• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pasirašė Integruotos baudžiamojo proceso informacinės sistemos sukūrimo projekto, sutrumpintai vadinamo e.byla, finansavimo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA

Projektui, kurį planuojama įgyvendinti per dvejus metus, Europos Komisija skiria apie 6 mln. litų, teigiama Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

REKLAMA

Sistema susies Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Informatikos ir ryšių departamento prie VRM, Nacionalinės teismų administracijos, Generalinės prokuratūros bei Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos duomenų bazes. Tai šioms institucijoms leis ne tik aktyviau keistis informacija, bet ir paspartins baudžiamąjį procesą, teigia ministerijos atstovai.

E.byla automatiškai generuos baudžiamųjų bylų struktūrą, procesinių dokumentų blankus, statistines korteles fiksuojant visų tyrime dalyvaujančių įstaigų pareigūnų veiksmus ir informaciją, susijusią su nusikalstamos veikos tyrimu nuo jo užregistravimo iki nuosprendžio paskelbimo. Atsižvelgiant į tai, jog apie 95 procentus ikiteisminių tyrimų Lietuvoje atlieka policijos sistemos padaliniai, o jų kasmet užregistruojama nuo 80 iki 85 tūkst., šios sistemos diegimas, pareigūnų teigimu, yra vienas progresyviausių sprendimų policijos veikloje.

REKLAMA
REKLAMA

„Projektas ne tik paspartins baudžiamąjį procesą, bet jį ir sumažins jam skiriamas sąnaudas, – pranešime cituojamas ministras R. Palaitis. – Tai yra viena svarbiausių mūsų siekiamybių“.

Pasak ministro, labai svarbu ir tai, kad prie šios sistemos prisijungs Latvijos valstybės policija bei Estijos policijos biuras. Sutelktos šalių pajėgos leis aktyviau kovoti ir su tarptautiniu nusikalstamumu, kas šiuo metu yra aktualu tiek Europos Sąjungai, tiek visam pasauliui. Neatmetama galimybė, jog vėliau prie šios sistemos prisijungs ir kitos šalys.

E.bylos projektas – vienas iš EK skelbto konkurso pagal Nusikalstamumo prevencijos ir kovos su nusikalstamumu specialiąją programą laimėtojų. Šiam konkursui buvo pateikta 70 projektų, 29 iš jų  laimėjo finansavimą, teigiama pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų