REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtariamasis „Rusijos šnipas“ Lenkijoje pareiškė apie savo nekaltumą prasidėjusio proceso Aukščiausiame Teisme Varšuvoje metu. Galimo Rusijos agento pavardė neįvardijama, teismo dokumentuose jis vadinamas inicialais T.J., taip pat žinoma, kad Lenkijoje jis save vadino Tadeušu.

REKLAMA
REKLAMA

Vyras beveik penkiolika metų gyveno Lenkijoje ir dirbo firmoje, kuri tiekė optiką medžiokliniams ginklams. Lenkijos specialiųjų tarnybų nuomone, rusas rinko informaciją karinei žvalgybai.

REKLAMA

Kai Lenkijos specialiosioms tarnyboms kilo įtarimas dėl ruso veiklos, jie pradėjo jį sekti. Sekė kelis mėnesius. 2009 metų vasarį lenkų kontržvalgybininkas iš Vidinio saugumo agentūros (VDA) suėmė T.J. ir iki šiol jis buvo areštinėje. Apieškojus jo namus, buvo rastas specialusis šifruojantis ir įrašantis įtaisas, praneša Warsaw Business Journal. Tyrimo metu išaiškėjo, kad jis buvo medžioklinio klubo narys. Šio klubo sudėtyje buvo keli dimisijos generolai, kurių pasitikėjimą pelnė rusas.

REKLAMA
REKLAMA

Areštas buvo paviešintas tik šių metų sausį, kai VDA ataskaitoje pasirodė pranešimas apie „Rusijos Federacijos piliečio, įtariamo darbu Rusijos karinės žvalgybos labui, suėmimą“. Taip pat skelbiama, kad daugiau nei dešimt metų jis „kenkė Lenkijos Respublikai“.

Kai kuriais duomenimis, tai Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo darbuotojas. Suėmimo metu vyras bandė priešintis. Beje, Lenkijoje neatmetama nuomonė, kad šnipo žlugimo priežastimi tapo generolo Kabelnikovo iš Rusijos žvalgybos atstatydinimas.

Lenkijos žiniasklaida teisiamąjį charakterizuoja kaip „klasikinį nelegalą, neturintį nieko bendro su Rusijos ambasada“. Kai šių metų birželį reikėjo formaliai pratęsti „pano Tadeušo“ areštą, Apeliacinio teismo atstovė teisėja Barbara Trembska tolimesnį jo įkalinimą pavadino „reikšminga žala visuomenei“ dėl įvykdytų darbų, taip pat „gresiančia bausme ir tyrimo sunkumais tuo atveju, jei įtariamasis bus paleistas į laisvę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų