REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį rengia viešą teisminį posėdį, kuriame bus nagrinėjama, ar Europos Parlamento rinkimuose gali dalyvauti nepartiniai piliečiai, t. y. ar Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata, kad kandidatus į Europos Parlamento narius gali kelti išimtinai tik politinė partija, įregistruota pagal Politinių partijų įstatymą ir atitinkanti Politinių partijų įstatymo reikalavimus dėl partijos narių skaičiaus, neprieštarauja Konstitucijai.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas abejoja, ar ši nuostata neprieštarauja Konstitucijai, nes dalyvavimas politinės partijos veikloje suponuoja tam tikros politinės ideologijos, įsitikinimų ar pažiūrų pripažinimą, todėl neleistinai ribojama piliečio, norinčio pasinaudoti savo rinkimų teise, teisė turėti savo įsitikinimus, pažiūras, nesutampančias su politinių partijų pažiūromis.

REKLAMA

Pareiškėjo nuomone, pasyviosios rinkimų teisės ribojimas pažeidžia ne tik Lietuvos Respublikos piliečių, bet ir Lietuvoje nuolat gyvenančių kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių teises. Užsienio valstybių piliečiai neturi teisės būti Lietuvos politinių partijų nariais, todėl kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečių galimybės kandidatuoti Europos Parlamento rinkimuose yra apribotos labiau nei Lietuvos Respublikos piliečių.

REKLAMA
REKLAMA

Pareiškėjo manymu, ginčijamas teisinis reguliavimas verčia piliečius formaliai ar neformaliai save susieti su partijomis. Todėl pareiškėjui kilo abejonių, ar Rinkimų į Europos Parlamentą įstatymo nuostata, kad tik politinės partijos gali siūlyti (kelti) kandidatus į Europos Parlamentą, atitinka Konstitucijos 35 straipsnio 2 dalies nuostatą.

Pareiškėjas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nagrinėjo administracinę bylą pagal pareiškėjo skundą atsakovui Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) dėl sprendimo atsisakyti registruoti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises“ pateiktą kandidatų į Europos Parlamento narius sąrašą daugiamandatėje rinkimų apygardoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VRK 2009 m. balandžio 21 d. nusprendė atsisakyti įregistruoti asociacijos „Už konstitucines gyventojų teises“ pateiktą kandidatų į Europos Parlamentą sąrašą, nes asociacija pagal ginčytiną įstatymo nuostatą nėra subjektas, turintis teisę kelti kandidatus.

Suinteresuotam asmeniui – Seimui atstovauti Konstitucinio Teismo posėdyje paskirtas Seimo narys Vytautas Kurpuvesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų