• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tikrinama, ar A. Večerskis naikino ir klastojo LNDT dokumentus

Neseniai Nacionalinio dramos teatro (LNDT) generalinio direktorius posto netekęs Adolfas Večerskis tame pačiame teatre įdarbintas aktoriumi. Laikinai LNDT vadovaujantis generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Korenka teigė A. Večerskį paskyręs į laisvą aktoriaus vietą, rašo Delfi.lt. A. Večerskis aktoriumi dirbti pradėjo antradienį, spalio 26-ąją.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis spalio 25 d. (...) padavė man pareiškimą priimti į aktorius. Kadangi jis yra aktorius ir buvo laisvas etatas, jis buvo priimtas į aktorius. Koeficientas vidutinis – 13“, – aiškino J. Korenka. „Prieš penkerius metus aš priėmiau šitaip buvusį generalinį direktorių Vytautą Rumšą į laisvą vietą, taip pasielgiau ir dabar“, – kalbėjo laikinasis teatro vadovas. Pasak jo, apie nuo 2005 metų LNDT vadovavusio A. Večerskio paskyrimą aktoriumi pranešta ir kultūros ministrui Artūrui Gelūnui.

REKLAMA

Tą pačią dieną, kai A. Večerskis buvo priimtas į aktorius, konkursą tapti naujuoju LNDT vadovu laimėjo Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatro vadovas Martynas Budraitis.

A. Večerskis sulaukė menininkų ir kultūros veikėjų kritikos dėl prieštaringų pasisakymų ir LNDT, turinčio aukščiausiu meniniu lygiu pristatyti nacionalinės kūrybos laimėjimus, komercializavimo. Be to, dirbdamas direktoriumi A. Večerskis įdarbino savo žmoną ir dukrą, o birželio mėnesį vykęs finansinis auditas nustatė, kad teatre buvo vykdoma neskaidri ir ydinga autorinių atlyginimų mokėjimo praktika.

REKLAMA
REKLAMA

Žiniasklaidoje taip pat pasirodė pranešimų, kad palikdamas postą A. Večerskis su šeima naikino dokumentus. Šaltinių teigimu, juose galėjo būti įrodymų apie buvusio vadovo piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi.

Šiai žiniai pasiekus Kultūros ministeriją, ministras A. Gelūnas skubiai paskyrė skirtingų sričių darbuotojus, kurie išvyko į teatrą išsiaiškinti padėties ir patikrinti visus dokumentus.

Nacionaliniame dramos teatre ieškoma galimo dokumentų klastojimo ar naikinimo pėdsakų

Kultūros ministerijos auditoriai dvi dienas tikrins Lietuvos nacionalinio dramos teatro dokumentaciją. Neplanuotas auditas ketvirtadienį pradėtas gavus informacijos apie naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį buvusio teatro vadovo vykdytą galimai neteisėtą dokumentų klastojimą ar naikinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų auditoriai ir teisininkai, gavę informacijos, kad teatre dedasi įtartini dalykai, jau nuo ryto išvažiavo į teatrą atlikti audito. Jis teatre bus atliekamas dvi dienas, nes yra masė popierių, kuriuos auditoriai turi peržiūrėti. Teatre dirba ministerijos Audito, Personalo ir Teisės skyrių darbuotojai.

Penktadienį auditas irgi bus atliekamas visą dieną, o vėliau priklausys nuo situacijos, kokiu tempu vyks darbas, kiek ten tų dokumentų yra ir kokių galbūt trūksta. Kol kas nežinome, ar yra dokumentų klastojimo ar naikinimo pėdsakų, bet jeigu pasitvirtins gandai, kad dokumentai būtų klastojami ar naikinami, be jokios abejonės, bus kreipiamasi į teisėsaugos institucijas“, – Eltai teigė kultūros ministro atstovė spaudai Vaiva Gogelienė.

REKLAMA

Auditas pradėtas Kultūros ministeriją pasiekus informacijai, kad buvęs teatro vadovas Adolfas Večerskis, kuriam dėl viešųjų ir privačių interesų supainiojimo nebuvo leista dalyvauti įvykusiame konkurse į teatro vadovo pareigas, ėmėsi naikinti galimai nusikalstamos veiklos pėdsakus.

Konkursą į LNDT generalinio direktoriaus pareigas laimėjęs Martynas Budraitis neneigė darysiąs keitimus teatro administracijoje ir tapęs visateisiu vadovu pirmiausia atliksiąs išsamų teatro finansinės ir ūkinės veiklos auditą bei inventorizaciją.

REKLAMA

Prieštaringai vertintas buvęs LNDT generalinis direktorius A. Večerskis, pasak Kultūros ministerijos atstovės, jau konkurso dieną buvo įdarbintas šio teatro aktoriumi. Teatrui laikinai vadovaujantis generalinio direktoriaus pavaduotojas Jonas Korenka, nepažeisdamas tvarkos, priėmė buvusį vadovą į laisvą aktoriaus etatą. Kultūros ministerijos atstovai teigia, kad tai buvę padaryta be ministro žinios ir apie šį įdarbinimo faktą sužinota tik pradėjus auditą teatre.

LNDT taip pat dirba A. Večerskio įdarbintos šeimos narės – kultūrinių renginių koordinatorė Valerija Večerskienė ir juristė Juta Večerskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį konkursą laimėjęs M. Budraitis kol kas nepradėjo eiti LNDT generalinio direktoriaus pareigų – penktadienį baigsis trijų dienų laikotarpis konkurso rezultatams apskųsti. Kultūros ministro atstovės teigimu, anksčiau konkurso rezultatus žadėjęs skųsti A. Večerskis tik paprašęs protokolo.

„Iš kitų konkurso dalyvių pretenzijų nėra. Penktadienis yra paskutinė diena, kada galima skųsti konkurso rezultatus“, – sakė kultūros ministro atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų