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugelis suaugusiųjų išsiruošia į netoli Dramstadto esančia Frankenšteino pilį. Linksmybės čia prasideda savaitę prieš spalio 31-ąją ir tęsiasi savaite po jos. Prie pilies vartų svečius pasitinka vampyrai, vaiduokliai bei kitokios baidyklės. Čia galima pasivaikščioti tamsiais požemiais ar aplankyti pamišusio mokslinko laboratoriją. Populiariausia pramoga – vaikytis pilies savininko Conrado Dipplya vaiduoklį. Teigiama, jog jo dvasia čia tebegyvena, tad lapkričio pirmąją ji matoma ant pilies stogo, žvelgianti į mėnulį.

REKLAMA

Prancūzija

Prancūzijoje iš visų Helovyno simbolių labiausiai „mylimas“ moliūgas. Spalio 31-ąją šiurpų šypsnį bei išpjaustytas akis galima išvysti beveik kiekviename lange. Tiesa, kitokių dekoracijų čia greičiausiai nepamatysite. Visi barai tą naktį dirba iki paryčių, o daugelis padavėjų persirengia atitinkamais kostiumais. Visose kepyklėlėse galima nusipirkti pyragą, ant kurio vaizduojami šventieji, o ant kiekvieno kampo parduodami saldainiai, su ant jų išpieštomis pabaisomis. Triukšmingiausiai švenčiama Disneylando parke kur apšviesti moliūgų po gatvės žygiuoja baisiausi monstrai.

REKLAMA

Beje, prieš Helovyną, spalio 25-ąją, Chalandrey miestelyje rengiamas ne ką mažiau įdomus Raganų paradas. Miestas, jau XVI a. buvo ypač žinomas dėl raganų medžioklės. Tad dabar, prisimindami tuos ganėtinai baisius laikus, vietiniai, persirengę raganomis bei vaiduokliais, šoka, dainuoja, žiūri filmus ar grožisi specialiomis meno instaliacijomis.

Meksika

Meksikoje švenčiamos Mirusiųjų dienos tradicijos kilo ne iš Airijos. Daugelis meksikiečių lango mirusiųjų kapus, kur dega žvakeles. Žmonės čia nesibaimina vaiduoklių, o veikiau „sugyvena“ su jais – kiekvienuose namuose ruošiami nedideli altorėliai su mirusiųjų nuotraukomis bei jiems patikusiu maistu: pyragais, vaisiais, gėrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Maistas čia labai svarbus – vaikai valgo iš marcipanų pagamintus karstus, o pyraguose įkepamos mažos kaukolytės, kaip ir monetos suradusiajam nešančios laimę. Lapkričio pirmąją miestų gatvėse rengiamos procesijos,  kurių protagonistais drąsiai galima vadinti milžiniškus iš papje maše pagamintus skeletus.

Keletas Helovyno akimirkų:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų